Informace o kvalifikační práci Geografie alternativních potravinových sítí se zaměřením na zemědělskou produkci a distribuci potravin na příkladu Ústeckého kraje
Bakalářská práce charakterizuje zemědělskou produkci a distribuci na straně producentů v Ústeckém kraji. Dále se snaží zachytit jednotlivé způsoby distribuce potravin, pojednává o uspokojení poptávky na straně spotřebitelů a analyzuje typy farem (živočišná, rostlinná, kombinovaná). V rámci praktického šetření byl proveden také terénní výzkum, který spočíval v exkurzi vybraných farem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis characterizes agricultural production and distribution on the part of producers in the Ústí region. It also seeks to capture the different ways of distributing food, discusses meeting consumer demand and analysing farm types (animal, plant, combined). As part of the practical investigation, field research was also carried out, which consisted of an excursion of selected farms.
Klíčová slova
alternativní potravinové sítě, spotřebitel, producent, farma, potraviny, Ústecký kraj
Klíčová slova v angličtině
alternative food networks, consumer, producer, food, Ústí Region
Rozsah průvodní práce
36 s. (64 166 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Bakalářská práce charakterizuje zemědělskou produkci a distribuci na straně producentů v Ústeckém kraji. Dále se snaží zachytit jednotlivé způsoby distribuce potravin, pojednává o uspokojení poptávky na straně spotřebitelů a analyzuje typy farem (živočišná, rostlinná, kombinovaná). V rámci praktického šetření byl proveden také terénní výzkum, který spočíval v exkurzi vybraných farem.
Anotace v angličtině
The bachelor thesis characterizes agricultural production and distribution on the part of producers in the Ústí region. It also seeks to capture the different ways of distributing food, discusses meeting consumer demand and analysing farm types (animal, plant, combined). As part of the practical investigation, field research was also carried out, which consisted of an excursion of selected farms.
Klíčová slova
alternativní potravinové sítě, spotřebitel, producent, farma, potraviny, Ústecký kraj
Klíčová slova v angličtině
alternative food networks, consumer, producer, food, Ústí Region
Zásady pro vypracování
V této práci bude hlavním cílem provést geografickou analýzu alternativních potravinových sítí v Ústeckém kraji se zaměřením na zemědělské podniky. V teoretické části budou diskutovány koncepty produktivistického a multifunkčního zemědělství a alternativních potravinových sítí v českém prostředí. V empirické části bude charakterizován Ústecký kraj ve vztahu k tématu a bude provedeno hodnocení získaných dat. Výsledkem bude geografické hodnocení podniků zapojených do alternativních potravinových sítí a analýza produkce a distribuce potravin od zemědělského podniku ke spotřebiteli.
Zásady pro vypracování
V této práci bude hlavním cílem provést geografickou analýzu alternativních potravinových sítí v Ústeckém kraji se zaměřením na zemědělské podniky. V teoretické části budou diskutovány koncepty produktivistického a multifunkčního zemědělství a alternativních potravinových sítí v českém prostředí. V empirické části bude charakterizován Ústecký kraj ve vztahu k tématu a bude provedeno hodnocení získaných dat. Výsledkem bude geografické hodnocení podniků zapojených do alternativních potravinových sítí a analýza produkce a distribuce potravin od zemědělského podniku ke spotřebiteli.
Seznam doporučené literatury
BIČÍK, I., JANČÁK, V. 2005. Transformační procesy v českém zemědělství po roce 1990. Praha: Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 103 s.
GOODMAN, D. 2003. The quality turn and alternative food practices: reflections and agenda. Journal of Rural Studies 19, s. 1-7.
Maye, D., & Kirwan, J. (2010). Alternative food networks. Sociology of Agriculture and Food, 20, 383-389.
SPILKOVÁ, J. 2016. Alternativní potravinové sítě - česká cesta. Praha: Univerzita Karlova
Seznam doporučené literatury
BIČÍK, I., JANČÁK, V. 2005. Transformační procesy v českém zemědělství po roce 1990. Praha: Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. 103 s.
GOODMAN, D. 2003. The quality turn and alternative food practices: reflections and agenda. Journal of Rural Studies 19, s. 1-7.
Maye, D., & Kirwan, J. (2010). Alternative food networks. Sociology of Agriculture and Food, 20, 383-389.
SPILKOVÁ, J. 2016. Alternativní potravinové sítě - česká cesta. Praha: Univerzita Karlova