Městské zahradničení, kam lze zařadit i komunitní zahrady, má potenciál zajistit částečnou potravinovou soběstačnost. V současné době je ale tento aspekt přehlížen s ohledem na další benefity, které komunitní zahrady poskytují (např. socializace s ostatními členy nebo relaxace). Cílem bakalářské práce je analyzovat produkční funkci a zodpovědět výzkumnou otázku: Jak velkou úsporu výdajů domácnosti lze dosáhnout produkcí potravin na komunitních zahradách? K tomu sloužila primární data získaná prostřednictvím šetření mezi členy zahrad ve formě dotazníku a pěstitelských deníku, v nichž si jednotliví členové zahrad individuálně dokumentovali v průběhu sezony jednotlivé pěstované plodiny, sklizený objem a kdy sklizeň provedli. Získaná primární data byla vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky a individuálně u jednotlivých členů byla stanovena dosažená úspora na 1 m2 na nákladech za potraviny. Kvantifikace potenciálu produkce umožní monetárně vyjádřit produkční funkci. Získané výsledky přispějí ke komplexnímu vyhodnocení celospolečenského přínosu komunitních zahrad, které lze využít jako argument pro jejich zakládání a budoucí podporu.
Anotace v angličtině
Urban gardening, which also includes community gardens, has the potential to ensure partial food self-sufficiency. However, this aspect is currently being overlooked at the expense of the other benefits that community gardens provide (eg socializing with other members or relaxation). The aim of the bachelor's thesis is to analyze the production function and answer the research question: How much savings in household expenses can be achieved by producing food at community gardens? It was done using primary data obtained through a survey of members of the gardens in the form of a questionnaire and a grower's diary, in which individual members of the gardens individually documented during the season the individual crops grown, the harvested volume and when they did the harvest. The primary data obtained was evaluated using descriptive statistics and the savings per 1 m2 in food costs were achieved individually for individual members. The quantification of potential will allow production to be expressed monetarily as a production function. The obtained results will contribute to a comprehensive evaluation of the social contribution of community gardens, which can be used as an argument for their establishment and future support.
Klíčová slova
komunitní zahrady, produkční funkce, úspory, potravinová soběstačnost, lokální potraviny
Klíčová slova v angličtině
community gardens, production function, savings, food self-sufficiency, local food
Rozsah průvodní práce
48 s (63 538 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Městské zahradničení, kam lze zařadit i komunitní zahrady, má potenciál zajistit částečnou potravinovou soběstačnost. V současné době je ale tento aspekt přehlížen s ohledem na další benefity, které komunitní zahrady poskytují (např. socializace s ostatními členy nebo relaxace). Cílem bakalářské práce je analyzovat produkční funkci a zodpovědět výzkumnou otázku: Jak velkou úsporu výdajů domácnosti lze dosáhnout produkcí potravin na komunitních zahradách? K tomu sloužila primární data získaná prostřednictvím šetření mezi členy zahrad ve formě dotazníku a pěstitelských deníku, v nichž si jednotliví členové zahrad individuálně dokumentovali v průběhu sezony jednotlivé pěstované plodiny, sklizený objem a kdy sklizeň provedli. Získaná primární data byla vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky a individuálně u jednotlivých členů byla stanovena dosažená úspora na 1 m2 na nákladech za potraviny. Kvantifikace potenciálu produkce umožní monetárně vyjádřit produkční funkci. Získané výsledky přispějí ke komplexnímu vyhodnocení celospolečenského přínosu komunitních zahrad, které lze využít jako argument pro jejich zakládání a budoucí podporu.
Anotace v angličtině
Urban gardening, which also includes community gardens, has the potential to ensure partial food self-sufficiency. However, this aspect is currently being overlooked at the expense of the other benefits that community gardens provide (eg socializing with other members or relaxation). The aim of the bachelor's thesis is to analyze the production function and answer the research question: How much savings in household expenses can be achieved by producing food at community gardens? It was done using primary data obtained through a survey of members of the gardens in the form of a questionnaire and a grower's diary, in which individual members of the gardens individually documented during the season the individual crops grown, the harvested volume and when they did the harvest. The primary data obtained was evaluated using descriptive statistics and the savings per 1 m2 in food costs were achieved individually for individual members. The quantification of potential will allow production to be expressed monetarily as a production function. The obtained results will contribute to a comprehensive evaluation of the social contribution of community gardens, which can be used as an argument for their establishment and future support.
Klíčová slova
komunitní zahrady, produkční funkce, úspory, potravinová soběstačnost, lokální potraviny
Klíčová slova v angličtině
community gardens, production function, savings, food self-sufficiency, local food
Zásady pro vypracování
Městské zahradničení, mezi které patří komunitní zahrady, má potenciál zajistit částečnou potravinovou soběstačnost, ale v současné době je tento aspekt přehlížen s ohledem na další užitky, které komunitní zahrady poskytují (např. trávení volného času). Cílem bakalářské práce je analyzovat produkční funkci a zodpovědět výzkumnou otázku: Jak velkou úsporu výdajů domácnosti lze dosáhnout produkcí potravin na komunitních zahradách? K tomu budou sloužit primární data získaná prostřednictvím šetření mezi členy zahrad ve formě dotazníku a pěstitelských deníku, jenž si jednotliví členové zahrad povedou v průběhu sezony pro průběžného zaznamenávání produkce. Získaná primární data budou vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky a individuálně u jednotlivých členů bude stanoven podíl úspor na nákladech za potraviny. Kvantifikace potenciálu produkce umožní monetárně vyjádřit produkční funkci. Získané výsledky přispějí ke komplexnímu vyhodnocení celospolečenského přínosu komunitních zahrad, které lze využít jako argument pro jejich zakládání a podporu.
