Stále se zvyšující lidská populace klade čím dál vyšší nároky na zemědělskou
produkci. Plocha kvalitní orné půdy je však omezená. Hnojení či zušlechťování méně kvalitní půdy s sebou nese nevýhodu vysoké finanční zátěže, proto se čím dál častějiskloňuje využití možných odpadních materiálů pro vylepšení vlastností půd. Mezi slibnésuroviny se řadí i zbytky z pražení a konzumace kávy. Jejich možné využití zkoumá tatodiplomová práce.
V diplomové práci byl zkoumán vliv kávové sedliny a stříbrných slupek v různých
koncentrací na růst rostlin. Vybranými rostlinami byly žito seté (Secale ereale) a merlíkčilský (Chenopodium quinoa). Na základě fyziologických parametrů lze říci, že nejlépe růst rostlin podporují stříbrné slupky. Naopak kávová sedlina má na růst vliv negativní.
Anotace v angličtině
The ever-increasing human population is placing increasing demands on agricultural production. However, the area of good quality arable land is limited. The fertilisation or improvement of poorer quality soils carries the disadvantage of a high financial burden, which is why the use of possible waste materials to improve soil properties is increasingly being considered. Residues from coffee roasting and consumption are also promising raw materials. Their possible use is investigated in this thesis.
In the thesis, the effect of coffee grounds and silver chaff in different concentrations on plant growth was investigated. The selected plants were rye (Secale cereale) and Quinoa (Chenopodium quinoa). Based on the physiological parameters, it can be said that silver chaff promotes plant growth best. On the other hand, coffee grounds have a negative effect on growth.
Stále se zvyšující lidská populace klade čím dál vyšší nároky na zemědělskou
produkci. Plocha kvalitní orné půdy je však omezená. Hnojení či zušlechťování méně kvalitní půdy s sebou nese nevýhodu vysoké finanční zátěže, proto se čím dál častějiskloňuje využití možných odpadních materiálů pro vylepšení vlastností půd. Mezi slibnésuroviny se řadí i zbytky z pražení a konzumace kávy. Jejich možné využití zkoumá tatodiplomová práce.
V diplomové práci byl zkoumán vliv kávové sedliny a stříbrných slupek v různých
koncentrací na růst rostlin. Vybranými rostlinami byly žito seté (Secale ereale) a merlíkčilský (Chenopodium quinoa). Na základě fyziologických parametrů lze říci, že nejlépe růst rostlin podporují stříbrné slupky. Naopak kávová sedlina má na růst vliv negativní.
Anotace v angličtině
The ever-increasing human population is placing increasing demands on agricultural production. However, the area of good quality arable land is limited. The fertilisation or improvement of poorer quality soils carries the disadvantage of a high financial burden, which is why the use of possible waste materials to improve soil properties is increasingly being considered. Residues from coffee roasting and consumption are also promising raw materials. Their possible use is investigated in this thesis.
In the thesis, the effect of coffee grounds and silver chaff in different concentrations on plant growth was investigated. The selected plants were rye (Secale cereale) and Quinoa (Chenopodium quinoa). Based on the physiological parameters, it can be said that silver chaff promotes plant growth best. On the other hand, coffee grounds have a negative effect on growth.
Zadání: Stále se zvětšující lidská populace klade čím dál vyšší nároky na zemědělskou produkci. Plocha kvalitní orné půdy je však omezená. Hnojení či zušlechťování méně kvalitní půdy s sebou nese nevýhodu vysoké finanční zátěže, proto se čím dál častěji skloňuje využití možných odpadních materiálů pro vylepšení vlastností půd. Mezi slibné suroviny se řadí i zbytky z pražení a konzumace kávy. Jejich možné využití bude zkoumat tato diplomová práce.
Podmínky vypracování DP:
- Vypracovat literární rešerši shrnující historii pěstování a využití kávovníku (rod Coffea) a kávy člověkem
- Identifikovat odpady vznikající při zpracování kávy
- Nalézt v dostupné literatuře, možné využití tohoto odpadu v různých odvětvích průmyslu, zemědělství atd.
