Informace o kvalifikační práci Rozšíření a znalosti o účincích zvolených suplementů ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně
- Všechny požadované údaje o této VŠKP jsou vyplněny.
Hlavní téma
Rozšíření a znalosti o účincích zvolených suplementů ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně
Hlavní téma v angličtině
Extension and knowledge about the effects of selected supplements in sport for students of physical education and sport at University of Jan Evangelista Purkyně
Název dle studenta
Rozšíření a znalosti o účincích zvolených suplementů ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně
Název dle studenta v angličtině
Extension and knowledge about the effects of selected supplements in sport for students of physical education and sport at University of Jan Evangelista Purkyně
Bakalářská práce je zaměřena na obecné zásady sportovní výživy a na možnosti využití suplementů za účelem dosažení lepších sportovních výsledků nebo udržení zdraví. Cílem závěrečné práce je poté přispět ke zlepšení znalostí o rozšíření a znalostech o vlivu vybraných suplementů používaných ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně.
Teoretická část práce se věnuje především jednotlivým složkám stravy, jejich efektivnímu rozložení a vhodném načasování užití před, během i po výkonu. Následující sekce dále představuje vybrané doplňky stravy, jenž se jeví ve sportu jako nejvíce využívané. Tyto suplementy jsou blíže charakterizovány a je vysvětlena jejich funkce, dávkování a složení, přičemž jsou také objasněny jejich účinky na lidské tělo.
Výzkumná část práce si ukládá za cíl zjistit úroveň znalostí v oblasti suplementace u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně, a také zjistit rozšíření suplementů mezi těmito studenty. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že informovanost těchto studentů je z hlediska znalostí o správném užívání doplňků stravy poměrně nízká, avšak při srovnání se společností je nadprůměrná.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is focused on the general principles of sports nutrition and the possibility of using food supplements in order to achieve better sport performance or maintain good health. The aim of this work is to contribute to the improvement of knowledge about the spread of supplements among the students and also contribute to the knowledge about the effects of selected supplements used in sport for students of physical education and sport at the J. E. Purkyně University.
The theoretical part of the work deals mainly with the individual components of the diet, their effective ratios and appropriate timing before, during and after exercise. The theoretical section also presents selected food supplements that appear to be the most used in sports. These supplements are then described in detail and their function, dosage, composition and their effects on the human body are also explained and clarified.
The research part of the thesis aims to determine the level of knowledge in the field of supplementation in students of physical education and sports at the University of J. E. Purkyně, and also to determine the spread of these supplements among the students. The results of this questionnaire survey show that the awareness of these students is relatively low in the terms of knowledge of food supplements, but in comparison with society it is above average.
Klíčová slova
suplementy, sportovní výživa, znalosti studentů, vedlejší účinky, vitamíny, protein
Klíčová slova v angličtině
supplements, sports nutrition, students' knowledge, side effects, vitamins, protein
Rozsah průvodní práce
70 s. (107 478 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce je zaměřena na obecné zásady sportovní výživy a na možnosti využití suplementů za účelem dosažení lepších sportovních výsledků nebo udržení zdraví. Cílem závěrečné práce je poté přispět ke zlepšení znalostí o rozšíření a znalostech o vlivu vybraných suplementů používaných ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně.
Teoretická část práce se věnuje především jednotlivým složkám stravy, jejich efektivnímu rozložení a vhodném načasování užití před, během i po výkonu. Následující sekce dále představuje vybrané doplňky stravy, jenž se jeví ve sportu jako nejvíce využívané. Tyto suplementy jsou blíže charakterizovány a je vysvětlena jejich funkce, dávkování a složení, přičemž jsou také objasněny jejich účinky na lidské tělo.
Výzkumná část práce si ukládá za cíl zjistit úroveň znalostí v oblasti suplementace u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně, a také zjistit rozšíření suplementů mezi těmito studenty. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že informovanost těchto studentů je z hlediska znalostí o správném užívání doplňků stravy poměrně nízká, avšak při srovnání se společností je nadprůměrná.
Anotace v angličtině
The bachelor's thesis is focused on the general principles of sports nutrition and the possibility of using food supplements in order to achieve better sport performance or maintain good health. The aim of this work is to contribute to the improvement of knowledge about the spread of supplements among the students and also contribute to the knowledge about the effects of selected supplements used in sport for students of physical education and sport at the J. E. Purkyně University.
The theoretical part of the work deals mainly with the individual components of the diet, their effective ratios and appropriate timing before, during and after exercise. The theoretical section also presents selected food supplements that appear to be the most used in sports. These supplements are then described in detail and their function, dosage, composition and their effects on the human body are also explained and clarified.
The research part of the thesis aims to determine the level of knowledge in the field of supplementation in students of physical education and sports at the University of J. E. Purkyně, and also to determine the spread of these supplements among the students. The results of this questionnaire survey show that the awareness of these students is relatively low in the terms of knowledge of food supplements, but in comparison with society it is above average.
Klíčová slova
suplementy, sportovní výživa, znalosti studentů, vedlejší účinky, vitamíny, protein
Klíčová slova v angličtině
supplements, sports nutrition, students' knowledge, side effects, vitamins, protein
Zásady pro vypracování
Zásady:
1. Zpracování kvalifikační práce realizovat v souladu s příslušnými směrnicemi UJEP, PF UJEP a doporučeními pracoviště.
2. Práci realizovat v souladu s dodržováním autorského zákona a zásadami na ochranu osobních údajů.
3. Kvalifikační práci zpracovat v souladu s dodržováním předložených norem, postupů, metod, technik a způsobů diagnostikování.
