Tato diplomová práce se zabývá ekologicky šetrnými službami, které jsou poskytované v ubytovacích zařízeních. Teoretická část popisuje státní politiku životního prostředí a podmínky, které musí ekologicky šetrní poskytovatelé služeb splňovat. Praktická část je zaměřena převážně na popis a způsob vedení jednotlivých certifikovaných zařízení a na jejich problémy s plněním kritérií certifikace. V návaznosti na to obsahuje diplomová práce řadu možných doporučení spojených s certifikací, resp. ekologicky šetrným hospodařením jako takovým, přičemž poukazovaná doporučení vycházejí z osobních zkušeností s praktických chodem a způsobem vedení několika konkrétních certifikovaných ubytovacích zařízení.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with environmentally friendly services that are provided by entrepreneurs in the area of accommodation. The theoretical part describes the state environmental policy and conditions, which have to be fulfilled by the environmentally friendly entrepreneurs. The practical part of this diploma thesis is focused mainly on description and method of managing certified enterprises. Moreover this diploma thesis contains several recommendations and advices connected with the certification and generally with environmentally friendly management. These recommendations are based on personal experiences with running and managing certified accommodation business.
Klíčová slova
ekologický hotel, zelený management, ekologicky šetrná služba a výrobek, politika životního prostředí, ekolabelling
Klíčová slova v angličtině
ecological hotel, green management, environmentally friendly service and product, environmental policy, ecolabelling
Rozsah průvodní práce
81 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se zabývá ekologicky šetrnými službami, které jsou poskytované v ubytovacích zařízeních. Teoretická část popisuje státní politiku životního prostředí a podmínky, které musí ekologicky šetrní poskytovatelé služeb splňovat. Praktická část je zaměřena převážně na popis a způsob vedení jednotlivých certifikovaných zařízení a na jejich problémy s plněním kritérií certifikace. V návaznosti na to obsahuje diplomová práce řadu možných doporučení spojených s certifikací, resp. ekologicky šetrným hospodařením jako takovým, přičemž poukazovaná doporučení vycházejí z osobních zkušeností s praktických chodem a způsobem vedení několika konkrétních certifikovaných ubytovacích zařízení.
Anotace v angličtině
This diploma thesis deals with environmentally friendly services that are provided by entrepreneurs in the area of accommodation. The theoretical part describes the state environmental policy and conditions, which have to be fulfilled by the environmentally friendly entrepreneurs. The practical part of this diploma thesis is focused mainly on description and method of managing certified enterprises. Moreover this diploma thesis contains several recommendations and advices connected with the certification and generally with environmentally friendly management. These recommendations are based on personal experiences with running and managing certified accommodation business.
Klíčová slova
ekologický hotel, zelený management, ekologicky šetrná služba a výrobek, politika životního prostředí, ekolabelling
Klíčová slova v angličtině
ecological hotel, green management, environmentally friendly service and product, environmental policy, ecolabelling
Zásady pro vypracování
1. Úvod - Vznik a vývoj ekologicky šetrných služeb v oblasti hotelnictví, jejich podpora ze strany státu a podvědomí u běžných uživatelů. Porovnání tradičních a ekologicky šetrných hotelů v ČR a zahraničí.Zásady pro získání oficiální certifikace a dalších dobrovolných environmentálních programů.
2. Cíle -Získání a zpracování informací od certifikovaných hoteliérů a diskuze s tradičními hoteliéry.
3. Metodika - Ekolabeling ve službách.
4. Zavádění ekologicky šetrné certifikace v praxi.
5. Empirická část - Vyhodnocení poznatků certifikovaných hoteliérů. Rozbor postoje tradičních hoteliérů. Postoj legislativních orgánů. Přístup zákazníků ubytovacích zařízení o ekologicky šetrnější způsob hospodaření.
6. Diskuze
7. Závěr - Výstupem mé práce by mělo být celkové zhodnocení ekologicky šetrných služeb v ČR s řadou doporučení a rad pro stávající tradiční hoteliéry, kteří by chtěli přejít na ekologicky šetrnější způsob podnikání.
8. Literatura
Cílem práce je získání a zpracování informací od certifikovaných hoteliérů a diskuze s tradičními hoteliéry. Na základě takto získaných informací se pokusím dospět k závěru, zda je mezi hoteliéry zájem o certifikaci či nikoliv, případně zhodnotit důvody, které je k jejich konkrétnímu rozhodnutí a postoji k cerfitikaci vedou. Dalším z cílů je pokus o nalezení prostředků, jejichž pomocí by bylo možné hoteliéry bez certifikace motivovat k jejímu získání.