- Založit nádobový experiment za využití kávového odpadu jakožto stimulátoru růstu rostlin
- Sledovat fyziologický stav rostlin a popsat účinek odpadu na růst rostlin
- Statisticky zpracovat získaná data a diskutovat jejich význam
Zásady pro vypracování
Zadání: Stále se zvětšující lidská populace klade čím dál vyšší nároky na zemědělskou produkci. Plocha kvalitní orné půdy je však omezená. Hnojení či zušlechťování méně kvalitní půdy s sebou nese nevýhodu vysoké finanční zátěže, proto se čím dál častěji skloňuje využití možných odpadních materiálů pro vylepšení vlastností půd. Mezi slibné suroviny se řadí i zbytky z pražení a konzumace kávy. Jejich možné využití bude zkoumat tato diplomová práce.
Podmínky vypracování DP:
- Vypracovat literární rešerši shrnující historii pěstování a využití kávovníku (rod Coffea) a kávy člověkem
- Identifikovat odpady vznikající při zpracování kávy
- Nalézt v dostupné literatuře, možné využití tohoto odpadu v různých odvětvích průmyslu, zemědělství atd.
- Založit nádobový experiment za využití kávového odpadu jakožto stimulátoru růstu rostlin
- Sledovat fyziologický stav rostlin a popsat účinek odpadu na růst rostlin
- Statisticky zpracovat získaná data a diskutovat jejich význam
Seznam doporučené literatury
Juan C. Sanchez-Hernandez, Jorge Domínguez, Chapter 12 - Vermicompost derived from spent coffee grounds: assessing the potential for enzymatic bioremediation, Handbook of Coffee Processing By-Products, Academic Press, 2017, Pages 369-398, ISBN 9780128112908, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811290-8.00012-8.
Sarah J. Hardgrove, Stephen J. Livesley, Applying spent coffee grounds directly to urban agriculture soils greatly reduces plant growth, Urban Forestry & Urban Greening, Volume 18, 2016, Pages 1-8, ISSN 1618-8667, https://doi.org/10.1016/j.ufug.2016.02.015.
Cervera, Ana & Pastoriza, Silvia & Rufián Henares, José & Párraga, Jesús & Martín-García, Juan Manuel & Delgado, Gabriel. (2017). Impact of spent coffee grounds as organic amendment on soil fertility and lettuce growth in two Mediterranean agricultural soils. Archives of Agronomy and Soil Science. 10.1080/03650340.2017.1387651.
Stylianou, M., Agapiou, A., Omirou, M. et al. Converting environmental risks to benefits by using spent coffee grounds (SCG) as a valuable resource. Environ Sci Pollut Res 25, 35776–35790 (2018). https://doi.org/10.1007/s11356-018-2359-6
Gomes, T., Pereira, J. A., Ramalhosa, E., Casal, S., & Baptista, P. (2014). Effect of fresh and composted spent coffee grounds on lettuce growth, photosynthetic pigments and mineral composition. In VII Congreso Ibérico de Agroingeniería y Ciencias Horticolas.
Seznam doporučené literatury
Juan C. Sanchez-Hernandez, Jorge Domínguez, Chapter 12 - Vermicompost derived from spent coffee grounds: assessing the potential for enzymatic bioremediation, Handbook of Coffee Processing By-Products, Academic Press, 2017, Pages 369-398, ISBN 9780128112908, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-811290-8.00012-8.
Sarah J. Hardgrove, Stephen J. Livesley, Applying spent coffee grounds directly to urban agriculture soils greatly reduces plant growth, Urban Forestry & Urban Greening, Volume 18, 2016, Pages 1-8, ISSN 1618-8667, https://doi.org/10.1016/j.ufug.2016.02.015.
Cervera, Ana & Pastoriza, Silvia & Rufián Henares, José & Párraga, Jesús & Martín-García, Juan Manuel & Delgado, Gabriel. (2017). Impact of spent coffee grounds as organic amendment on soil fertility and lettuce growth in two Mediterranean agricultural soils. Archives of Agronomy and Soil Science. 10.1080/03650340.2017.1387651.
Stylianou, M., Agapiou, A., Omirou, M. et al. Converting environmental risks to benefits by using spent coffee grounds (SCG) as a valuable resource. Environ Sci Pollut Res 25, 35776–35790 (2018). https://doi.org/10.1007/s11356-018-2359-6
Gomes, T., Pereira, J. A., Ramalhosa, E., Casal, S., & Baptista, P. (2014). Effect of fresh and composted spent coffee grounds on lettuce growth, photosynthetic pigments and mineral composition. In VII Congreso Ibérico de Agroingeniería y Ciencias Horticolas.