Práce se zabývá současným stavem samozásobitelství ve vesnicích Janova Ves a Kokořín a jeho potenciálem pro rozvoj udržitelné spotřeby. V teoretické části jsou diskutovány koncepty vycházející z geografie zemědělství, geografie jídla a trvale udržitelného rozvoje. Výzkumná část se zabývá hodnocením zájmové lokality z hlediska předpokladů pro samozásobitelství. Dále je na základě přímého výzkumu s obyvateli hodnocen současný stav samozásobitelství a jeho potenciál pro rozvoj z perspektivy místních obyvatel.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the current state of self-provisioning in the villages of Janova Ves and Kokořín and its potential for the development of sustainable food consumption. The theoretical part discusses concepts based on geography of agriculture, food geography and sustainable development. The research part deals with evaluation of the selected location in terms of prerequisites for self-provisioning. Furthermore, on the basis of direct research, is assesd the current state of self-provisioning and its potential for development from the perspective of the local residents.
Klíčová slova
Samozásobitelství, alternativní potravinové sítě, udržitelná spotřeba, produkce potravin, rozvoj
Klíčová slova v angličtině
Self-provisioning, alternative food networks, sustainable consumption, food production, development
Rozsah průvodní práce
64
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zabývá současným stavem samozásobitelství ve vesnicích Janova Ves a Kokořín a jeho potenciálem pro rozvoj udržitelné spotřeby. V teoretické části jsou diskutovány koncepty vycházející z geografie zemědělství, geografie jídla a trvale udržitelného rozvoje. Výzkumná část se zabývá hodnocením zájmové lokality z hlediska předpokladů pro samozásobitelství. Dále je na základě přímého výzkumu s obyvateli hodnocen současný stav samozásobitelství a jeho potenciál pro rozvoj z perspektivy místních obyvatel.
Anotace v angličtině
The thesis deals with the current state of self-provisioning in the villages of Janova Ves and Kokořín and its potential for the development of sustainable food consumption. The theoretical part discusses concepts based on geography of agriculture, food geography and sustainable development. The research part deals with evaluation of the selected location in terms of prerequisites for self-provisioning. Furthermore, on the basis of direct research, is assesd the current state of self-provisioning and its potential for development from the perspective of the local residents.
Klíčová slova
Samozásobitelství, alternativní potravinové sítě, udržitelná spotřeba, produkce potravin, rozvoj
Klíčová slova v angličtině
Self-provisioning, alternative food networks, sustainable consumption, food production, development
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude zhodnotit současný stav samozásobitelství potravin ve vesnicích Kokořín a Janova Ves. Rovněž bude diskutován i potenciál rozvoje místního samozásobitelství pro rozvoj udržitelných forem spotřeby z perspektivy místních obyvatel. V teoretické části budou diskutovány koncepty vycházející z geografie zemědělství a geografie jídla. Následně bude analyzována zájmová lokalita, za účelem hodnocení současného stavu samozásobitelství potravinami a předpokladů obyvatel produkovat vlastní potraviny. Potenciál rozvoje samozásobitelství bude analyzován prostřednictvím přímého výzkumu s místními obyvateli. V závěru budou zodpovězeny výzkumné otázky.
Zásady pro vypracování
Cílem práce bude zhodnotit současný stav samozásobitelství potravin ve vesnicích Kokořín a Janova Ves. Rovněž bude diskutován i potenciál rozvoje místního samozásobitelství pro rozvoj udržitelných forem spotřeby z perspektivy místních obyvatel. V teoretické části budou diskutovány koncepty vycházející z geografie zemědělství a geografie jídla. Následně bude analyzována zájmová lokalita, za účelem hodnocení současného stavu samozásobitelství potravinami a předpokladů obyvatel produkovat vlastní potraviny. Potenciál rozvoje samozásobitelství bude analyzován prostřednictvím přímého výzkumu s místními obyvateli. V závěru budou zodpovězeny výzkumné otázky.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, E. 2012. Ekonomická lokalizace v environmentálních souvislostech aneb Produkce a spotřeba zblízka. Masarykova univerzita v Brně
MATOUŠEK, R., OSMAN, R. 2015. Prostor(y) geografie. Vyd. 1. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-2733-5.
SMITH, J., JEHLIČKA, P. 2007. Stories around food, politics and change in Poland and the Czech Republic. Transactions of the Institute of British Geographers, 32: 395410. doi:10.1111/j.1475-5661.2007.00258.x
SMITH, J., JEHLIČKA, P. 2013. Quiet sustainability: Fertile lessons from Europe's productive gardeners. Journal of Rural Studies.(32), 148-157.
Seznam doporučené literatury
FRAŇKOVÁ, E. 2012. Ekonomická lokalizace v environmentálních souvislostech aneb Produkce a spotřeba zblízka. Masarykova univerzita v Brně
MATOUŠEK, R., OSMAN, R. 2015. Prostor(y) geografie. Vyd. 1. Praha: Karolinum. ISBN 978-80-246-2733-5.
SMITH, J., JEHLIČKA, P. 2007. Stories around food, politics and change in Poland and the Czech Republic. Transactions of the Institute of British Geographers, 32: 395410. doi:10.1111/j.1475-5661.2007.00258.x
SMITH, J., JEHLIČKA, P. 2013. Quiet sustainability: Fertile lessons from Europe's productive gardeners. Journal of Rural Studies.(32), 148-157.