Vláknité mykromycety, nesprávně nazývané plísně, patří mezi nejrozšířenější kontaminanty krmiv a potravin. Jejich včasná detekce může zabránit znehodnocení potravin i krmiv respektive ochránit konzumenty před toxickými účinky mykotoxinů, které jsou těmito organismy produkovány. Ergosterol je v současné době využíván jako jeden z markerů přítomnosti vláknitých mikromycet ve vzorcích životního prostření, potravin, krmiv apod. Většina publikovaných prací je věnována extrakci ergosterolu z matrice a následném stanovení instrumentální separační metodou. Cílem práce je provést rešerši na téma fyzikálně-chemické metody důkazu a stanovení ergosterolu. Práce zahrnuje i aplikaci moderních instrumentálních metod. Požadavkem na autorku tématu je dobrá znalost anglického jazyka, schopnost vytvářet logické závěry a pracovat s vědeckými databázemi (Web of Knowledge, Medline, Scopus, Sciecedirect apod.)
Anotace v angličtině
Fibrous micromycetes, incorrectly called fungi, are among the most common contaminants in feed and food. Their early detection can prevent degradation of food and feed or protect consumers from the toxic effects of mycotoxins produced by these organisms. Ergosterol is a steroid compound currently used as one of the markers of the presence of fibrous micromycetes in environmental samples, food, feed, etc. Its detection and quantification can be used to monitor the presence and viability of these organisms in a given environment. The aim of the work is to conduct a research on the topic of physical and chemical methods for ergosterol detection and determination. This thesis also includes the application of modern instrumental methods. Available scientific databases will be used for the work - Webofknowledge, Medline, Scopus, Sciencedirect, etc.
Vláknité mykromycety, nesprávně nazývané plísně, patří mezi nejrozšířenější kontaminanty krmiv a potravin. Jejich včasná detekce může zabránit znehodnocení potravin i krmiv respektive ochránit konzumenty před toxickými účinky mykotoxinů, které jsou těmito organismy produkovány. Ergosterol je v současné době využíván jako jeden z markerů přítomnosti vláknitých mikromycet ve vzorcích životního prostření, potravin, krmiv apod. Většina publikovaných prací je věnována extrakci ergosterolu z matrice a následném stanovení instrumentální separační metodou. Cílem práce je provést rešerši na téma fyzikálně-chemické metody důkazu a stanovení ergosterolu. Práce zahrnuje i aplikaci moderních instrumentálních metod. Požadavkem na autorku tématu je dobrá znalost anglického jazyka, schopnost vytvářet logické závěry a pracovat s vědeckými databázemi (Web of Knowledge, Medline, Scopus, Sciecedirect apod.)
Anotace v angličtině
Fibrous micromycetes, incorrectly called fungi, are among the most common contaminants in feed and food. Their early detection can prevent degradation of food and feed or protect consumers from the toxic effects of mycotoxins produced by these organisms. Ergosterol is a steroid compound currently used as one of the markers of the presence of fibrous micromycetes in environmental samples, food, feed, etc. Its detection and quantification can be used to monitor the presence and viability of these organisms in a given environment. The aim of the work is to conduct a research on the topic of physical and chemical methods for ergosterol detection and determination. This thesis also includes the application of modern instrumental methods. Available scientific databases will be used for the work - Webofknowledge, Medline, Scopus, Sciencedirect, etc.
Ergosterol je steroidní sloučeninou, která se vyskytuje zejména v houbách a kvasinkách. Její detekce a kvantifikace mohou sloužit ke sledování přítomnosti a viability těchto organismů v daném prostředí. Cílem práce je provést rešerši na téma Fyzikálně-chemické vlastnosti a reaktivita ergosterolu, vyhledat skupinové či selektivní rekace pro důkaz/stanovení ergosterolu. K práci budou využity dostupné vědecké databáze - Webofknowledge, Medline, Scopus, Sciencedirect apod.
