Práce se zabývá problematikou dopadu živočišné výroby na globální klimatickou změnu, je členěna do dvou částí. Její teoretická část se zabývá úvodem do základní terminologie souvisejících pojmů, specifiky cyklu výroby rostlinných i živočišných potravin. Praktická část se zabývá srovnáním jídelníčků - stravovacích návyků tří potravinových preferencí strávníků a to omnivora (všežravce), vegetariána a vegana a vliv takového stravovacího stylu na uhlíkovou stopu, náročnost na spotřebu vody včetně průmyslového zpracování potravin a celkovou zátěž na životní prostředí v souvislosti s jejich životním stylem. Dále vyhodnocuje poznatky z dotazníkového šetření, které bylo realizováno jako sociální sonda na problematiku globální klimatické změny.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the issue of the impact of animal production on global climate change and it's divided into two parts. Theoretical part deals with an introduction to the basic terminology of related terms, specifics of the cycle of plant production and livestock production. The practical part deals with the comparison of diets - eating habits of three groups, namely omnivores, vegetarians and vegans and the impact of such eating style on carbon footprint, water consumption including industrial food processing and overall environmental impact in connection their lifestyle. This practical part also evaluates the findings of a questionnaire survey, which was conducted as a social probe on the issue
of global climate change.
Climatology, global climate change, animal production, crop production, water consumption, carbon footprint of food, vegetarian, vegan, omnivore
Rozsah průvodní práce
88
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá problematikou dopadu živočišné výroby na globální klimatickou změnu, je členěna do dvou částí. Její teoretická část se zabývá úvodem do základní terminologie souvisejících pojmů, specifiky cyklu výroby rostlinných i živočišných potravin. Praktická část se zabývá srovnáním jídelníčků - stravovacích návyků tří potravinových preferencí strávníků a to omnivora (všežravce), vegetariána a vegana a vliv takového stravovacího stylu na uhlíkovou stopu, náročnost na spotřebu vody včetně průmyslového zpracování potravin a celkovou zátěž na životní prostředí v souvislosti s jejich životním stylem. Dále vyhodnocuje poznatky z dotazníkového šetření, které bylo realizováno jako sociální sonda na problematiku globální klimatické změny.
Anotace v angličtině
This thesis deals with the issue of the impact of animal production on global climate change and it's divided into two parts. Theoretical part deals with an introduction to the basic terminology of related terms, specifics of the cycle of plant production and livestock production. The practical part deals with the comparison of diets - eating habits of three groups, namely omnivores, vegetarians and vegans and the impact of such eating style on carbon footprint, water consumption including industrial food processing and overall environmental impact in connection their lifestyle. This practical part also evaluates the findings of a questionnaire survey, which was conducted as a social probe on the issue
of global climate change.
Climatology, global climate change, animal production, crop production, water consumption, carbon footprint of food, vegetarian, vegan, omnivore
Zásady pro vypracování
V rámci diplomové práce se budu zabývat dopady živočišné produkce na klimatickou změnu. Cílem práce je zmapování a srovnání náhledů na klimatickou změnu. Nastínění možných východisek z hlediska vegetariánského a veganského životního stylu.
1. Dopady konzumace masa na životní prostředí
2. Živočišná agrikultura a její dopady na změnu klimatu
3. Skleníkové plyny, spotřeba vody, znečištění ovzduší
4. Degradace půdy, produkce odpadu, biodiverzita
5. Srovnání stravovacích stylů - nároky na spotřebu vody dle způsobu stravovaní, apod.
6. Terénní šetření, dotazníkové šetření
úvod
literární rešerše
cíl
metodika
vlastní šetření
diskuse
závěr
Zásady pro vypracování
V rámci diplomové práce se budu zabývat dopady živočišné produkce na klimatickou změnu. Cílem práce je zmapování a srovnání náhledů na klimatickou změnu. Nastínění možných východisek z hlediska vegetariánského a veganského životního stylu.
1. Dopady konzumace masa na životní prostředí
2. Živočišná agrikultura a její dopady na změnu klimatu
3. Skleníkové plyny, spotřeba vody, znečištění ovzduší
4. Degradace půdy, produkce odpadu, biodiverzita
5. Srovnání stravovacích stylů - nároky na spotřebu vody dle způsobu stravovaní, apod.
6. Terénní šetření, dotazníkové šetření
úvod
literární rešerše
cíl
metodika
vlastní šetření
diskuse
závěr
Seznam doporučené literatury
1. Options for keeping the food system within environmental limits
2. Agroekologie: východiska pro udržitelné zemědělské hospodaření., ŠARAPATKA, B. a kol.
3. Zachraňme klima: ještě není pozdě., STAUD T. a REIMER N.
4. Proč nejíst maso., ZÁRUBA, Milan
Seznam doporučené literatury
1. Options for keeping the food system within environmental limits
2. Agroekologie: východiska pro udržitelné zemědělské hospodaření., ŠARAPATKA, B. a kol.
3. Zachraňme klima: ještě není pozdě., STAUD T. a REIMER N.
4. Proč nejíst maso., ZÁRUBA, Milan
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V rámci obhajoby své diplomové práce přednesla studentka svou prezentaci. Studentka v ní představila metodiku, výsledky a závěry své práce formou tabulek, grafů a fotodokumentace.
U obhajoby byla přítomna vedoucí práce, která přečetla svůj posudek.
Posudek oponenta přečetl předseda komise doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.
Studentka se vyjádřila k připomínkám z posudků.
V diskuzi byly vzneseny následující dotazy a připomínky:
doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.: Jak skutečně vypadá jídelníček omnivora? Jaká je spotřeba masa na osobu za rok? Jaká je statistika v České republice? Kolik procent sóji se používá na výrobu tofu a kolik ke krmení? Kdo byli respondenti?
Mgr. Diana Holcová, Ph.D.: Jaká byla metodika práce? Jak jste sestavovala jídelníčky? Jaký je závěr práce, jaké jsou výstupy?
doc. Ing. Martin Neruda, Ph.D.: Jaká je spotřeba vody u drůbežího masa a jakou má uhlíkovou stopu? Jak můžeme nahradit v jídelníčku vegana bílkoviny a vitamín B12? Jaká je možnost stravování v rozvojových zemích, je možná strava bez masa?
Mgr. et Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.: Jaký životní styl navrhujete a jaký preferujete?