Bakalářská práce se zabývala rizikem vzniku malnutrice a kachexie u onkologických pacientů, kde jsme zjišťovali, zdali jsou onkologičtí pacienti kontrolováni a vyšetřováni ohledně jejich stavu výživy.
V teoretické části bylo pracováno s odbornou literaturou, kdy samotná teoretická práce se zabývá malnutricí, kachexií, vyšetřováním nutričního stavu onkologicky nemocných, nutriční podporou a úlohou sestry.
Prvním cílem práce bylo zjistit, zdali byl systematicky prováděn screening nutričního stavu u onkologicky nemocných. Dílčím cílem bylo zjistit, zda byla indikována konzultace s nutričním terapeutem, druhým cílem bylo zjistit jaké procento onkologicky nemocných užívalo sipping. Dílčím cílem bylo zjistit, jak často onkologicky nemocní užívají sipping a třetím cílem práce bylo zjistit, zdali byli onkologičtí pacienti informováni zdravotnickým personálem o možnosti užívat doplňky stravy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis dealt with a risk of malnutrition and cachexia at oncology patients, where we found out if oncology patients are controlled and examined the state of their nutrition.
In theoretical part we worked with professional literature; the theoretical part itself deals with malnutrition, cachexia, examining state of nutrition at oncology patients, nutritional support and nurse role.
The first aim of the work was to find out, whether the nutritional status screening was systematically done at oncology patients. Partial aim was to find out if consultation with nutritional therapist, second aim was to find out what percentage of oncology patients uses sipping. Partial aim was to find out, how often oncology patients use sipping and the third aim of the work was to find out if oncology patients were informed by medical staff about the possibility to use nutritional supplements.
Bakalářská práce se zabývala rizikem vzniku malnutrice a kachexie u onkologických pacientů, kde jsme zjišťovali, zdali jsou onkologičtí pacienti kontrolováni a vyšetřováni ohledně jejich stavu výživy.
V teoretické části bylo pracováno s odbornou literaturou, kdy samotná teoretická práce se zabývá malnutricí, kachexií, vyšetřováním nutričního stavu onkologicky nemocných, nutriční podporou a úlohou sestry.
Prvním cílem práce bylo zjistit, zdali byl systematicky prováděn screening nutričního stavu u onkologicky nemocných. Dílčím cílem bylo zjistit, zda byla indikována konzultace s nutričním terapeutem, druhým cílem bylo zjistit jaké procento onkologicky nemocných užívalo sipping. Dílčím cílem bylo zjistit, jak často onkologicky nemocní užívají sipping a třetím cílem práce bylo zjistit, zdali byli onkologičtí pacienti informováni zdravotnickým personálem o možnosti užívat doplňky stravy.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis dealt with a risk of malnutrition and cachexia at oncology patients, where we found out if oncology patients are controlled and examined the state of their nutrition.
In theoretical part we worked with professional literature; the theoretical part itself deals with malnutrition, cachexia, examining state of nutrition at oncology patients, nutritional support and nurse role.
The first aim of the work was to find out, whether the nutritional status screening was systematically done at oncology patients. Partial aim was to find out if consultation with nutritional therapist, second aim was to find out what percentage of oncology patients uses sipping. Partial aim was to find out, how often oncology patients use sipping and the third aim of the work was to find out if oncology patients were informed by medical staff about the possibility to use nutritional supplements.
Bakalářská práce se bude zabývat problematikou malnutrice a kachexie u onkologicky nemocných.
1. Práce s literaturou, analýza informačních zdrojů, tvorba rešerše
2. Seznámení s teoretickými východisky práce
3. Vymezení hlavního cíle, úkolů práce
4. Popis metodiky a použitých metod
5. Sběr dat
6. Zpracování dat a analýza výsledků
7. Diskuse, komparace výsledků s dostupnými výzkumy, závěr, doporučení pro praxi.
Zásady pro vypracování
Bakalářská práce se bude zabývat problematikou malnutrice a kachexie u onkologicky nemocných.
1. Práce s literaturou, analýza informačních zdrojů, tvorba rešerše
2. Seznámení s teoretickými východisky práce
3. Vymezení hlavního cíle, úkolů práce
4. Popis metodiky a použitých metod
5. Sběr dat
6. Zpracování dat a analýza výsledků
7. Diskuse, komparace výsledků s dostupnými výzkumy, závěr, doporučení pro praxi.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2.
KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6.
KOHOUT, P. a kol. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISNB 978-80-87250-05-1.
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5.
PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3.
ZLATOHLÁVEK, L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2019. ISNB 978-80-88129-44-8.
Seznam doporučené literatury
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2.
KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6.
KOHOUT, P. a kol. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISNB 978-80-87250-05-1.
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5.
PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3.
ZLATOHLÁVEK, L. a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2019. ISNB 978-80-88129-44-8.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vypracovala bakalářskou práci na téma Riziko malnutrice a kachexie u onkologicky nemocných z pohledu sestry. Bakalářská práce se zabývala rizikem vzniku malnutrice a kachexie u onkologických pacientů, kde jsme zjišťovali, zdali jsou onkologičtí pacienti kontrolováni a vyšetřováni ohledně jejich stavu výživy.
V teoretické části bylo pracováno s odbornou literaturou, kdy samotná teoretická práce se zabývá malnutricí, kachexií, vyšetřováním nutričního stavu onkologicky nemocných, nutriční podporou a úlohou sestry.
Prvním cílem práce bylo zjistit, zdali byl systematicky prováděn screening nutričního stavu u onkologicky nemocných. Dílčím cílem bylo zjistit, zda byla indikována konzultace s nutričním terapeutem, druhým cílem bylo zjistit jaké procento onkologicky nemocných užívalo sipping. Dílčím cílem bylo zjistit, jak často onkologicky nemocní užívají sipping a třetím cílem práce bylo zjistit, zdali byli onkologičtí pacienti informováni zdravotnickým personálem o možnosti užívat doplňky stravy.
PŘIPOMÍNKY A DOTAZY NA ZÁVĚR
Domníváte se, že by věk respondentů mohl ovlivňovat příjem potravy?