Předmětem bakalářské práce "Dopady živočišné výroby na životní prostředí a jejich vnímání společností" je upozornit na negativní dopady živočišné výroby. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část se zabývá historií a vývojem konzumace živočišných výrobků ve světě. Druhá část je zaměřena na popis hlavních negativních dopadů na jednotlivé složky životního prostředí, za které nese výroba a spotřeba živočišných produktů zodpovědnost. Ve třetí části je rozebrán náhled na etiku zvířat vybranými filozofy. Čtvrtá část se zabývá průzkumem veřejnosti a odborných společností ohledně jejich vnímání na negativní dopady živočišné produkce.
Anotace v angličtině
The subject of the bachelor thesis "Impacts of animal production on the environment and the understanding of them by the society" is to draw attention to the negative impacts of animal production. The work is divided into four parts. The first part deals with the history and development of the consumption of animal products in the world. The second part focuses on the description of the main negative impacts on individual components of the environment, for which the production and consumption of animal products is responsible. The third part analyzes the view of animal ethics by selected philosophers. The fourth part deals with a survey of the public regarding their perception of the negative impacts of animal production.
Klíčová slova
Konzumace živočišných výrobků, chov hospodářských zvířat, etika zvířat, znečištění vody, znečištění půdy, skleníkové plyny, biodiverzita, životní prostředí
Klíčová slova v angličtině
Consumption of animal products, livestock breeding, animal ethics, water pollution, soil pollution, greenhouse gases, biodiversity, environment
Rozsah průvodní práce
142
Jazyk
CZ
Anotace
Předmětem bakalářské práce "Dopady živočišné výroby na životní prostředí a jejich vnímání společností" je upozornit na negativní dopady živočišné výroby. Práce je rozdělena do čtyř částí. První část se zabývá historií a vývojem konzumace živočišných výrobků ve světě. Druhá část je zaměřena na popis hlavních negativních dopadů na jednotlivé složky životního prostředí, za které nese výroba a spotřeba živočišných produktů zodpovědnost. Ve třetí části je rozebrán náhled na etiku zvířat vybranými filozofy. Čtvrtá část se zabývá průzkumem veřejnosti a odborných společností ohledně jejich vnímání na negativní dopady živočišné produkce.
Anotace v angličtině
The subject of the bachelor thesis "Impacts of animal production on the environment and the understanding of them by the society" is to draw attention to the negative impacts of animal production. The work is divided into four parts. The first part deals with the history and development of the consumption of animal products in the world. The second part focuses on the description of the main negative impacts on individual components of the environment, for which the production and consumption of animal products is responsible. The third part analyzes the view of animal ethics by selected philosophers. The fourth part deals with a survey of the public regarding their perception of the negative impacts of animal production.
Klíčová slova
Konzumace živočišných výrobků, chov hospodářských zvířat, etika zvířat, znečištění vody, znečištění půdy, skleníkové plyny, biodiverzita, životní prostředí
Klíčová slova v angličtině
Consumption of animal products, livestock breeding, animal ethics, water pollution, soil pollution, greenhouse gases, biodiversity, environment
Zásady pro vypracování
1) Úvod
2) Cíle bakalářské práce - objasnění nejvýznamnějších dopadů živočišné výroby na životní prostředí, průzkum pohledu na problematiku ze strany laické společnosti, organizací s environmentálním zaměřením a vybraných filosofů
3) Literární rešerše
4) Filosofický náhled na etiku zvířat
5) Metodika
6) Vlastní šetření
7) Vyhodnocení výsledků
8) Diskuze
9) Závěr
10) Seznam použité literatury
11) Přílohy
Zásady pro vypracování
1) Úvod
2) Cíle bakalářské práce - objasnění nejvýznamnějších dopadů živočišné výroby na životní prostředí, průzkum pohledu na problematiku ze strany laické společnosti, organizací s environmentálním zaměřením a vybraných filosofů
3) Literární rešerše
4) Filosofický náhled na etiku zvířat
5) Metodika
6) Vlastní šetření
7) Vyhodnocení výsledků
8) Diskuze
9) Závěr
10) Seznam použité literatury
11) Přílohy
Seznam doporučené literatury
Erazim Kohák - Zelená svatozář.
Oficiální webové stránky Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO).
Steinfeld, Henning; Gerber, Pierre; Wassenaar, Tom; Castel, Vincent; Rosales, Mauricio; de Haan, Cees (2006), Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options.
Dokument Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014).
Bilotta, G. S.; Brazier, R. E.; Haygarth, P. M. (2007). The impacts of grazing animals on the quality of soils, vegetation and surface waters in intensively managed grasslands. ISBN 9780123741073.
Bradford, E. (Task Force Chair). 1999. Animal agriculture and global food supply.
Seznam doporučené literatury
Erazim Kohák - Zelená svatozář.
Oficiální webové stránky Organizace pro výživu a zemědělství OSN (FAO).
Steinfeld, Henning; Gerber, Pierre; Wassenaar, Tom; Castel, Vincent; Rosales, Mauricio; de Haan, Cees (2006), Livestock's Long Shadow: Environmental Issues and Options.
Dokument Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014).
Bilotta, G. S.; Brazier, R. E.; Haygarth, P. M. (2007). The impacts of grazing animals on the quality of soils, vegetation and surface waters in intensively managed grasslands. ISBN 9780123741073.
Bradford, E. (Task Force Chair). 1999. Animal agriculture and global food supply.
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
-
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
Složení komise:
doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D., Ing. Jindřich Šulc, CSc., Mgr. Diana Holcová, Ph.D.,
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D., Mgr. et Mgr. Kateřina Marková, Ph.D.
V rámci obhajoby bakalářské práce studentka prezentovala slideshow připravenou v programu PowerPoint. Studentka ve své prezentaci komentovala metodiku, výsledky a závěry, koncipované formou tabulek, grafů a fotodokumentace. U obhajoby byla přítomena vedoucí práce Mgr. et Mgr. Kateřina Marková, Ph.D. a oponent práce Mgr. Miloslav Kolenatý.
Studentka zodpověděla otázky z posudků vedoucího práce a oponenta.
V následné veřejné diskusi byly vzneseny následující otázky a připomínky:
Ing. Jindřich Šulc, CSc.: Názor studentky na požáry na Sibiři a jejich vliv na emise.
Mgr. Diana Holcová, Ph.D.: Připomínka k vyvráceníé hypotéz pouze na základě procent. Struktura dotazníku - počet osob s VŠ, SŠ nebo ZŠ vzděláním. Rozdíl v pojmech - nezájem a lhostejnost v dotazovné problematice.
Ing. Katarína Kajánková, Ph.D.: Doporučení: Bylo by vhodné vytvořit škálu hodnocení. Hledání kompenzace živočisné výroby.
doc. Ing. Petr Vráblík, Ph.D.: Počet respondentů. Důvod volby pouze čtyř otázek v dotazníku. Osobní názor na živočišnou výrobu.
Studentka zodpověděla a reagovala na všechny dotazy v dostačující míře.