Práce se zabývala oborem s názvem brand management. Cílem této práce bylo zjistit, jaké mají studenti FSE UJEP povědomí o značce Y, jaká je image této značky
a identifikovat faktory, které motivuji zákazníky - mladé lidi, jak muže, tak ženy ve věku 18-24 let, k nákupu této značky. Cíle bylo dosaženo prostřednictvím dotazníkového šetření provedeného mezi studenty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně-Fakulty sociálně ekonomické. Výsledky šetření hovoří o tom, že značka Y je považována za známou značku, avšak v povědomí respondentů se nachází na druhém místě. Značka Y je vnímána jako kvalitní, důvěryhodná a tradiční, taktéž vyvolává asociace jako je dobrá chuť, dobrý poměr kvalita/cena a dostupnost. Nejvíce motivujícími faktory ke koupi jsou kvalita, chuť a zdravotní bezpečnost. Byla navržena doporučení na vylepšení stávajícího stavu image a povědomí značky Y. Práce přináší nové informace manažerům společnosti, které mohou posloužit při jejich dalším rozhodování, k vylepšení a rozvíjení současné komunikační strategie. Využitá metodika může být inspirací pro odbornou veřejnost a společnost, která se pohybuje ve stejném odvětví.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on a field called brand management. It endeavours to determine what kind of awareness regarding the brand Y is among the students of the Faculty of Social and Economic Studies of UJEP, what image does that brand have, and to identify the factors that motivate customers - young people, both men and women, aged 18-24, to buy products of that particular brand. The goal was achieved through a questionnaire survey conducted among students of the Jan Evangelista Purkyně University, Faculty of Social and Economic Studies. The survey results have shown that the Y brand is perceived as a well-known brand, but in the respondents' awareness, it occupies second place. The Y brand is considered high quality, trustworthy and traditional. The brand is also linked with associations such as good taste, good value for money, and availability. The most motivating factors in buying its products are as follows: quality, taste, and health safety. Recommendations were proposed to improve the current state of image and awareness of the Y brand. The thesis provides the company's managers with new information, which may facilitate their further decision-making, improve and develop the current communication strategy. The methodology applied can inspire not only the professional public but also companies operating in the same industry.
Klíčová slova
Značka, vnímání značky, image, povědomí o značce
Klíčová slova v angličtině
Brand, brand perception, image, brand awareness
Rozsah průvodní práce
60
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývala oborem s názvem brand management. Cílem této práce bylo zjistit, jaké mají studenti FSE UJEP povědomí o značce Y, jaká je image této značky
a identifikovat faktory, které motivuji zákazníky - mladé lidi, jak muže, tak ženy ve věku 18-24 let, k nákupu této značky. Cíle bylo dosaženo prostřednictvím dotazníkového šetření provedeného mezi studenty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně-Fakulty sociálně ekonomické. Výsledky šetření hovoří o tom, že značka Y je považována za známou značku, avšak v povědomí respondentů se nachází na druhém místě. Značka Y je vnímána jako kvalitní, důvěryhodná a tradiční, taktéž vyvolává asociace jako je dobrá chuť, dobrý poměr kvalita/cena a dostupnost. Nejvíce motivujícími faktory ke koupi jsou kvalita, chuť a zdravotní bezpečnost. Byla navržena doporučení na vylepšení stávajícího stavu image a povědomí značky Y. Práce přináší nové informace manažerům společnosti, které mohou posloužit při jejich dalším rozhodování, k vylepšení a rozvíjení současné komunikační strategie. Využitá metodika může být inspirací pro odbornou veřejnost a společnost, která se pohybuje ve stejném odvětví.
Anotace v angličtině
The thesis focuses on a field called brand management. It endeavours to determine what kind of awareness regarding the brand Y is among the students of the Faculty of Social and Economic Studies of UJEP, what image does that brand have, and to identify the factors that motivate customers - young people, both men and women, aged 18-24, to buy products of that particular brand. The goal was achieved through a questionnaire survey conducted among students of the Jan Evangelista Purkyně University, Faculty of Social and Economic Studies. The survey results have shown that the Y brand is perceived as a well-known brand, but in the respondents' awareness, it occupies second place. The Y brand is considered high quality, trustworthy and traditional. The brand is also linked with associations such as good taste, good value for money, and availability. The most motivating factors in buying its products are as follows: quality, taste, and health safety. Recommendations were proposed to improve the current state of image and awareness of the Y brand. The thesis provides the company's managers with new information, which may facilitate their further decision-making, improve and develop the current communication strategy. The methodology applied can inspire not only the professional public but also companies operating in the same industry.
Klíčová slova
Značka, vnímání značky, image, povědomí o značce
Klíčová slova v angličtině
Brand, brand perception, image, brand awareness
Zásady pro vypracování
Práce se zabývá brand managementem. Hlavním cílem této práce je zjistit, jaké mají studenti FSE UJEP povědomí o značce Y a jaká je image této značky. Dílčím cílem je identifikovat faktory, které motivuji zákazníky - mladé lidi, jak muže, tak i ženy, ve věku 18-24 let, k nákupu této značky. Cíle bude dosaženo prostřednictvím dotazníkového šetření, provedeného mezi studenty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Fakulty sociálně ekonomické. Odpovědi v dotazníku budou hodnoceny pomocí pětibodové Likertovy škály, jsou zde otázky na zjištění spontánního a podporovaného povědomí a top-of-mind. Práce přináší nové znalosti a informace manažerům společnosti. Tyto informace poslouží při jejich dalším rozhodování, k vylepšení a rozvíjení současné komunikační strategie. Využitá metodika může být inspirační pro odbornou veřejnost a společnosti, které se pohybují ve stejném odvětví.
