Bakalářská práce se zabývá analýzou geometrické přesnosti v parametru kruhovitosti při broušení rotačních součástí z oceli EN ISO 100Cr6. Práce obsahuje kapitoly teorie obrábění, teorie broušení a dále se zabývá jednotlivými složkami integrity povrchu k bližšímu pochopení problematiky jejich zanedbávání v praxi a zdůraznit jejich důležitost. Dále obsahuje kapitoly přípravy, provedení vyhodnocení a závěr experimentu. V těchto kapitolách se realizuje broušení povrchu materiálu jednotlivých vzorků a následné měření parametrů kruhovitosti a profilu povrchu. Výsledné měření a vypočtení hodnot jednotlivých parametrů jsou znázorněny v tabulkách, grafech a obrázcích. Závěr je odvozen z veškerých dat získaných během experimentu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of geometric accuracy in the roundness parameter during the grinding of rotational components made of EN ISO 100Cr6 steel. The work includes chapters on the theory of machining, the theory of grinding, and further examines the individual components of surface integrity to better understand the issue of their neglect in practice and emphasize their importance. Additionally, it contains chapters on the preparation, execution, evaluation, and conclusion of the experiment. In these chapters, the grinding of the material surface of individual samples is carried out, followed by the measurement of roundness and surface profile parameters. The results of the measurements and the calculated values of the individual parameters are presented in tables, graphs, and figures. The conclusion is derived from all the data obtained during the experiment.
Klíčová slova
Broušení, řezné podmínky, kruhovitost povrchu a jeho profil
Klíčová slova v angličtině
Grinding, cutting conditions, surface roundness and profile
Rozsah průvodní práce
48
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce se zabývá analýzou geometrické přesnosti v parametru kruhovitosti při broušení rotačních součástí z oceli EN ISO 100Cr6. Práce obsahuje kapitoly teorie obrábění, teorie broušení a dále se zabývá jednotlivými složkami integrity povrchu k bližšímu pochopení problematiky jejich zanedbávání v praxi a zdůraznit jejich důležitost. Dále obsahuje kapitoly přípravy, provedení vyhodnocení a závěr experimentu. V těchto kapitolách se realizuje broušení povrchu materiálu jednotlivých vzorků a následné měření parametrů kruhovitosti a profilu povrchu. Výsledné měření a vypočtení hodnot jednotlivých parametrů jsou znázorněny v tabulkách, grafech a obrázcích. Závěr je odvozen z veškerých dat získaných během experimentu.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis deals with the analysis of geometric accuracy in the roundness parameter during the grinding of rotational components made of EN ISO 100Cr6 steel. The work includes chapters on the theory of machining, the theory of grinding, and further examines the individual components of surface integrity to better understand the issue of their neglect in practice and emphasize their importance. Additionally, it contains chapters on the preparation, execution, evaluation, and conclusion of the experiment. In these chapters, the grinding of the material surface of individual samples is carried out, followed by the measurement of roundness and surface profile parameters. The results of the measurements and the calculated values of the individual parameters are presented in tables, graphs, and figures. The conclusion is derived from all the data obtained during the experiment.
Klíčová slova
Broušení, řezné podmínky, kruhovitost povrchu a jeho profil
Klíčová slova v angličtině
Grinding, cutting conditions, surface roundness and profile
Zásady pro vypracování
Studium literatury, seznámení se s problematikou.
Vypracování teoretické části se zaměřením na broušení a integritu povrchu.