Potravinová alergie je nežádoucí stav imunitního systému reagující na běžně se vyskytující alergeny v naší potravě projevující se různou intenzitou a závažností zasaženého orgánového systému. Tato imunologická odezva mnohdy bývá zaměňována za jinou nepříznivou reakci na potraviny, a proto je nezbytné ji vyspecifikovat od intolerancí, pseudoalergií či dokonce autoimunitního onemocnění. Dle svého imunologického účinku se jedná o reakci zprostředkovanou protilátkami typu IgE a/nebo buněčnými mechanismy, tzv. non IgE mediovanou odpověď. Prevalence alergií, včetně potravinových stoupá a během posledních let bylo seskupeno množství nových informací a poznatků týkajících se epidemiologie s vlivem genetických a environmentálních faktorů na vznik a rozvoj tohoto onemocnění. Současné metody léčby nejsou zcela optimální, spočívají zejména v eliminaci daného alergenu ze stravy a v podpůrné léčbě zmírňující příznaky, proto je v této oblasti velký potenciál pro implementaci vhodné terapie, s příkladem experimentální léčbou imunoterapií.
Cílem této práce je shrnout současné poznatky týkající se epidemiologické situace, nahlédnout do imunologického mechanismu, tedy patogeneze samotného onemocnění, a alergenů jej způsobující, diagnózy a v neposlední řadě možnosti léčby jakožto terapeutických inovací perspektivních do budoucna.
Anotace v angličtině
Food allergy is an adverse condition of the immune system responding to common allergens in our diet, manifested by varying intensity and severity of the affected organ system. This immune response is often mistaken for another adverse reaction to food, and therefore it is necessary to specify it from intolerances, pseudoallergies or even autoimmune disease. Depending on its immunological mechanisms, it is a reaction mediated by IgE-type antibodies and/ or cellular mechanisms, the so-called delayed non-IgE-mediated response. The prevalence of allergies, including food allergies, is rising, and in recent years a wealth of new information and knowledge has been gathered regarding epidemiology with the influence of genetic and environmental factors on the origin and development of this disease. Current methods of treatment are not entirely optimal, they consist mainly in the elimination of the allergen from the diet and in supportive treatment to alleviate symptoms, so there is great potential in this area for the implementation of appropriate therapy, with an example of experimental treatment with immunotherapy.
The goals of this work is to summarize the current knowledge about the epidemiological situation, to look into the immunological mechanism, ie the pathogenesis of the disease itself, and allergens causing it, diagnosis and, last but not least, treatment options as therapeutic innovations promising for the future.
Potravinová alergie je nežádoucí stav imunitního systému reagující na běžně se vyskytující alergeny v naší potravě projevující se různou intenzitou a závažností zasaženého orgánového systému. Tato imunologická odezva mnohdy bývá zaměňována za jinou nepříznivou reakci na potraviny, a proto je nezbytné ji vyspecifikovat od intolerancí, pseudoalergií či dokonce autoimunitního onemocnění. Dle svého imunologického účinku se jedná o reakci zprostředkovanou protilátkami typu IgE a/nebo buněčnými mechanismy, tzv. non IgE mediovanou odpověď. Prevalence alergií, včetně potravinových stoupá a během posledních let bylo seskupeno množství nových informací a poznatků týkajících se epidemiologie s vlivem genetických a environmentálních faktorů na vznik a rozvoj tohoto onemocnění. Současné metody léčby nejsou zcela optimální, spočívají zejména v eliminaci daného alergenu ze stravy a v podpůrné léčbě zmírňující příznaky, proto je v této oblasti velký potenciál pro implementaci vhodné terapie, s příkladem experimentální léčbou imunoterapií.
Cílem této práce je shrnout současné poznatky týkající se epidemiologické situace, nahlédnout do imunologického mechanismu, tedy patogeneze samotného onemocnění, a alergenů jej způsobující, diagnózy a v neposlední řadě možnosti léčby jakožto terapeutických inovací perspektivních do budoucna.
Anotace v angličtině
Food allergy is an adverse condition of the immune system responding to common allergens in our diet, manifested by varying intensity and severity of the affected organ system. This immune response is often mistaken for another adverse reaction to food, and therefore it is necessary to specify it from intolerances, pseudoallergies or even autoimmune disease. Depending on its immunological mechanisms, it is a reaction mediated by IgE-type antibodies and/ or cellular mechanisms, the so-called delayed non-IgE-mediated response. The prevalence of allergies, including food allergies, is rising, and in recent years a wealth of new information and knowledge has been gathered regarding epidemiology with the influence of genetic and environmental factors on the origin and development of this disease. Current methods of treatment are not entirely optimal, they consist mainly in the elimination of the allergen from the diet and in supportive treatment to alleviate symptoms, so there is great potential in this area for the implementation of appropriate therapy, with an example of experimental treatment with immunotherapy.
The goals of this work is to summarize the current knowledge about the epidemiological situation, to look into the immunological mechanism, ie the pathogenesis of the disease itself, and allergens causing it, diagnosis and, last but not least, treatment options as therapeutic innovations promising for the future.
Tato bakalářská práce má za cíl shrnout aktuální poznatky v problematice potravinových alergií. Bude zpracován přehled diagnostických testů a témata zabývající se různými terapiemi. Součástí práce budou konkrétní závěry a doporučení pro praxi týkající se zejména prevence.
Struktura práce:
1. Úvod (zdůvodnění výběru tématu práce, cíl práce, nástin problematiky)
2. Literární rešerše (shrnutí dostupných informací o vybraném tématu, se zaměřením na 3 hlavní oddíly a to: patogenezi, diagnostické testy a terapeutické možnosti)
3. Závěr
4. Reference, literatura a další zdroje
Zásady pro vypracování
Tato bakalářská práce má za cíl shrnout aktuální poznatky v problematice potravinových alergií. Bude zpracován přehled diagnostických testů a témata zabývající se různými terapiemi. Součástí práce budou konkrétní závěry a doporučení pro praxi týkající se zejména prevence.
Struktura práce:
1. Úvod (zdůvodnění výběru tématu práce, cíl práce, nástin problematiky)
2. Literární rešerše (shrnutí dostupných informací o vybraném tématu, se zaměřením na 3 hlavní oddíly a to: patogenezi, diagnostické testy a terapeutické možnosti)
3. Závěr
4. Reference, literatura a další zdroje
Seznam doporučené literatury
1. Lopez CM, Yarrarapu SNS, Mendez MD. Food Allergies. 2021 Jan 5. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan\textendash. PMID: 29489188
2. Peters RL, Krawiec M, Koplin JJ, Santos AF. Update on food allergy. Pediatr Allergy Immunol. 2020 Dec 28. doi: 10.1111/pai.13443. Epub ahead of print. PMID: 33370488.
3. Tordesillas L, Berin MC, Sampson HA. Immunology of Food Allergy. Immunity. 2017 Jul 18;47(1):32-50. doi: 10.1016/j.immuni.2017.07.004. PMID: 28723552.
6. De Martinis M, Sirufo MM, Suppa M, Ginaldi L. New Perspectives in Food Allergy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 21;21(4):1474. doi: 10.3390/ijms21041474. PMID: 32098244; PMCID: PMC7073187.
6. De Martinis M, Sirufo MM, Suppa M, Ginaldi L. New Perspectives in Food Allergy. Int J Mol Sci. 2020 Feb 21;21(4):1474. doi: 10.3390/ijms21041474. PMID: 32098244; PMCID: PMC7073187.