Zásady pro vypracování
1. Úvod - Vznik a vývoj ekologicky šetrných služeb v oblasti hotelnictví, jejich podpora ze strany státu a podvědomí u běžných uživatelů. Porovnání tradičních a ekologicky šetrných hotelů v ČR a zahraničí.Zásady pro získání oficiální certifikace a dalších dobrovolných environmentálních programů.
2. Cíle -Získání a zpracování informací od certifikovaných hoteliérů a diskuze s tradičními hoteliéry.
3. Metodika - Ekolabeling ve službách.
4. Zavádění ekologicky šetrné certifikace v praxi.
5. Empirická část - Vyhodnocení poznatků certifikovaných hoteliérů. Rozbor postoje tradičních hoteliérů. Postoj legislativních orgánů. Přístup zákazníků ubytovacích zařízení o ekologicky šetrnější způsob hospodaření.
6. Diskuze
7. Závěr - Výstupem mé práce by mělo být celkové zhodnocení ekologicky šetrných služeb v ČR s řadou doporučení a rad pro stávající tradiční hoteliéry, kteří by chtěli přejít na ekologicky šetrnější způsob podnikání.
8. Literatura
Cílem práce je získání a zpracování informací od certifikovaných hoteliérů a diskuze s tradičními hoteliéry. Na základě takto získaných informací se pokusím dospět k závěru, zda je mezi hoteliéry zájem o certifikaci či nikoliv, případně zhodnotit důvody, které je k jejich konkrétnímu rozhodnutí a postoji k cerfitikaci vedou. Dalším z cílů je pokus o nalezení prostředků, jejichž pomocí by bylo možné hoteliéry bez certifikace motivovat k jejímu získání.
Seznam doporučené literatury
Národní program označování ekologicky šetrných výrobků. Praha:CENIA, 2005. - 15 s.: tab.; 21 cm ISBN 80-85087-55-3
Moderní hotelový management: nejnovější poznatky a trendy v řízení hotelů: komplexní informace o hotelovém provozu a jeho organizaci: optimalizace provozu s ohledem na ekologii a etiku: případové studie a příklady / Felix Křížek, Josef Neufus. - 1. vyd. - Praha : Grada Publishing, 2011. - 195 s.: il., formuláře, tabulky; 24 cm ISBN 978-80-247-3868
Engel, W. H., Tóth, G.:EMAS jednoduše! Systémy environmentálníhořízení a program EMAS v České republice podle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 761/2001.Praha: CPC, 2004, dostupné na http://www.cir.cz/emas?jednoduse?/482653/1833675
European Union Eco-label Homepage: http://ec.europa.eu/enviroment/ecolabel/index_en.htm
Národní program označování ekologicky šetrných výrobků www.cenia.cz
Ritschelová, I. a kol.: Liberalizace obchodu s environmentálním zbožím a službami, Praha, 2009
Ročenky životního prostředí ČR
Seznam doporučené literatury
Národní program označování ekologicky šetrných výrobků. Praha:CENIA, 2005. - 15 s.: tab.; 21 cm ISBN 80-85087-55-3
Moderní hotelový management: nejnovější poznatky a trendy v řízení hotelů: komplexní informace o hotelovém provozu a jeho organizaci: optimalizace provozu s ohledem na ekologii a etiku: případové studie a příklady / Felix Křížek, Josef Neufus. - 1. vyd. - Praha : Grada Publishing, 2011. - 195 s.: il., formuláře, tabulky; 24 cm ISBN 978-80-247-3868
Engel, W. H., Tóth, G.:EMAS jednoduše! Systémy environmentálníhořízení a program EMAS v České republice podle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady (ES) č. 761/2001.Praha: CPC, 2004, dostupné na http://www.cir.cz/emas?jednoduse?/482653/1833675
European Union Eco-label Homepage: http://ec.europa.eu/enviroment/ecolabel/index_en.htm
Národní program označování ekologicky šetrných výrobků www.cenia.cz
Ritschelová, I. a kol.: Liberalizace obchodu s environmentálním zbožím a službami, Praha, 2009
Ročenky životního prostředí ČR
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka přednesla prezentaci ke své diplomové práci. Poté zodpověděla doplňující otázky komise. Byl přítomen vedocí i oponent práce.