Práce se zabývá stolováním v době vrcholného středověku. Nabídne popis jednotlivých nádob i jiného stolovacího náčiní a popíše jejich vyobrazení na iluminovaných rukopisech doby Václava IV.
Práce se ale bude nejdříve zabývat samotným stolováním, které bude rozděleno na část zabývající se jídlem a na část zabývající se etiketou velkých šlechtických hostin.
Práce může sloužit jako srovnávací materiál s ostatními typy pramenů vhodnými pro studium zvoleného tématu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis concerns itself with medieval dining. Both utencils a other tools will be decsribed and focused upon. The thesis will describe apearance and function of tools and utencils, and also the way they are painted in illuminated manuscripts of Wenceslaus the fourth era.
However first focus will be the dining itself, this part will be separated to two parts. First part will focus on food itself and the second on the etiquette of grand feasts of nobility.
Thesis can be used as a comparative material for another resources, suitable for studying this topic.
Klíčová slova
Stolování, nádoby, etiketa, iluminace, bible, Václav IV.
Klíčová slova v angličtině
Dining, utencils, etiquette , iluminations, bible, Wenceslaus IV.
Rozsah průvodní práce
109 s. (128 118 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá stolováním v době vrcholného středověku. Nabídne popis jednotlivých nádob i jiného stolovacího náčiní a popíše jejich vyobrazení na iluminovaných rukopisech doby Václava IV.
Práce se ale bude nejdříve zabývat samotným stolováním, které bude rozděleno na část zabývající se jídlem a na část zabývající se etiketou velkých šlechtických hostin.
Práce může sloužit jako srovnávací materiál s ostatními typy pramenů vhodnými pro studium zvoleného tématu.
Anotace v angličtině
Bachelor thesis concerns itself with medieval dining. Both utencils a other tools will be decsribed and focused upon. The thesis will describe apearance and function of tools and utencils, and also the way they are painted in illuminated manuscripts of Wenceslaus the fourth era.
However first focus will be the dining itself, this part will be separated to two parts. First part will focus on food itself and the second on the etiquette of grand feasts of nobility.
Thesis can be used as a comparative material for another resources, suitable for studying this topic.
Klíčová slova
Stolování, nádoby, etiketa, iluminace, bible, Václav IV.
Klíčová slova v angličtině
Dining, utencils, etiquette , iluminations, bible, Wenceslaus IV.
Zásady pro vypracování
Tématem bakalářské práce je stolování ve středověku, konkrétně během vlády Václava IV. Cílem této práce je přiblížit podobu evropského stolovacího náčiní pomocí iluminací. Příbor a různé nádoby byly nutnou součástí života všech vrstev společnosti. Práce se věnuje terminologii, etiketě, materiálům a celé řadě dalších témat.
Úvod
I.Metodika práce (popsání postupu a obtíže-realita/fikce)
II.Rukopisy doby vlády Václava IV.
III.Stravování v době vlády Václava IV.
IV.Etiketa
V.Druhy nádob (po jednotlivých typech, v úvodu odstavec o materiálech, pak popisy předmětů a jejich vyobrazení)
VI.Příbor (po jednotlivých typech, v úvodu odstavec o materiálech, pak popisy předmětů a jejich vyobrazení)
VII. Realita a fikce (zjištění)
Závěr
1. Zpracování bibliografie (březen-duben 2016)
2. Studium odborné literatury a archivních pramenů (duben - říjen 2016)
3. Shrnutí výzkumu a jeho kritické zhodnocení (říjen - listopad 2016)
4. Zpracování kapitol bakalářské práce (prosinec 2016 - únor 2017)
5. Vyhotovení čistopisů, úpravy a korektury (březen - duben 2017)
Zásady pro vypracování
Tématem bakalářské práce je stolování ve středověku, konkrétně během vlády Václava IV. Cílem této práce je přiblížit podobu evropského stolovacího náčiní pomocí iluminací. Příbor a různé nádoby byly nutnou součástí života všech vrstev společnosti. Práce se věnuje terminologii, etiketě, materiálům a celé řadě dalších témat.
Úvod
I.Metodika práce (popsání postupu a obtíže-realita/fikce)
II.Rukopisy doby vlády Václava IV.
III.Stravování v době vlády Václava IV.
IV.Etiketa
V.Druhy nádob (po jednotlivých typech, v úvodu odstavec o materiálech, pak popisy předmětů a jejich vyobrazení)
VI.Příbor (po jednotlivých typech, v úvodu odstavec o materiálech, pak popisy předmětů a jejich vyobrazení)
VII. Realita a fikce (zjištění)
Závěr
1. Zpracování bibliografie (březen-duben 2016)
2. Studium odborné literatury a archivních pramenů (duben - říjen 2016)
3. Shrnutí výzkumu a jeho kritické zhodnocení (říjen - listopad 2016)
4. Zpracování kapitol bakalářské práce (prosinec 2016 - únor 2017)
5. Vyhotovení čistopisů, úpravy a korektury (březen - duben 2017)
Seznam doporučené literatury
Pavel PLOCHÝ, Gastronomie a její vývoj ve společnosti,bakalářská práce,2010
Josef PETRÁŇ, Dějiny hmotné kultury I1, Praha 1995
Josef PETRÁŇ, Dějiny hmotné kultury I2, Praha 1995
František ŠMAHEL, Cesta Karla IV. do Francie, Praha 2006
Josef KRÁSA, Rukopisy Václava IV,Praha 1971
Magdalena BERANOVÁ, jídlo a pití,
Jiří SPĚVÁČEK, Václav IV.K předpokladům husitské revoluce,Svoboda, Praha 1986,
Eugen DOSTÁL, Příspěvky k dějinám českého iluminátorského umění na sklonku 14.století, Brno 1928
Prameny
Bible Václava IV
Zmrzlíkovská bible
Bible Konráda z Vechty
Willehalm
Přebohaté hodinky vévody z Berry
Bible olomoucká
Liber viaticus Jana ze Středy
Gelnhausenův kodex
Liber depictus
a další
Seznam doporučené literatury
Pavel PLOCHÝ, Gastronomie a její vývoj ve společnosti,bakalářská práce,2010
Josef PETRÁŇ, Dějiny hmotné kultury I1, Praha 1995
Josef PETRÁŇ, Dějiny hmotné kultury I2, Praha 1995
František ŠMAHEL, Cesta Karla IV. do Francie, Praha 2006
Josef KRÁSA, Rukopisy Václava IV,Praha 1971
Magdalena BERANOVÁ, jídlo a pití,
Jiří SPĚVÁČEK, Václav IV.K předpokladům husitské revoluce,Svoboda, Praha 1986,
Eugen DOSTÁL, Příspěvky k dějinám českého iluminátorského umění na sklonku 14.století, Brno 1928
Prameny
Bible Václava IV
Zmrzlíkovská bible
Bible Konráda z Vechty
Willehalm
Přebohaté hodinky vévody z Berry
Bible olomoucká
Liber viaticus Jana ze Středy
Gelnhausenův kodex
Liber depictus
a další