Tato práce je zaměřena na statuta potravinářských řemesel v královském městě Chebu, zejména na pozdní středověk. Jedná se tedy hlavně o 16.století, přičemž se objevují i stanovy starší, ale také z počátku století následujícího. Rozbor regulí se týká řezníků, pekařů, perníkářů, sladovníků a mlynářů, obsahujíc povinnosti cechu pro jejich členy. Regule jsou zpravidla rozděleny do jednotlivých článků, ale není to vždy pravidlem. Stanovy vypovídají o podmínkách mistrovských zkoušek, vstupu nového člena, vztahu mezi mistry a učedníky, povinnosti v rámci náplni činnosti každého řemesla, také mravní zásady a další nařízení potřebná k fungování v cechu. Vycházela jsem z edice Karla Siegla, který zpracoval chebské cechovní artikule z archivních pramenů. Práce obsahuje také stručný popis jednotlivých potravinářských řemesel, které jsou v edici uvedeny. Dále jsem nastínila vznik a vývoj cechů na našem území a jejich strukturu. Pro doplnění daného tématu jsem stručně popsala dějiny města Chebu od jeho počátků až do 20. století. Práce touto problematikou přispívá k hospodářským dějinám západních Čech.
Anotace v angličtině
This bachelor?s work is based on the statute of food crafts in the Royal Town of Cheb especially in the period of the Middle Age. It concerns the 16th century weather the older rules occurred and the century following. The development of the rules concerns butchers, bakers and gingerbread makers, maltsters and millers. It concerns duties of the crafts for its members. The rules are divided into each parts but it is not always the rule. The rules explain the conditions of masters? exams. The new member?s entrance, relation among masters an duties in the area of the craftsman activity, also morals and further instructions needed for the craft existence. I was inspired by the edition of Karel Siegel who formed the craft rules of Cheb. The work also contains brief description of each food crafts which are mentioned in the edition. Further I describe a craft origin and development in our country and its structure. After filling of this topic I have briefly described history concerning the town of Cheb from its beginning into 20th century. The work of this topic contributes into the history of the Western Bohemia.
Tato práce je zaměřena na statuta potravinářských řemesel v královském městě Chebu, zejména na pozdní středověk. Jedná se tedy hlavně o 16.století, přičemž se objevují i stanovy starší, ale také z počátku století následujícího. Rozbor regulí se týká řezníků, pekařů, perníkářů, sladovníků a mlynářů, obsahujíc povinnosti cechu pro jejich členy. Regule jsou zpravidla rozděleny do jednotlivých článků, ale není to vždy pravidlem. Stanovy vypovídají o podmínkách mistrovských zkoušek, vstupu nového člena, vztahu mezi mistry a učedníky, povinnosti v rámci náplni činnosti každého řemesla, také mravní zásady a další nařízení potřebná k fungování v cechu. Vycházela jsem z edice Karla Siegla, který zpracoval chebské cechovní artikule z archivních pramenů. Práce obsahuje také stručný popis jednotlivých potravinářských řemesel, které jsou v edici uvedeny. Dále jsem nastínila vznik a vývoj cechů na našem území a jejich strukturu. Pro doplnění daného tématu jsem stručně popsala dějiny města Chebu od jeho počátků až do 20. století. Práce touto problematikou přispívá k hospodářským dějinám západních Čech.
Anotace v angličtině
This bachelor?s work is based on the statute of food crafts in the Royal Town of Cheb especially in the period of the Middle Age. It concerns the 16th century weather the older rules occurred and the century following. The development of the rules concerns butchers, bakers and gingerbread makers, maltsters and millers. It concerns duties of the crafts for its members. The rules are divided into each parts but it is not always the rule. The rules explain the conditions of masters? exams. The new member?s entrance, relation among masters an duties in the area of the craftsman activity, also morals and further instructions needed for the craft existence. I was inspired by the edition of Karel Siegel who formed the craft rules of Cheb. The work also contains brief description of each food crafts which are mentioned in the edition. Further I describe a craft origin and development in our country and its structure. After filling of this topic I have briefly described history concerning the town of Cheb from its beginning into 20th century. The work of this topic contributes into the history of the Western Bohemia.
