Tato diplomová práce se věnuje analýze životního cyklu pohárků Cup to go z různých druhů materiálů za použití metody LCA. Cílem bylo nalézt environmentálně nejpříznivější variantu pro obalení horkého nápoje s sebou, identifikovat hlavní příčiny environmentálních dopadů, porovnat jednorázové systémy papírových a plastových pohárků mezi sebou a se systémem na opakované použití. Vyhodnocení probíhalo v software SimaPro na základě získaných dat a informací z průmyslu. Z výsledků vyplývá, že environmentálně nejpříznivější variantou je pohárek z polypropylenu na opakované použití a to již od 23 použití, z jednorázových pohárků jsou pak plastové varianty příznivější oproti variantám papírovým. Největší dopady jsou v případě jednorázových pohárků spojeny s jejich výrobou, kde nejvyšší podíly dopadů pochází ze vstupní suroviny a elektrické energie. U pohárků na opakované použití pochází největší podíly dopadů převážně z fáze užití, resp. ze spotřeby elektrické energie na mycí procesy. V závěru jsou interpretována jednotlivá zjištění a doporoučení vedoucí ke snížení environmentálních dopadů jak z pohledu uživatele, tak z pohledu výrobce pohárků na obalení horkého nápoje s sebou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is devoted to the analysis of the life cycle of the Cup to go cups made of different types of materials using the LCA method. The goal was to find the most environmentally friendly option for packaging a hot drink to go, identify the main causes of environmental impacts, compare disposable paper and plastic cup systems with each other and with a reusable system. The evaluation was carried out in the SimaPro software based on the obtained data and information from the industry. The results show that the most environmentally friendly variant is a cup made of polypropylene for repeated use, from 23 uses, and plastic variants are more favorable than paper variants of disposable cups. In the case of disposable cups, the greatest impacts are associated with their production, where the highest shares of impacts come from raw materials and electricity. For reusable cups, the largest shares of impacts come mainly from the use phase, or from electricity consumption for washing processes. In are interpreted the individual findings and recommendations leading to the reduction of environmental impacts both from the point of view of the user and from the point of view of the manufacturer of cups for wrapping hot drinks to go.
Klíčová slova
Posuzování životního cyklu, dopad, příspěvek, životní prostředí, pohárek
Klíčová slova v angličtině
Life cycle assessment, impact, contribution, environment, cup
Rozsah průvodní práce
112 s.
Jazyk
CZ
Anotace
Tato diplomová práce se věnuje analýze životního cyklu pohárků Cup to go z různých druhů materiálů za použití metody LCA. Cílem bylo nalézt environmentálně nejpříznivější variantu pro obalení horkého nápoje s sebou, identifikovat hlavní příčiny environmentálních dopadů, porovnat jednorázové systémy papírových a plastových pohárků mezi sebou a se systémem na opakované použití. Vyhodnocení probíhalo v software SimaPro na základě získaných dat a informací z průmyslu. Z výsledků vyplývá, že environmentálně nejpříznivější variantou je pohárek z polypropylenu na opakované použití a to již od 23 použití, z jednorázových pohárků jsou pak plastové varianty příznivější oproti variantám papírovým. Největší dopady jsou v případě jednorázových pohárků spojeny s jejich výrobou, kde nejvyšší podíly dopadů pochází ze vstupní suroviny a elektrické energie. U pohárků na opakované použití pochází největší podíly dopadů převážně z fáze užití, resp. ze spotřeby elektrické energie na mycí procesy. V závěru jsou interpretována jednotlivá zjištění a doporoučení vedoucí ke snížení environmentálních dopadů jak z pohledu uživatele, tak z pohledu výrobce pohárků na obalení horkého nápoje s sebou.
