Nutriční potřeby pacienta na ortopedickém oddělení jsou často opomíjenou složkou péče. Je nutné si uvědomit negativní dopady dlouhého hladovění na pooperační stav pacienta, které prodlužují hospitalizaci a mohou mít vliv na hojení ran.
V bakalářské práci se zaměřuji na problematiku nutričních potřeb pacientů před plánovanou ortopedickou operací. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou pacienti spokojeni s perioperační výživou.
Empirická část je zaměřena na průzkum. Probíhal formou dotazníku na ortopedickém oddělení.
Na základě průzkumu bylo prokázáno, že posledním jídlem před operací je polévka den před výkonem, ale pocit hladu pacienti nemají. Dále byla prokázána nízká informovanost pacientů o sacharidovém nápoji a možnosti jeho využití.
Nutriční potřeby pacienta by neměly být opomíjeny v žádném zařízení. Stravování pacientů by mělo být v souvislosti s komplikacemi které mohou nastat přehodnoceno
a pacient by měl být informován o alternativních možnostech stravy.
Anotace v angličtině
The nutritional needs of the patient in the orthopaedic ward are an often neglected component of care. It is important to recognize the negative effects of prolonged fasting on the patient's postoperative condition, which prolongs hospitalization and may affect wound healing.
In my bachelor thesis I focus on the issue of nutritional needs of patients before elective orthopaedic surgery. The aim of this thesis was to determine whether patients are satisfied with their perioperative nutrition.
The empirical part focuses on a survey. It was conducted in the form of a questionnaire in the orthopaedic department.
Based on the survey, it was shown that the last meal before surgery is soup the day before surgery, but patients do not feel hungry. Furthermore, it was shown that there was low awareness of patients about carbohydrate drink and the possibility of its use.
Nutritional needs of the patient should not be neglected in any facility. Patients' diets should be reassessed in the context of complications that may arise
and the patient should be informed of alternative dietary options.
fasting, perioperative period, need, risk, nutrition
Rozsah průvodní práce
63 s. (86014 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Nutriční potřeby pacienta na ortopedickém oddělení jsou často opomíjenou složkou péče. Je nutné si uvědomit negativní dopady dlouhého hladovění na pooperační stav pacienta, které prodlužují hospitalizaci a mohou mít vliv na hojení ran.
V bakalářské práci se zaměřuji na problematiku nutričních potřeb pacientů před plánovanou ortopedickou operací. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou pacienti spokojeni s perioperační výživou.
Empirická část je zaměřena na průzkum. Probíhal formou dotazníku na ortopedickém oddělení.
Na základě průzkumu bylo prokázáno, že posledním jídlem před operací je polévka den před výkonem, ale pocit hladu pacienti nemají. Dále byla prokázána nízká informovanost pacientů o sacharidovém nápoji a možnosti jeho využití.
Nutriční potřeby pacienta by neměly být opomíjeny v žádném zařízení. Stravování pacientů by mělo být v souvislosti s komplikacemi které mohou nastat přehodnoceno
a pacient by měl být informován o alternativních možnostech stravy.
Anotace v angličtině
The nutritional needs of the patient in the orthopaedic ward are an often neglected component of care. It is important to recognize the negative effects of prolonged fasting on the patient's postoperative condition, which prolongs hospitalization and may affect wound healing.
In my bachelor thesis I focus on the issue of nutritional needs of patients before elective orthopaedic surgery. The aim of this thesis was to determine whether patients are satisfied with their perioperative nutrition.
The empirical part focuses on a survey. It was conducted in the form of a questionnaire in the orthopaedic department.
Based on the survey, it was shown that the last meal before surgery is soup the day before surgery, but patients do not feel hungry. Furthermore, it was shown that there was low awareness of patients about carbohydrate drink and the possibility of its use.
Nutritional needs of the patient should not be neglected in any facility. Patients' diets should be reassessed in the context of complications that may arise
and the patient should be informed of alternative dietary options.
fasting, perioperative period, need, risk, nutrition
Zásady pro vypracování
Nutriční potřeby pacientů podstupujících plánovanou implantaci ortopedické endoprotézy - zaměřeno na analýzu nutričních potřeb pacienta v perioperačním období elektivní implantace kloubní endoprotézy. V rámci práce budou testovány objektivní a subjektivní parametry výživy u pacientů podstupující plánovanou implantaci ortopedické endoprotézy na Ortopedické klinice FZS UJEP.
1. Práce s informacemi (literatura, odborné časopisy, výzkumné zprávy, aktivní využití možností Vědecké knihovny UJEP).
2. Analýza informací - zpracování teoretického rámce.
3. Vymezení hlavního cíle a úkolů práce.
4. Zpracování praktické části - Zaměřeno na analýzu pokrytí nutričních potřeb pacientů podstupující plánovanou implantaci endoprotézy velkého kloubu v perioperačním období na Ortopedické klinice FZS UJEP.