Cílem práce je popsat vývoj a charakter královského města Chebu v průběhu 15. a 16.století na základě edice cechovních artikulí. Práce bude zároveň příspěvkem k hospodářským dějinám západních Čech. Postup práce: srpen 2012 - listopad 2012 - studium doporučené literatury a základní seznámení s edicí prosinec 2012 - únor 2013 - studium edice a její interpretace březen 2013 - červen 2013 - formulace jednotlivých kapitol dle rámcové osnovy: Úvod 1.Literatura k problematice cechů, měst a Chebu 2.Cechy v městském hospodářství a problematika jejich studia s ohledem na potravinářská řemesla 3.Stručné dějiny Chebu 4.Rozbor artikulí Závěr červenec 2013 - kontrola čistopisu práce a její odevzdání
Zásady pro vypracování
Cílem práce je popsat vývoj a charakter královského města Chebu v průběhu 15. a 16.století na základě edice cechovních artikulí. Práce bude zároveň příspěvkem k hospodářským dějinám západních Čech. Postup práce: srpen 2012 - listopad 2012 - studium doporučené literatury a základní seznámení s edicí prosinec 2012 - únor 2013 - studium edice a její interpretace březen 2013 - červen 2013 - formulace jednotlivých kapitol dle rámcové osnovy: Úvod 1.Literatura k problematice cechů, měst a Chebu 2.Cechy v městském hospodářství a problematika jejich studia s ohledem na potravinářská řemesla 3.Stručné dějiny Chebu 4.Rozbor artikulí Závěr červenec 2013 - kontrola čistopisu práce a její odevzdání
Seznam doporučené literatury
Siegl, Karl (ed.), Die Egerer Zunftordnung. Ein Beitrag zur Geschichte des Zunftwesens, Praha 1905 Beran, Petr - Vít, Jaroslav, Historie a součastnost podnikání na Chebsku a Ašsku, Žehušice, 2006; Broncová, Dagmar, Historie pekárenství v Českých zemích, Praha 2001; Bůžek, Václav, Člověk českého raného novověku, Praha 2007; Dülmen, Richard van, Kultura a každodenní život v raném novověku (16.-18.století). II, Vesnice a město, Praha 2006; Dvořáček, Zdeněk, Povídání o řeznickém cechu a recepty ze soukromých receptářů, Praha 1991; Gurevič, Aron Jakovlevič, Kategorie středověké kultury, Praha 1978; Habustová Milena - Veselská Jiřina, Tradiční pečivo, Praha 2004; Hálová - Jahodová, Cecílie, Umění a život zapomenutých řemesel, Praha 1955; Hlaváček, Ivan, Nástin historiografie města Chebu a Chebska , in: Sborník Chebského muzea 1997, s. 191-211; Hofmann, František, Středověké město v Čechách a na Moravě, Praha 2009; Janáček, Josef, České dějiny. Doba předbělohorská 1526-1547, Praha 1984; Týž, Zrušení cechu roku 1547, Československý časopis historický 7, 1959, s.231-242; Týž, Dějiny obchodu v přebělohorské Praze, Praha 1955; Týž, Přehled vývoje řemeslné výroby v českých zemích za feudalismu, Praha 1963; Týž, Řemeslná výroba v českých městech v 16.století, Praha 1961; Janotka, Miroslav - Linhart, Karel, Řemesla našich předků, Praha 1987; Kapras, Jan, Počátky našich cechů, Praha 1937; Kubů, František, Chebský městský stát: počátky a vrcholné období do počátku 16.století, České Budějovice 2006; Týž, Štaufská ministerialita na Chebsku, Cheb 1997; Kuča, Karel, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezku, Praha 1999-2008; Lhota, Emil, Řemeslná bratrstva a cechy, jejich původ, rozkvět a úpadek, Volyně, 1898; Macůrek, Josef - Retuš, Miloš, České země a Slovensko ve století před Bílou horou, Praha 1958; Melichar, František, Dějiny cechovnictví v Čechách, Praha 1902; Mendl, Bedřich, Vývoj řemesel a obchodu v městech pražských, Praha 1947; Miller, Jaroslav, Uzavřená společnost a její nepřátelé (1500-1700), Praha 2006; Pánek, Jaroslav, Česká města v 16.