Alternativní potravinové sítě jsou aktuální diskutovanou problematikou zabývající se alternativním způsobem prodeje potravin, který postupně nahrazuje doposud oblíbené obchodní řetězce. Jedná se o krátké potravinové řetězce, kterými se potraviny dostávají od výrobce ke spotřebiteli. Zkrácení těchto řetězců vyhovuje oběma skupinám aktérů. Spotřebitelům, kteří mají možnost kontrolovat výrobní proces a zemědělcům, kteří tak zmenšují distribuční mezičlánky a mají vyšší zisky. Na základě dotazníkového šetření se spotřebiteli a polostrukturovaných rozhovorů s producenty bude zhodnocen potenciál alternativních potravinových sítí v okrese Třebíč.
Anotace v angličtině
Alternative food network are contemporary issue, that are duscussed. This is alternative way of the food selling that progressively replace chain store. Through schort food suply chain can be food delivered to consumers directly from the producers. Shortering of the food supply chains satisfies both markets groups consumers and producers. Consumers have a chance to control the process of the production and producers have a greater profits due to elimination of the distribution chains. Through the survey with consumers and interwiew with producers will be evaluated potential of the alternative food network in the district of Třebíč.
Klíčová slova
alternativní potravinové sítě, lokální potraviny, multifunkční zemědělství, okres Třebíč
Klíčová slova v angličtině
alternative food networks, local food, multifunctional agriculture, district Třebíč
Rozsah průvodní práce
79 s. (120 173 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Alternativní potravinové sítě jsou aktuální diskutovanou problematikou zabývající se alternativním způsobem prodeje potravin, který postupně nahrazuje doposud oblíbené obchodní řetězce. Jedná se o krátké potravinové řetězce, kterými se potraviny dostávají od výrobce ke spotřebiteli. Zkrácení těchto řetězců vyhovuje oběma skupinám aktérů. Spotřebitelům, kteří mají možnost kontrolovat výrobní proces a zemědělcům, kteří tak zmenšují distribuční mezičlánky a mají vyšší zisky. Na základě dotazníkového šetření se spotřebiteli a polostrukturovaných rozhovorů s producenty bude zhodnocen potenciál alternativních potravinových sítí v okrese Třebíč.
Anotace v angličtině
Alternative food network are contemporary issue, that are duscussed. This is alternative way of the food selling that progressively replace chain store. Through schort food suply chain can be food delivered to consumers directly from the producers. Shortering of the food supply chains satisfies both markets groups consumers and producers. Consumers have a chance to control the process of the production and producers have a greater profits due to elimination of the distribution chains. Through the survey with consumers and interwiew with producers will be evaluated potential of the alternative food network in the district of Třebíč.
Klíčová slova
alternativní potravinové sítě, lokální potraviny, multifunkční zemědělství, okres Třebíč
Klíčová slova v angličtině
alternative food networks, local food, multifunctional agriculture, district Třebíč
Zásady pro vypracování
Tato diplomová práce se bude zabývat alternativními potravinovými sítěmi (APS) okresu Třebíč. Cílem práce bude zhodnotit prostorové rozložení, poptávku a nabídku APS okresu Třebíč. V teoretické části budou uvedeny přístupy k rozvoji venkova, dále bude na základě dostupné české a zahraniční literatury řešena problematika alternativních potravinových sítí a rozdíl mezi produktivistickým a multifunkčním zemědělstvím.
V praktické části bude nejprve provedena analýza producentů, dále bude práce zaměřena na formy spotřeby a následně bude zhodnocen potenciál a bariéry dalšího rozvoje. Stanoveného cíle bude dosaženo prostřednictvím rozhovorů s producenty a dotazníkového šetření spotřebitelů.
Zásady pro vypracování
Tato diplomová práce se bude zabývat alternativními potravinovými sítěmi (APS) okresu Třebíč. Cílem práce bude zhodnotit prostorové rozložení, poptávku a nabídku APS okresu Třebíč. V teoretické části budou uvedeny přístupy k rozvoji venkova, dále bude na základě dostupné české a zahraniční literatury řešena problematika alternativních potravinových sítí a rozdíl mezi produktivistickým a multifunkčním zemědělstvím.
V praktické části bude nejprve provedena analýza producentů, dále bude práce zaměřena na formy spotřeby a následně bude zhodnocen potenciál a bariéry dalšího rozvoje. Stanoveného cíle bude dosaženo prostřednictvím rozhovorů s producenty a dotazníkového šetření spotřebitelů.
Seznam doporučené literatury
1. ABRAHAMS, C. (2006): Globally useful conceptions of Alternative Food Networks in the developing south: the case of Johannesburg's urban food supply system. Edinburgh. https://www.era.lib.ed.ac.uk/handle/1842/1465 (Date: 12.6.2013)
2. ALLEN, P. and HINRICHS, C. (2007): Buying into "Buy Local": engagements of United States local food initiatives. In: MAYE, D.; HOLLOWAY, L. and KNEAFSEY, M. (Eds.): Alternative food geographies: representation and practice. Bingley, 255-272.
3.BURTON, R. (2004): Seeing through the 'good farmer's' eyes: towards developing an understanding of the social symbolic value of 'productivist' behaviour. In: Sociologia Ruralis 44, 195-215. DOI: 10.1111/j.1467-9523.2004.00270.x
4. RENTING, H.; MARSDEN, T. and BANKS, J. (2003): Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development. In: Environment and Planning A 35, 393-411. DOI: 10.1068/a3510
5.SPILKOVÁ, J.; FENDRYCHOVÁ, L. and SYROVÁTKOVÁ, M. (2013): Farmers' markets in Prague: a new challenge within the urban shoppingscape. In: Agriculture and Human Values 30, 179-191. DOI: 10.1007/s10460-012-9395-5
6. SPILKOVÁ, J. and PERLÍN, R. (2013): Farmers' markets in Czechia: risks and possibilities. In: Journal of Rural Studies 32, 220-229. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2013.07.001
Seznam doporučené literatury
1. ABRAHAMS, C. (2006): Globally useful conceptions of Alternative Food Networks in the developing south: the case of Johannesburg's urban food supply system. Edinburgh. https://www.era.lib.ed.ac.uk/handle/1842/1465 (Date: 12.6.2013)
2. ALLEN, P. and HINRICHS, C. (2007): Buying into "Buy Local": engagements of United States local food initiatives. In: MAYE, D.; HOLLOWAY, L. and KNEAFSEY, M. (Eds.): Alternative food geographies: representation and practice. Bingley, 255-272.
3.BURTON, R. (2004): Seeing through the 'good farmer's' eyes: towards developing an understanding of the social symbolic value of 'productivist' behaviour. In: Sociologia Ruralis 44, 195-215. DOI: 10.1111/j.1467-9523.2004.00270.x
4. RENTING, H.; MARSDEN, T. and BANKS, J. (2003): Understanding alternative food networks: exploring the role of short food supply chains in rural development. In: Environment and Planning A 35, 393-411. DOI: 10.1068/a3510
5.SPILKOVÁ, J.; FENDRYCHOVÁ, L. and SYROVÁTKOVÁ, M. (2013): Farmers' markets in Prague: a new challenge within the urban shoppingscape. In: Agriculture and Human Values 30, 179-191. DOI: 10.1007/s10460-012-9395-5
6. SPILKOVÁ, J. and PERLÍN, R. (2013): Farmers' markets in Czechia: risks and possibilities. In: Journal of Rural Studies 32, 220-229. DOI: 10.1016/j.jrurstud.2013.07.001