6. Diskuze, komparace výsledků, závěr.
Zásady pro vypracování
Nutriční potřeby pacientů podstupujících plánovanou implantaci ortopedické endoprotézy - zaměřeno na analýzu nutričních potřeb pacienta v perioperačním období elektivní implantace kloubní endoprotézy. V rámci práce budou testovány objektivní a subjektivní parametry výživy u pacientů podstupující plánovanou implantaci ortopedické endoprotézy na Ortopedické klinice FZS UJEP.
1. Práce s informacemi (literatura, odborné časopisy, výzkumné zprávy, aktivní využití možností Vědecké knihovny UJEP).
2. Analýza informací - zpracování teoretického rámce.
3. Vymezení hlavního cíle a úkolů práce.
4. Zpracování praktické části - Zaměřeno na analýzu pokrytí nutričních potřeb pacientů podstupující plánovanou implantaci endoprotézy velkého kloubu v perioperačním období na Ortopedické klinice FZS UJEP.
6. Diskuze, komparace výsledků, závěr.
Seznam doporučené literatury
Sosna A. et al. Náhrada kyčelního kloubu. Praha: Nakladatelství Triton. 2005
Koutný Z. Rehabilitace po totálních endoprotézách. Postgraduální medicína. 2001; roč. 3, č. 2. s.
Vavřík et al. Endoprotéza kolenního kloubu: průvodce obdobím operace, rehabilitací a dalším životem. Praha: Nakladatelství Triton. 2005
Burgess LC, Phillips SM, Wainwright TW. What Is the Role of Nutritional Supplements in Support of Total Hip Replacement and Total Knee Replacement Surgeries? A Systematic Review. Nutrients. 2018;10(7):820. Published 2018 Jun 25. doi:10.3390/nu10070820
Morrison RJM, Bunn D, Gray WK, et al. VASO (Vitamin D and Arthroplasty Surgery Outcomes) study - supplementation of vitamin D deficiency to improve outcomes after total hip or knee replacement: study protocol for a randomised controlled feasibility trial. Trials. 2017;18(1):514. Published 2017 Nov 2. doi:10.1186/s13063-017-2255-2
Seznam doporučené literatury
Sosna A. et al. Náhrada kyčelního kloubu. Praha: Nakladatelství Triton. 2005
Koutný Z. Rehabilitace po totálních endoprotézách. Postgraduální medicína. 2001; roč. 3, č. 2. s.
Vavřík et al. Endoprotéza kolenního kloubu: průvodce obdobím operace, rehabilitací a dalším životem. Praha: Nakladatelství Triton. 2005
Burgess LC, Phillips SM, Wainwright TW. What Is the Role of Nutritional Supplements in Support of Total Hip Replacement and Total Knee Replacement Surgeries? A Systematic Review. Nutrients. 2018;10(7):820. Published 2018 Jun 25. doi:10.3390/nu10070820
Morrison RJM, Bunn D, Gray WK, et al. VASO (Vitamin D and Arthroplasty Surgery Outcomes) study - supplementation of vitamin D deficiency to improve outcomes after total hip or knee replacement: study protocol for a randomised controlled feasibility trial. Trials. 2017;18(1):514. Published 2017 Nov 2. doi:10.1186/s13063-017-2255-2
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Studentka vypracovala bakalářskou práci na téma Nutriční potřeby pacientů podstupujících plánovanou implantaci ortopedické endoprotézy. Nutriční potřeby pacienta na ortopedickém oddělení jsou často opomíjenou složkou péče. Je nutné si uvědomit negativní dopady dlouhého hladovění na pooperační stav pacienta, které prodlužují hospitalizaci a mohou mít vliv na hojení ran.
V bakalářské práci se zaměřuje na problematiku nutričních potřeb pacientů před plánovanou ortopedickou operací. Cílem této práce bylo zjistit, zda jsou pacienti spokojeni s perioperační výživou.
Empirická část je zaměřena na průzkum. Probíhal formou dotazníku na ortopedickém oddělení.
Na základě průzkumu bylo prokázáno, že posledním jídlem před operací je polévka den před výkonem, ale pocit hladu pacienti nemají. Dále byla prokázána nízká informovanost pacientů o sacharidovém nápoji a možnosti jeho využití. Nutriční potřeby pacienta by neměly být opomíjeny v žádném zařízení. Stravování pacientů by mělo být v souvislosti s komplikacemi které mohou nastat přehodnoceno a pacient by měl být informován o alternativních možnostech stravy.
PŘIPOMÍNKY A DOTAZY NA ZÁVĚR
V jakém nutričním stavu byli pacienti souboru? Rozlišovala jste ty v dobrém nutričním stavu a malnutriční?
Bylo by možné zjistit nutriční stav respondentů?
Co chápete pod pojmem nutriční výživa, který v textu používáte?
Kolik sacharidových nápojů a kdy byste doporučovala pacientům konzumovat?