Zásady pro vypracování
Práce se zabývá brand managementem. Hlavním cílem této práce je zjistit, jaké mají studenti FSE UJEP povědomí o značce Y a jaká je image této značky. Dílčím cílem je identifikovat faktory, které motivuji zákazníky - mladé lidi, jak muže, tak i ženy, ve věku 18-24 let, k nákupu této značky. Cíle bude dosaženo prostřednictvím dotazníkového šetření, provedeného mezi studenty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, Fakulty sociálně ekonomické. Odpovědi v dotazníku budou hodnoceny pomocí pětibodové Likertovy škály, jsou zde otázky na zjištění spontánního a podporovaného povědomí a top-of-mind. Práce přináší nové znalosti a informace manažerům společnosti. Tyto informace poslouží při jejich dalším rozhodování, k vylepšení a rozvíjení současné komunikační strategie. Využitá metodika může být inspirační pro odbornou veřejnost a společnosti, které se pohybují ve stejném odvětví.
Seznam doporučené literatury
Aaker, D. (1991). Managing Brand Equity. Capitalizing on the Value of a Brand Name. New York: A division of Simon & Schuster Inc.
Gázquez-Abad, J., & Sánchez-Pérez, M. (2009). Factors Inuencing Olive Oil Brand Choice in Spain: An Empirical Analysis Using Scanner Data. Agribusiness, 25(1), 36-55. doi: 10.1002 / agr.20183
Hes, A., Šálková, D., & Turčínková , J. (2010). Tendence chování spotřebitelů při nákupu potravin. Acta Universitatis Bohemiae Meridionales. 13(2), 87-92.
Chytrý, V., & Kroufek, R. (2017). Možnosti využití Likertovy škály - základní principy aplikace v pedagogickém výzkumu a demonstrace na příkladu zjišťování vztahu člověka k přírodě. Scientia in educatione, 8(1).
Keller, K. L. (2007). Strategické řízení značky. Praha 7: Grada Publishing, a.s.
Laurent, G., Kapferer, T.-N., & Roussel, F. (1995). The underlying structure of brand Awareness Scores. Marketing Science, 14(3), 170-179.
Novotný, J., & Duspiva , P. (2014). Faktory ovlivňující kupní chování spotřebitelů a jejich význam pro podniky. Ekonomie a Management, 152-166. doi:10.15240/tul/001/2014-1-012
Sasmita, J., & Mohd Suki, N. (2015). Young consumers' insights on brand equity. Effects of brand association, brand loyalty, brand awareness, and brand image. International Journal of Retail & Distribution Management, 43(3), 276-292. doi.org/10.1108/IJRDM-02-2014-0024
Suprawan, L. (2018). How Young Consumers in Thailand Respond to Global Sporting Apparel Brands: The mediation effect of self-identification. Catalyst, 99-106.
Weng, L.-J., & Cheng, C.-P. (2000). Effects of response order. Educational and Psychological Measurement, 60(6), 908-924.
Seznam doporučené literatury
Aaker, D. (1991). Managing Brand Equity. Capitalizing on the Value of a Brand Name. New York: A division of Simon & Schuster Inc.
Gázquez-Abad, J., & Sánchez-Pérez, M. (2009). Factors Inuencing Olive Oil Brand Choice in Spain: An Empirical Analysis Using Scanner Data. Agribusiness, 25(1), 36-55. doi: 10.1002 / agr.20183
Hes, A., Šálková, D., & Turčínková , J. (2010). Tendence chování spotřebitelů při nákupu potravin. Acta Universitatis Bohemiae Meridionales. 13(2), 87-92.
Chytrý, V., & Kroufek, R. (2017). Možnosti využití Likertovy škály - základní principy aplikace v pedagogickém výzkumu a demonstrace na příkladu zjišťování vztahu člověka k přírodě. Scientia in educatione, 8(1).
Keller, K. L. (2007). Strategické řízení značky. Praha 7: Grada Publishing, a.s.
Laurent, G., Kapferer, T.-N., & Roussel, F. (1995). The underlying structure of brand Awareness Scores. Marketing Science, 14(3), 170-179.
Novotný, J., & Duspiva , P. (2014). Faktory ovlivňující kupní chování spotřebitelů a jejich význam pro podniky. Ekonomie a Management, 152-166. doi:10.15240/tul/001/2014-1-012
Sasmita, J., & Mohd Suki, N. (2015). Young consumers' insights on brand equity. Effects of brand association, brand loyalty, brand awareness, and brand image. International Journal of Retail & Distribution Management, 43(3), 276-292. doi.org/10.1108/IJRDM-02-2014-0024
Suprawan, L. (2018). How Young Consumers in Thailand Respond to Global Sporting Apparel Brands: The mediation effect of self-identification. Catalyst, 99-106.
Weng, L.-J., & Cheng, C.-P. (2000). Effects of response order. Educational and Psychological Measurement, 60(6), 908-924.