Zásady pro vypracování
Městské zahradničení, mezi které patří komunitní zahrady, má potenciál zajistit částečnou potravinovou soběstačnost, ale v současné době je tento aspekt přehlížen s ohledem na další užitky, které komunitní zahrady poskytují (např. trávení volného času). Cílem bakalářské práce je analyzovat produkční funkci a zodpovědět výzkumnou otázku: Jak velkou úsporu výdajů domácnosti lze dosáhnout produkcí potravin na komunitních zahradách? K tomu budou sloužit primární data získaná prostřednictvím šetření mezi členy zahrad ve formě dotazníku a pěstitelských deníku, jenž si jednotliví členové zahrad povedou v průběhu sezony pro průběžného zaznamenávání produkce. Získaná primární data budou vyhodnocena pomocí deskriptivní statistiky a individuálně u jednotlivých členů bude stanoven podíl úspor na nákladech za potraviny. Kvantifikace potenciálu produkce umožní monetárně vyjádřit produkční funkci. Získané výsledky přispějí ke komplexnímu vyhodnocení celospolečenského přínosu komunitních zahrad, které lze využít jako argument pro jejich zakládání a podporu.
Seznam doporučené literatury
Algert, S. J., Baameur, A., & Renvall, M. J. (2014). Vegetable Output and Cost Savings of Community Gardens in San Jose, California. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(7), 1072-1076. DOI: 10.1016/j.jand.2014.02.030
Corrigan, M. P. (2011). Growing what you eat: Developing community gardens in Baltimore, Maryland. Applied Geography, 31(4), 1232-1241. DOI: 10.1016/j.apgeog.2011.01.017
Filkobski, I., Rofè, Y., & Tal, A. (2016). Community gardens in Israel: Characteristics and perceived functions, 17, 148-157. DOI: 10.1016/j.ufug.2016.03.014
Guitart, D., Pickering, C., & Byrne, J. (2012). Past results and future directions in urban community gardens research, Urban Forestry & Urban Greening 11(4), 364-373. DOI: 10.1016/j.ufug.2012.06.007
Ochoa, J., Sanyé-Mengual, E., Specht, K., Fernández, J. A., Ba\ nón, S., Orsini, F., Magrefi, F., Bazzocchi, G., Halder, S., Martens, D., Kappel, N., & Gianquinto, G. (2019). Sustainable Community Gardens Require Social Engagement and Training: A Users’ Needs Analysis in Europe. Sustainability, 11(14). DOI: 10.3390/su11143978
Orlando, G. (2011). Sustainable Food vs. Unsustainable Politics in the City of Palermo: The Case of an Organic Farmers' Market, City & Society 23(2), 173-191. DOI: 10.1111/j.1548-744X.2011.01061.x
Shisanya, S. O., & Hendriks, S. L. (2011). The contribution of community gardens to food security in the Maphephetheni uplands. Development Southern Africa, 28(4), 509-526. DOI: 10.1080/0376835X.2011.605568
Seznam doporučené literatury
Algert, S. J., Baameur, A., & Renvall, M. J. (2014). Vegetable Output and Cost Savings of Community Gardens in San Jose, California. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(7), 1072-1076. DOI: 10.1016/j.jand.2014.02.030
Corrigan, M. P. (2011). Growing what you eat: Developing community gardens in Baltimore, Maryland. Applied Geography, 31(4), 1232-1241. DOI: 10.1016/j.apgeog.2011.01.017
Filkobski, I., Rofè, Y., & Tal, A. (2016). Community gardens in Israel: Characteristics and perceived functions, 17, 148-157. DOI: 10.1016/j.ufug.2016.03.014
Guitart, D., Pickering, C., & Byrne, J. (2012). Past results and future directions in urban community gardens research, Urban Forestry & Urban Greening 11(4), 364-373. DOI: 10.1016/j.ufug.2012.06.007
Ochoa, J., Sanyé-Mengual, E., Specht, K., Fernández, J. A., Ba\ nón, S., Orsini, F., Magrefi, F., Bazzocchi, G., Halder, S., Martens, D., Kappel, N., & Gianquinto, G. (2019). Sustainable Community Gardens Require Social Engagement and Training: A Users’ Needs Analysis in Europe. Sustainability, 11(14). DOI: 10.3390/su11143978
Orlando, G. (2011). Sustainable Food vs. Unsustainable Politics in the City of Palermo: The Case of an Organic Farmers' Market, City & Society 23(2), 173-191. DOI: 10.1111/j.1548-744X.2011.01061.x
Shisanya, S. O., & Hendriks, S. L. (2011). The contribution of community gardens to food security in the Maphephetheni uplands. Development Southern Africa, 28(4), 509-526. DOI: 10.1080/0376835X.2011.605568