V bakalářské práci se zabývám problematikou veganství v těhotenství. V teoretické části vymezuji základní pojmy, které s problematikou souvisí (např. veganství, výživa aj.). Na základě rešerše českým i zahraničních zdrojů seznamuji čtenáře s vlivem veganské stravy na matku či novorozence v průběhu těhotenství. V praktické části představuji vlastní průzkum veganství v těhotenství s ženami, které jej procházejí na veganské stravě. Jeho hlavními cíli bylo objasnit, jak probíhalo těhotenství a stravování žen v jeho průběhu. Dále si kladl za úkol zmapovat, zda ženy konzultovaly své stravovací návyky s gynekologem či jiným lékařem a závěrem zjistit, zda ženy chtějí svůj životní styl předat i svému potomkovi. Jednalo se o kvalitativní studii na vzorku devatenácti respondentek, proto nelze její výsledky generalizovat na celou populaci vegansky se stravujících žen v těhotenství, ani staticky ověřovat. Průzkum může nicméně posloužit budoucím porodním asistentkám v informovanosti ohledně této problematiky.
Anotace v angličtině
The subject of this Bachelor Thesis is veganism during pregnancy. In the theoretical section of the thesis, I define the basic concepts related to the investigated area (e.g. vegans, nutrition, etc.). Based on research of the Czech and foreign sources, I introduce the readers to the influence of vegan diet on mother or newborn during pregnancy. In the empirical section of the thesis, I present my own research in the subject of veganism with women on a vegan diet through out the pregnancy. The main objective of my research was to explain how pregnancy and women´s nutrition took place during the course. Another objective of the thesis is to find out wheter women consulted their eating habits with a gynecologist or other physician, and finally to find out wheterwomen want to convey their lifestyle to their offsprings. My research was a qualitative study based on a sample of nineteen respondents, which could not provide future midwives with information on this issue.
Klíčová slova
matka, plod, porodnictví, těhotenství, veganství
Klíčová slova v angličtině
mother, fetus, obstetrics, pregnancy, veganism
Rozsah průvodní práce
67 s. + 4 s. příloh
Jazyk
CZ
Anotace
V bakalářské práci se zabývám problematikou veganství v těhotenství. V teoretické části vymezuji základní pojmy, které s problematikou souvisí (např. veganství, výživa aj.). Na základě rešerše českým i zahraničních zdrojů seznamuji čtenáře s vlivem veganské stravy na matku či novorozence v průběhu těhotenství. V praktické části představuji vlastní průzkum veganství v těhotenství s ženami, které jej procházejí na veganské stravě. Jeho hlavními cíli bylo objasnit, jak probíhalo těhotenství a stravování žen v jeho průběhu. Dále si kladl za úkol zmapovat, zda ženy konzultovaly své stravovací návyky s gynekologem či jiným lékařem a závěrem zjistit, zda ženy chtějí svůj životní styl předat i svému potomkovi. Jednalo se o kvalitativní studii na vzorku devatenácti respondentek, proto nelze její výsledky generalizovat na celou populaci vegansky se stravujících žen v těhotenství, ani staticky ověřovat. Průzkum může nicméně posloužit budoucím porodním asistentkám v informovanosti ohledně této problematiky.
Anotace v angličtině
The subject of this Bachelor Thesis is veganism during pregnancy. In the theoretical section of the thesis, I define the basic concepts related to the investigated area (e.g. vegans, nutrition, etc.). Based on research of the Czech and foreign sources, I introduce the readers to the influence of vegan diet on mother or newborn during pregnancy. In the empirical section of the thesis, I present my own research in the subject of veganism with women on a vegan diet through out the pregnancy. The main objective of my research was to explain how pregnancy and women´s nutrition took place during the course. Another objective of the thesis is to find out wheter women consulted their eating habits with a gynecologist or other physician, and finally to find out wheterwomen want to convey their lifestyle to their offsprings. My research was a qualitative study based on a sample of nineteen respondents, which could not provide future midwives with information on this issue.
Klíčová slova
matka, plod, porodnictví, těhotenství, veganství
Klíčová slova v angličtině
mother, fetus, obstetrics, pregnancy, veganism
Zásady pro vypracování
1.Práce s informacemi (literatura, odborné časopisy, výzkumné zprávy)
2.Analýza informací - zpracování literární rešerše (stav zkoumané problematiky).
3.Vymezení hlavního cíle práce a úkolů práce, vymezení sledovaných fenoménů (výzkumné otázky)
4.Zpracování výzkumné části metodou "case study".
5.Analýza sledovaných fenoménů.
6.Návrh ošetřovatelského standardu.
7.Diskuse, komparace výsledků, závěr, doporučení pro praxi, předložení návrhu ošetřovatelského standardu.
Zásady pro vypracování
1.Práce s informacemi (literatura, odborné časopisy, výzkumné zprávy)
2.Analýza informací - zpracování literární rešerše (stav zkoumané problematiky).
3.Vymezení hlavního cíle práce a úkolů práce, vymezení sledovaných fenoménů (výzkumné otázky)
4.Zpracování výzkumné části metodou "case study".
5.Analýza sledovaných fenoménů.
6.Návrh ošetřovatelského standardu.
7.Diskuse, komparace výsledků, závěr, doporučení pro praxi, předložení návrhu ošetřovatelského standardu.
Seznam doporučené literatury
1.BLATTNÁ, J., DOSTÁLOVÁ, J., PERLÍN, C. & TLÁSKAL, P. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005, ISBN 80-239-6202-7
2.HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004, ISBN 80-7345-013-5
3.HRONEK, M. Význam vitaminů a jejich použití v době gravidity a laktace. Praktické lékárenství. 2006, roč. 2, č. 2.
4. KOTRBOVÁ, D. Doplňky stravy v graviditě. Praktické lékárenství. 2009, roč. 5, č. 1.
5. POGODA, J. M. & PRESTON-MARTIN, S. Maternal cured meat consumption during pregnancy and risk of paediatric brain tumour in offspring: potentially harmful levels of intake. Public Health Nutrition. 2001, vol. 4, no. 2
6. ELMADFA, I. & SINGER, I. Vitamin B12 and homocysteine status among vegetarians: a global perspective. The American Journal of Clinical Nutrition. 2009, vol. 89, no. 5
Seznam doporučené literatury
1.BLATTNÁ, J., DOSTÁLOVÁ, J., PERLÍN, C. & TLÁSKAL, P. Výživa na začátku 21. století aneb o výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Společnost pro výživu, 2005, ISBN 80-239-6202-7
2.HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: MAXDORF, 2004, ISBN 80-7345-013-5
3.HRONEK, M. Význam vitaminů a jejich použití v době gravidity a laktace. Praktické lékárenství. 2006, roč. 2, č. 2.
4. KOTRBOVÁ, D. Doplňky stravy v graviditě. Praktické lékárenství. 2009, roč. 5, č. 1.
5. POGODA, J. M. & PRESTON-MARTIN, S. Maternal cured meat consumption during pregnancy and risk of paediatric brain tumour in offspring: potentially harmful levels of intake. Public Health Nutrition. 2001, vol. 4, no. 2
6. ELMADFA, I. & SINGER, I. Vitamin B12 and homocysteine status among vegetarians: a global perspective. The American Journal of Clinical Nutrition. 2009, vol. 89, no. 5