Bakalářská práce se zabývá alternativními styly stravování v mateřských školách a potravinovými alergiemi u dětí předškolního věku. Výživa je pro vývoj dítěte velmi významným atributem, což potvrzuje i česká legislativa a řada odborníků.
Cílem práce je zjistit připravenost mateřských škol a jejich personálu spojenou s přijetím dítěte se specifickými stravovacími potřebami.
Teoretická část obsahuje kapitoly zabývající se poznatky k tématu práce. Popisuje podstatu, druhy a příznaky potravinových alergií, vymezuje základní termíny a popisuje problematiku zdravotního znevýhodnění dětí s tou či kterou potravinovou alergií.
Empirická část práce obsahuje výzkumné šetření, které bylo provedeno dotazníkovou metodou ve třech vybraných mateřských školách v severozápadních Čechách, popisuje a interpretuje jeho výsledky.
Annotation in English
This bachelor thesis is focused on alternative styles of diets in kindergarten and food allergies of pre-school children. . Proper diet is a key factor in development of a child which is also confirmed by the Czech law and by many specialist in the area.
The goal of my thesis is to test the preparedness of kindergartens and their staff for taking care of a child with specific dieting requirements.
There are various findings regarding the topic of this thesis in the theoretical part. For instance this part includes description, types, and symptoms of various food allergies. As well as definitions of basic terminology and description of disadvantages of children with food allergies.
The practical part provides a research survey, which was conducted through distribution of questionnaires in three kindergartens in the North West part of the Czech republic. This part then also describes and interpreted the research results.
Nutrition of children, food allergies, alternative meals, ways of eating
Length of the covering note
58 s.
Language
CZ
Annotation
Bakalářská práce se zabývá alternativními styly stravování v mateřských školách a potravinovými alergiemi u dětí předškolního věku. Výživa je pro vývoj dítěte velmi významným atributem, což potvrzuje i česká legislativa a řada odborníků.
Cílem práce je zjistit připravenost mateřských škol a jejich personálu spojenou s přijetím dítěte se specifickými stravovacími potřebami.
Teoretická část obsahuje kapitoly zabývající se poznatky k tématu práce. Popisuje podstatu, druhy a příznaky potravinových alergií, vymezuje základní termíny a popisuje problematiku zdravotního znevýhodnění dětí s tou či kterou potravinovou alergií.
Empirická část práce obsahuje výzkumné šetření, které bylo provedeno dotazníkovou metodou ve třech vybraných mateřských školách v severozápadních Čechách, popisuje a interpretuje jeho výsledky.
Annotation in English
This bachelor thesis is focused on alternative styles of diets in kindergarten and food allergies of pre-school children. . Proper diet is a key factor in development of a child which is also confirmed by the Czech law and by many specialist in the area.
The goal of my thesis is to test the preparedness of kindergartens and their staff for taking care of a child with specific dieting requirements.
There are various findings regarding the topic of this thesis in the theoretical part. For instance this part includes description, types, and symptoms of various food allergies. As well as definitions of basic terminology and description of disadvantages of children with food allergies.
The practical part provides a research survey, which was conducted through distribution of questionnaires in three kindergartens in the North West part of the Czech republic. This part then also describes and interpreted the research results.
Nutrition of children, food allergies, alternative meals, ways of eating
Research Plan
Podrobně se seznámit se směrnicí děkana 6/2015 a dbát na její dodržování. Prostudovat odbornou literaturu a další relevantní zdroje. Na základě této literatury vypracovat teoretickou část, zaměřit se na problematiku obecného vývoje a zákonitostí výživy dítěte, definovat pojem potravinová alergie a intolerance, vyjmenovat a specifikovat druhy alergií a vyjmenovat základní alternativní výživové směry. Navrhnout výzkum, který bude mít kvantitativní design. Ke sběru dat použít dotazník, který bude rozdělen do tří částí. První část se bude zabývat problematikou diagnostiky potravinových alergií, ve druhé části dotazníku budou zkoumány možnosti mateřských škol poskytovat alternativní stravu a třetí část bude obsahovat obecné údaje o respondentech. Sběr dat proběhne ve třech vybraných mateřských školách severozápadních Čech a na internetových serverech pro rodiče dětí od 3-6 let. Získaná data budou vyhodnocena, interpretována a diskutována.
Research Plan
Podrobně se seznámit se směrnicí děkana 6/2015 a dbát na její dodržování. Prostudovat odbornou literaturu a další relevantní zdroje. Na základě této literatury vypracovat teoretickou část, zaměřit se na problematiku obecného vývoje a zákonitostí výživy dítěte, definovat pojem potravinová alergie a intolerance, vyjmenovat a specifikovat druhy alergií a vyjmenovat základní alternativní výživové směry. Navrhnout výzkum, který bude mít kvantitativní design. Ke sběru dat použít dotazník, který bude rozdělen do tří částí. První část se bude zabývat problematikou diagnostiky potravinových alergií, ve druhé části dotazníku budou zkoumány možnosti mateřských škol poskytovat alternativní stravu a třetí část bude obsahovat obecné údaje o respondentech. Sběr dat proběhne ve třech vybraných mateřských školách severozápadních Čech a na internetových serverech pro rodiče dětí od 3-6 let. Získaná data budou vyhodnocena, interpretována a diskutována.
Recommended resources
Nevoral Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H&H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
Hnátek Jaroslav. Výživa a stravování dětí předškolního věku. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986.
Gregora Martin. Kuchařka pro rodiče malých dětí. Praha: Grada Publishing, a.s, 2014. ISBN 978-80-247-5198-6.
Fuchs Martin. Alergie číhá v jídle a pití . Praha: Adela, 2007. ISBN 978-80-902532-2-3.
Bidat, Étienne a Loigerot Christelle. Alergie u dětí. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-936-4.
Chráska Miroslav. Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada Publishing, a.s., 2016. ISBN 978-80-247-5326-3.
Kvasničková Alexandra. Alergie z potravin. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. ISBN 80-85120-93-3.
Recommended resources
Nevoral Jiří. Výživa v dětském věku. Jinočany: H&H, 2003. ISBN 80-86022-93-5.
Hnátek Jaroslav. Výživa a stravování dětí předškolního věku. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986.
Gregora Martin. Kuchařka pro rodiče malých dětí. Praha: Grada Publishing, a.s, 2014. ISBN 978-80-247-5198-6.
Fuchs Martin. Alergie číhá v jídle a pití . Praha: Adela, 2007. ISBN 978-80-902532-2-3.
Bidat, Étienne a Loigerot Christelle. Alergie u dětí. Praha: Portál, 2005. ISBN 80-7178-936-4.
Chráska Miroslav. Metody pedagogického výzkumu. Praha: Grada Publishing, a.s., 2016. ISBN 978-80-247-5326-3.
Kvasničková Alexandra. Alergie z potravin. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998. ISBN 80-85120-93-3.