Zásady pro vypracování
Ergosterol je steroidní sloučeninou, která se vyskytuje zejména v houbách a kvasinkách. Její detekce a kvantifikace mohou sloužit ke sledování přítomnosti a viability těchto organismů v daném prostředí. Cílem práce je provést rešerši na téma Fyzikálně-chemické vlastnosti a reaktivita ergosterolu, vyhledat skupinové či selektivní rekace pro důkaz/stanovení ergosterolu. K práci budou využity dostupné vědecké databáze - Webofknowledge, Medline, Scopus, Sciencedirect apod.
Seznam doporučené literatury
1.
Verdier, T., Coutand, M., Bertron, A., Roques, C. A review of indoor microbial growth across building materials and sampling and analysis methods. Building and Environment. oct 2014, 80, s. 136-149. doi: 10.1016/j.buildenv.2014. 05.030. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2014.05.030
2.
Joergersen, R., Wichern, F. Quantitative assessment of the fungal contribution to microbial tissue in soil. Soil Biology and Biochemistry. dec 2008, 40, 12, s. 2977-2991. doi: 10.1016/j.soilbio.2008.08.017. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2008.08.017
3.
Kadakal, Ç., Tepe, T. K. Is ergosterol a new microbiological quality parameter in foods or not? Food Reviews International. jun 2018, 35, 2, s. 155-165. doi: 10.1080/87559129.2018.1482495. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/87559129.2018.1482495
4.
Álvarez, M., Rodríguez, A., Bermúdez, E., Roncero, E., Andrade, M. J. Development of a Methodology for Estimating the Ergosterol in Meat ProductBorne Toxigenic Moulds to Evaluate Antifungal Agents. Foods. Feb 2021, 10, 2, s. 438. doi: 10.3390/foods10020438. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods10020438
5.
Roman-Hidalgo, C., Villar-Navarro, M., Falcon-Garcia, G., Carbonero-Aguilar, M., Bautista-Palomas, J., Bello-López, M., Martin-Valero, M., Fernandez-Torres, R. Selective, rapid and simultaneous determination of ergosterol and ergocalciferol in mushrooms by UPLC-Q-TOF-MS. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. February 2021, 194, s. 113748. doi: 10.1016/j.jpba.2020.113748. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2020.113748
Seznam doporučené literatury
1.
Verdier, T., Coutand, M., Bertron, A., Roques, C. A review of indoor microbial growth across building materials and sampling and analysis methods. Building and Environment. oct 2014, 80, s. 136-149. doi: 10.1016/j.buildenv.2014. 05.030. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.buildenv.2014.05.030
2.
Joergersen, R., Wichern, F. Quantitative assessment of the fungal contribution to microbial tissue in soil. Soil Biology and Biochemistry. dec 2008, 40, 12, s. 2977-2991. doi: 10.1016/j.soilbio.2008.08.017. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.soilbio.2008.08.017
3.
Kadakal, Ç., Tepe, T. K. Is ergosterol a new microbiological quality parameter in foods or not? Food Reviews International. jun 2018, 35, 2, s. 155-165. doi: 10.1080/87559129.2018.1482495. Dostupné z: https://doi.org/10.1080/87559129.2018.1482495
4.
Álvarez, M., Rodríguez, A., Bermúdez, E., Roncero, E., Andrade, M. J. Development of a Methodology for Estimating the Ergosterol in Meat ProductBorne Toxigenic Moulds to Evaluate Antifungal Agents. Foods. Feb 2021, 10, 2, s. 438. doi: 10.3390/foods10020438. Dostupné z: https://doi.org/10.3390/foods10020438
5.
Roman-Hidalgo, C., Villar-Navarro, M., Falcon-Garcia, G., Carbonero-Aguilar, M., Bautista-Palomas, J., Bello-López, M., Martin-Valero, M., Fernandez-Torres, R. Selective, rapid and simultaneous determination of ergosterol and ergocalciferol in mushrooms by UPLC-Q-TOF-MS. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. February 2021, 194, s. 113748. doi: 10.1016/j.jpba.2020.113748. Dostupné z: https://doi.org/10.1016/j.jpba.2020.113748