Anotace v angličtině
This diploma thesis is devoted to the analysis of the life cycle of the Cup to go cups made of different types of materials using the LCA method. The goal was to find the most environmentally friendly option for packaging a hot drink to go, identify the main causes of environmental impacts, compare disposable paper and plastic cup systems with each other and with a reusable system. The evaluation was carried out in the SimaPro software based on the obtained data and information from the industry. The results show that the most environmentally friendly variant is a cup made of polypropylene for repeated use, from 23 uses, and plastic variants are more favorable than paper variants of disposable cups. In the case of disposable cups, the greatest impacts are associated with their production, where the highest shares of impacts come from raw materials and electricity. For reusable cups, the largest shares of impacts come mainly from the use phase, or from electricity consumption for washing processes. In are interpreted the individual findings and recommendations leading to the reduction of environmental impacts both from the point of view of the user and from the point of view of the manufacturer of cups for wrapping hot drinks to go.
Klíčová slova
Posuzování životního cyklu, dopad, příspěvek, životní prostředí, pohárek
Klíčová slova v angličtině
Life cycle assessment, impact, contribution, environment, cup
Zásady pro vypracování
Úvod
Uvedení do problematiky
Základní charakteristika a význam LCA
Varianty LCA (Gate to gate; WTW apod.)
Posuzování dopadů na životní prostředí
Vyhodnocení výsledků
Závěr
Zásady pro vypracování
Úvod
Uvedení do problematiky
Základní charakteristika a význam LCA
Varianty LCA (Gate to gate; WTW apod.)
Posuzování dopadů na životní prostředí
Vyhodnocení výsledků
Závěr
Seznam doporučené literatury
ČSN EN ISO 14040. Environmentální management - Posuzování životního cyklu - Zásady a osnova. Idt ISO 14040:2006. Praha: Český normalizační institut, 2006.
KOČÍ, Vladimír. Posuzování životního cyklu Life Cycle Assessment - LCA. Vyd. 1. Chrudim: Vodní zdroje Ekomonitor, 2009, 263 s. ISBN 978-80-86832-42-5.
REMTOVÁ, Květoslava. Posuzování životního cyklu: Metoda LCA. Praha: Ministerstvo životního prostředí, 2003. ISBN 80-7212-232-0.
Seznam doporučené literatury
ČSN EN ISO 14040. Environmentální management - Posuzování životního cyklu - Zásady a osnova. Idt ISO 14040:2006. Praha: Český normalizační institut, 2006.
KOČÍ, Vladimír. Posuzování životního cyklu Life Cycle Assessment - LCA. Vyd. 1. Chrudim: Vodní zdroje Ekomonitor, 2009, 263 s. ISBN 978-80-86832-42-5.
REMTOVÁ, Květoslava. Posuzování životního cyklu: Metoda LCA. Praha: Ministerstvo životního prostředí, 2003. ISBN 80-7212-232-0.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
grafy, tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V rámci obhajoby své diplomové práce přednesl student svou prezentaci. Student zde představil metodiku, výsledky a závěry formou tabulek, grafů a fotodokumentace.
U obhajoby byla přítomna vedoucí práce, která přečetla svůj posudek.
Posudek oponenta přečetl předseda komise prof. Ing. Pavel Janoš, CSc.
Vedoucí práce ani oponentka neměly žádné doplňující otázky. Obě hodnotily všechny aspekty práce velmi pozitivně.
V diskuzi byly vzneseny následující dotazy a připomínky:
- doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D.: Prosím o vysvětlení grafu Porovnání všech pohárků. Jaký má význam, že je vše normované na 100%? Nedávalo by udělat soustředěný graf dopadů pro každý kelímek zvlášť?
- Ing. Pavel Krystyník, Ph.D.: Předpokládám, že procenta v grafu Porovnání všech pohárků Vám spočítal systém, jaká data jste zadával vy? Musel jste zadávat nějaká data na základě kterých Vám software udělal výpočet. Z čeho vychází výsledky? Co je vstup a co je výstup?
- doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D.: Vstupuje do hodnocení i velikost pohárku?
- Ing. Pavel Krystyník, Ph.D.: Vrátil bych se k rozlišení kelímku a pohárku, jak to poznám, když budou prázdné?
- doc. Ing. Josef Trögl, Ph.D.: Máte nastudováno jaká je opravdová životnost opakovaně použitelných kelímků?