Teoretická část práce se zabývá základními pojmy ve výživě a významem výživy pro růst a vývoj dětí ve věku 3-6 let. V souvislosti s tím charakterizuje období předškolního věku, zabývá se změnami, které toto období doprovází. Pozornost je věnována stravovacím návykům, chybám ve stravování a výživovým doporučením pro výživu dětí v předškolním věku.
Praktická část zkoumá jídelní preference a stravovací zvyklosti předškolních dětí. Pro získání dat byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazníku. Šetření proběhlo ve skupině 60 rodičů předškolních dětí ve vybraných MŠ. Dále byl porovnán jídelníček a stravovací režim předškolních dětí v jejich rodině o víkendu a během týdne v mateřské škole, kterou navštěvují. V závěru jsou formulována doporučení pro práci učitelů MŠ s rodiči a žáky v oblasti zdravé výživy a stravování.
Anotace v angličtině
The theoretical part deals with basic concepts in nutrition and the importance of nutrition for the growth and development of children aged 3-6 years. It characterizes the pre-school age, describes the changes that accompany this period. Attention is paid to eating habits, eating disorders, and nutritional advice for preschool children.
The practical part examines the eating preferences and eating habits of preschool children. Quantitative research, the questionnaire method, was chosen to obtain the information. The survey was carried out in a group of 60 parents of preschool children in selected kindergartens. diet and diet regimes of preschool children were compared in their family during the weekend and during the week in kindergarten they attend. Diet and diet regimes of preschool children were compared in their family during the weekend and during the week in kindergarten they attend. In conclusion, recommendations are made for the work of teachers of the kindergarten with parents and kids in the field of healthy nutrition and eating.
Klíčová slova
předškolní věk, složení stravy, jídelní preference, stravovací režim, chyby ve stravování, zdravá výživa
Teoretická část práce se zabývá základními pojmy ve výživě a významem výživy pro růst a vývoj dětí ve věku 3-6 let. V souvislosti s tím charakterizuje období předškolního věku, zabývá se změnami, které toto období doprovází. Pozornost je věnována stravovacím návykům, chybám ve stravování a výživovým doporučením pro výživu dětí v předškolním věku.
Praktická část zkoumá jídelní preference a stravovací zvyklosti předškolních dětí. Pro získání dat byl zvolen kvantitativní výzkum, metoda dotazníku. Šetření proběhlo ve skupině 60 rodičů předškolních dětí ve vybraných MŠ. Dále byl porovnán jídelníček a stravovací režim předškolních dětí v jejich rodině o víkendu a během týdne v mateřské škole, kterou navštěvují. V závěru jsou formulována doporučení pro práci učitelů MŠ s rodiči a žáky v oblasti zdravé výživy a stravování.
Anotace v angličtině
The theoretical part deals with basic concepts in nutrition and the importance of nutrition for the growth and development of children aged 3-6 years. It characterizes the pre-school age, describes the changes that accompany this period. Attention is paid to eating habits, eating disorders, and nutritional advice for preschool children.
The practical part examines the eating preferences and eating habits of preschool children. Quantitative research, the questionnaire method, was chosen to obtain the information. The survey was carried out in a group of 60 parents of preschool children in selected kindergartens. diet and diet regimes of preschool children were compared in their family during the weekend and during the week in kindergarten they attend. Diet and diet regimes of preschool children were compared in their family during the weekend and during the week in kindergarten they attend. In conclusion, recommendations are made for the work of teachers of the kindergarten with parents and kids in the field of healthy nutrition and eating.
Klíčová slova
předškolní věk, složení stravy, jídelní preference, stravovací režim, chyby ve stravování, zdravá výživa
Diplomantka se podrobně seznámí s "Pokyny pro psaní a odevzdávání bakalářských a diplomových prací" a bude dbát na její dodržování. Dále nastuduje odbornou literaturu týkající se metod kvantitativního výzkumu. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení období předškolního věku, zabývá se změnami, které toto období doprovází. Dále se zabývá základními pojmy ve výživě a významem výživy pro růst a vývoj dětí. Pozornost je věnována stravovacím návykům, chybám ve stravování a výživovým doporučením pro výživu dětí v předškolním věku. Praktická část zkoumá jídelní preference a stravovací zvyklosti předškolních dětí a porovnává jídelníček a stravovací režim předškolních dětí v jejich rodině a v mateřské škole, kterou navštěvují. Výzkumnou metodou je dotazníkové šetření v cílové skupině 60 rodičů předškolních dětí ve vybraných MŠ a analýza školního stravování na základě rozboru jídelníčku a spotřebního koše v daných MŠ. V závěru budou formulována doporučení pro práci učitelů MŠ s rodiči a žáky v oblasti zdravé výživy a stravování.
Zásady pro vypracování
Diplomantka se podrobně seznámí s "Pokyny pro psaní a odevzdávání bakalářských a diplomových prací" a bude dbát na její dodržování. Dále nastuduje odbornou literaturu týkající se metod kvantitativního výzkumu. Teoretická část práce je zaměřena na vymezení období předškolního věku, zabývá se změnami, které toto období doprovází. Dále se zabývá základními pojmy ve výživě a významem výživy pro růst a vývoj dětí. Pozornost je věnována stravovacím návykům, chybám ve stravování a výživovým doporučením pro výživu dětí v předškolním věku. Praktická část zkoumá jídelní preference a stravovací zvyklosti předškolních dětí a porovnává jídelníček a stravovací režim předškolních dětí v jejich rodině a v mateřské škole, kterou navštěvují. Výzkumnou metodou je dotazníkové šetření v cílové skupině 60 rodičů předškolních dětí ve vybraných MŠ a analýza školního stravování na základě rozboru jídelníčku a spotřebního koše v daných MŠ. V závěru budou formulována doporučení pro práci učitelů MŠ s rodiči a žáky v oblasti zdravé výživy a stravování.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7. GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. Pro rodiče. ISBN 80-247-9022-X.
CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. 2. vyd. Praha: Grada, 2016. 256 s. ISBN 978-80-271-9225-0. ILLKOVÁ, O., DAŇKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské škole. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 167 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7178-890-2. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. vyd. Praha: Grada, 2011. 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0. MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. 2. vyd. Praha: Grada, 2015. 312 s. ISBN 978-80-271-0093-7. SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-7031-4.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, S., PAŘÍZKOVÁ, J., MALICHOVÁ, E. Jídlo v životě dítěte a adolescenta: teorie, výzkum, praxe. 1. vyd. Praha: Karolinum, 2013. 302 s. ISBN 978-80-246-2247-7. GREGORA, M. Výživa malých dětí: výchova ke správné výživě, skladba dětské výživy, obezita v dětském věku a jak jí předcházet, alergie a funkční potraviny. 1. vyd. Praha: Grada, 2004. 95 s. Pro rodiče. ISBN 80-247-9022-X.
CHRÁSKA, M. Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. 2. vyd. Praha: Grada, 2016. 256 s. ISBN 978-80-271-9225-0. ILLKOVÁ, O., DAŇKOVÁ, Z. Zdravá výživa v mateřské škole. 1. vyd. Praha: Portál, 2004. 167 s., [8] s. barev. obr. příl. ISBN 80-7178-890-2. KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. 2. vyd. Praha: Grada, 2011. 140 s. ISBN 978-80-247-3433-0. MACHOVÁ, J., KUBÁTOVÁ, D. a kol. Výchova ke zdraví. 2. vyd. Praha: Grada, 2015. 312 s. ISBN 978-80-271-0093-7. SVAČINA, Š. a kol. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008. 384 s. ISBN 978-80-247-7031-4.