-18.století, Praha 1991; Pecelt, Antonín, Mizející řemesla, Praha 1984; Petráň Josef a kol., Dějiny hmotné kultury, I/1-2, II./1-2, Praha 1985-97; Winter Zikmund, Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a XV.století, Praha 1906; Staněk, Josef, Ukrojte si nás: kapitoly z dějin chleba, Praha 1989; Týž, Blahoslavený sládek: kapitoly z dějiny piva, Praha 1998; Steinhauser, Ladislav, 700 let se lvem ve znaku, Brno 2010; Vařeka, Josef, Chebsko (Vznik a vývoj etnografického regionu), in: Sborník Chebského muzea 1999, s.71-77; Kolektiv autorů, Cheb 1322 - 1972, Cheb 1972;
Seznam doporučené literatury
Siegl, Karl (ed.), Die Egerer Zunftordnung. Ein Beitrag zur Geschichte des Zunftwesens, Praha 1905 Beran, Petr - Vít, Jaroslav, Historie a součastnost podnikání na Chebsku a Ašsku, Žehušice, 2006; Broncová, Dagmar, Historie pekárenství v Českých zemích, Praha 2001; Bůžek, Václav, Člověk českého raného novověku, Praha 2007; Dülmen, Richard van, Kultura a každodenní život v raném novověku (16.-18.století). II, Vesnice a město, Praha 2006; Dvořáček, Zdeněk, Povídání o řeznickém cechu a recepty ze soukromých receptářů, Praha 1991; Gurevič, Aron Jakovlevič, Kategorie středověké kultury, Praha 1978; Habustová Milena - Veselská Jiřina, Tradiční pečivo, Praha 2004; Hálová - Jahodová, Cecílie, Umění a život zapomenutých řemesel, Praha 1955; Hlaváček, Ivan, Nástin historiografie města Chebu a Chebska , in: Sborník Chebského muzea 1997, s. 191-211; Hofmann, František, Středověké město v Čechách a na Moravě, Praha 2009; Janáček, Josef, České dějiny. Doba předbělohorská 1526-1547, Praha 1984; Týž, Zrušení cechu roku 1547, Československý časopis historický 7, 1959, s.231-242; Týž, Dějiny obchodu v přebělohorské Praze, Praha 1955; Týž, Přehled vývoje řemeslné výroby v českých zemích za feudalismu, Praha 1963; Týž, Řemeslná výroba v českých městech v 16.století, Praha 1961; Janotka, Miroslav - Linhart, Karel, Řemesla našich předků, Praha 1987; Kapras, Jan, Počátky našich cechů, Praha 1937; Kubů, František, Chebský městský stát: počátky a vrcholné období do počátku 16.století, České Budějovice 2006; Týž, Štaufská ministerialita na Chebsku, Cheb 1997; Kuča, Karel, Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezku, Praha 1999-2008; Lhota, Emil, Řemeslná bratrstva a cechy, jejich původ, rozkvět a úpadek, Volyně, 1898; Macůrek, Josef - Retuš, Miloš, České země a Slovensko ve století před Bílou horou, Praha 1958; Melichar, František, Dějiny cechovnictví v Čechách, Praha 1902; Mendl, Bedřich, Vývoj řemesel a obchodu v městech pražských, Praha 1947; Miller, Jaroslav, Uzavřená společnost a její nepřátelé (1500-1700), Praha 2006; Pánek, Jaroslav, Česká města v 16.-18.století, Praha 1991; Pecelt, Antonín, Mizející řemesla, Praha 1984; Petráň Josef a kol., Dějiny hmotné kultury, I/1-2, II./1-2, Praha 1985-97; Winter Zikmund, Dějiny řemesel a obchodu v Čechách v XIV. a XV.století, Praha 1906; Staněk, Josef, Ukrojte si nás: kapitoly z dějin chleba, Praha 1989; Týž, Blahoslavený sládek: kapitoly z dějiny piva, Praha 1998; Steinhauser, Ladislav, 700 let se lvem ve znaku, Brno 2010; Vařeka, Josef, Chebsko (Vznik a vývoj etnografického regionu), in: Sborník Chebského muzea 1999, s.71-77; Kolektiv autorů, Cheb 1322 - 1972, Cheb 1972;