4. Při zpracování kvalifikační práce vycházet z odborných zdrojů domácího i zahraničního původu, z odpovídajících ověřených pramenů a podání.
5. Spolupracovat s vedoucím práce podle dohodnutého způsobu a harmonogramu.
Cíl práce: Cílem mé práce je přispět ke zlepšení znalostí o rozšíření a znalostech o vlivu vybraných suplementů používaných ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně.
Popis práce: V prostředí studentů, kde se využívají suplementy ve sportu, se pokusíme zjistit jejich rozšíření, znalosti a názorové postoje k vybraným skupinám suplementů. První část mé práce bude zaměřená na obecné zásady sportovní výživy, kde se budu věnovat jednotlivým složkám stravy. Následně se v hlavní části práce přesunu na charakteristiku, funkci a využití vybraných suplementů ve sportu a jejich vliv na zdravotní i výkonnostní stránku sportovce. Bude se jednat o práci výzkumného charakteru, která bude využívat dotazníkového šetření. Dotazník bude určen pouze pro studenty tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně a samotné šetření bude probíhat v rozmezí tří měsíců, a to konkrétně od 1. listopadu 2020 do 31. ledna 2021.
Zásady pro vypracování
Zásady:
1. Zpracování kvalifikační práce realizovat v souladu s příslušnými směrnicemi UJEP, PF UJEP a doporučeními pracoviště.
2. Práci realizovat v souladu s dodržováním autorského zákona a zásadami na ochranu osobních údajů.
3. Kvalifikační práci zpracovat v souladu s dodržováním předložených norem, postupů, metod, technik a způsobů diagnostikování.
4. Při zpracování kvalifikační práce vycházet z odborných zdrojů domácího i zahraničního původu, z odpovídajících ověřených pramenů a podání.
5. Spolupracovat s vedoucím práce podle dohodnutého způsobu a harmonogramu.
Cíl práce: Cílem mé práce je přispět ke zlepšení znalostí o rozšíření a znalostech o vlivu vybraných suplementů používaných ve sportu u studentů tělesné výchovy a sportu na Univerzitě J. E. Purkyně.
Popis práce: V prostředí studentů, kde se využívají suplementy ve sportu, se pokusíme zjistit jejich rozšíření, znalosti a názorové postoje k vybraným skupinám suplementů. První část mé práce bude zaměřená na obecné zásady sportovní výživy, kde se budu věnovat jednotlivým složkám stravy. Následně se v hlavní části práce přesunu na charakteristiku, funkci a využití vybraných suplementů ve sportu a jejich vliv na zdravotní i výkonnostní stránku sportovce. Bude se jednat o práci výzkumného charakteru, která bude využívat dotazníkového šetření. Dotazník bude určen pouze pro studenty tělesné výchovy a sportu na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně a samotné šetření bude probíhat v rozmezí tří měsíců, a to konkrétně od 1. listopadu 2020 do 31. ledna 2021.
Seznam doporučené literatury
Clark N. (2014). Sportovní výživa, 3. vydání. Praha: Grada.
Driskell I. & J. & Wolinsky I. (2005). Sports Nutrition, 2nd Edition. Boca Raton: Taylor & Francis.
Fořt P. (2011). Zdraví a potravní doplňky, 2. vydání. Praha: Euromedia Group.
Jeukendrup A. & Gleeson M. (2018). Sport nutrition, 3rd Edition. Champaign, IL: Human Kinetics.
Krusberský F. (2013). Suplementy ve fitness - znalosti trenérů. Dostupné z https://is.muni.cz/th/102436/fsps_m_a3/Diplomova_prace_Filip_Krusbersky.pdf
Maughan R. & Burke L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu, 1. české vydání. Praha: Galén.
Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine (2009). Nutrition and Athletic Performance. Journal of the American Dietetic Association 109(3), 509-527. Available at https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.01.005
Roubík L. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech, 1. vydání. Praha: Erasport.
Seznam doporučené literatury
Clark N. (2014). Sportovní výživa, 3. vydání. Praha: Grada.
Driskell I. & J. & Wolinsky I. (2005). Sports Nutrition, 2nd Edition. Boca Raton: Taylor & Francis.
Fořt P. (2011). Zdraví a potravní doplňky, 2. vydání. Praha: Euromedia Group.
Jeukendrup A. & Gleeson M. (2018). Sport nutrition, 3rd Edition. Champaign, IL: Human Kinetics.
Krusberský F. (2013). Suplementy ve fitness - znalosti trenérů. Dostupné z https://is.muni.cz/th/102436/fsps_m_a3/Diplomova_prace_Filip_Krusbersky.pdf
Maughan R. & Burke L. (2006). Výživa ve sportu: příručka pro sportovní medicínu, 1. české vydání. Praha: Galén.
Position of the American Dietetic Association, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine (2009). Nutrition and Athletic Performance. Journal of the American Dietetic Association 109(3), 509-527. Available at https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.01.005
Roubík L. (2018). Moderní výživa ve fitness a silových sportech, 1. vydání. Praha: Erasport.