Práce se zaměřuje na porovnání úrovně ekologického zemědělství v Rakousku, Německu, České republice, Slovensku a Polsku v různých kritériích, kterými jsou: počet ekologických farem, plocha ekologicky obhospodařované půdy, podíl ekologicky obhospodařované půdy na celkové zemědělské půdě, průměrná velikost ekologické farmy, podíl ekologicky obhospodařované půdy na celkové ploše státu, kontrolní a certifikační organizace a sazby dotací. Dále jsou probrány zákony týkající se ekologického zemědělství v jednotlivých zemích, směrnice a nařízení Evropské Unie a Společná Zemědělská Politika. Hlavním cílem této práce je určit, která ze jmenovaných zemí je na nejvyšší úrovni v ekologickém zemědělství podle uvedených kritérií a proč tomu tak je. Zmíněny také jsou základní principy ekologického zemědělství, jeho historie v Evropě i jednotlivých sledovaných zemích, výhody a nevýhody a základní pojmy.
Anotace v angličtině
In this work, I am focusing on comparing level of organic agriculture in Austria, Germany, the Czech republic, Slovakia and Poland in different criterions, which are: number of organic farms, area under organic farming, share of land under organic farming to all agricultural area, average size of organic farm, share of area under organic management to area of the state, control and certificating organisations and rate of subsidies. There is also talk over laws affecting organic agriculture in specific countries, directives and regulations of European Union and Common agricultural policy. The main goal of this work is to decide which of above mentioned countries have the highest standard of organic agriculture according above mentioned criterions and why. The basic principles of organic agriculture, its history in Europe and individual countries which are focus of this work, pros and cons and basic notions are also mentioned.
Klíčová slova
Ekologické zemědělství, biopotraviny, Společná Zemědělská Politika, dotace, kontrolní a certifikační organizace
Klíčová slova v angličtině
Organic agriculture, organic food, Common Agricultural policy, subsidies, control and certificating organisations
Rozsah průvodní práce
80 s (129 209 znaků)
Jazyk
CZ
Anotace
Práce se zaměřuje na porovnání úrovně ekologického zemědělství v Rakousku, Německu, České republice, Slovensku a Polsku v různých kritériích, kterými jsou: počet ekologických farem, plocha ekologicky obhospodařované půdy, podíl ekologicky obhospodařované půdy na celkové zemědělské půdě, průměrná velikost ekologické farmy, podíl ekologicky obhospodařované půdy na celkové ploše státu, kontrolní a certifikační organizace a sazby dotací. Dále jsou probrány zákony týkající se ekologického zemědělství v jednotlivých zemích, směrnice a nařízení Evropské Unie a Společná Zemědělská Politika. Hlavním cílem této práce je určit, která ze jmenovaných zemí je na nejvyšší úrovni v ekologickém zemědělství podle uvedených kritérií a proč tomu tak je. Zmíněny také jsou základní principy ekologického zemědělství, jeho historie v Evropě i jednotlivých sledovaných zemích, výhody a nevýhody a základní pojmy.
Anotace v angličtině
In this work, I am focusing on comparing level of organic agriculture in Austria, Germany, the Czech republic, Slovakia and Poland in different criterions, which are: number of organic farms, area under organic farming, share of land under organic farming to all agricultural area, average size of organic farm, share of area under organic management to area of the state, control and certificating organisations and rate of subsidies. There is also talk over laws affecting organic agriculture in specific countries, directives and regulations of European Union and Common agricultural policy. The main goal of this work is to decide which of above mentioned countries have the highest standard of organic agriculture according above mentioned criterions and why. The basic principles of organic agriculture, its history in Europe and individual countries which are focus of this work, pros and cons and basic notions are also mentioned.
Klíčová slova
Ekologické zemědělství, biopotraviny, Společná Zemědělská Politika, dotace, kontrolní a certifikační organizace
Klíčová slova v angličtině
Organic agriculture, organic food, Common Agricultural policy, subsidies, control and certificating organisations
Zásady pro vypracování
Cíle: Porovnat ekologické zemědělství v České republice a vybraných sousedních státech, a to z hlediska: poměru plochy, na které se pěstuje ekologicky k celkové ploše orné půdy; výnosů jednotlivých plodin; klimatu; podmínkám, jaké mají ekologičtí zemědělci
Kapitoly:
1) Úvod
2) Cíle a metodika
3) Charakteristika ekologického zemědělství
4) Legislativa v České republice a vybraných sousedních státech
5) Porovnání postavení ekologkckých zemědělců v České republice a vybraných sousedních státech
6) Diskuse
7) Závěr
Zásady pro vypracování
Cíle: Porovnat ekologické zemědělství v České republice a vybraných sousedních státech, a to z hlediska: poměru plochy, na které se pěstuje ekologicky k celkové ploše orné půdy; výnosů jednotlivých plodin; klimatu; podmínkám, jaké mají ekologičtí zemědělci
Kapitoly:
1) Úvod
2) Cíle a metodika
3) Charakteristika ekologického zemědělství
4) Legislativa v České republice a vybraných sousedních státech
5) Porovnání postavení ekologkckých zemědělců v České republice a vybraných sousedních státech
6) Diskuse
7) Závěr
Seznam doporučené literatury
Zdroje:
Samsonová, P., Produkce osiv v ekologickém zemědělství, vydalo nakladatelství Bioinstitut v r. 2012, 1. vydání, ISBN 9788087371015
Hajšlová J., Schulzová V., Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství, vydal Ústav zemědělských a potravinářských iformací v r. 2006, 1. vydání, ISBN 80-7271-181-4
Petrová Z., Václavík T., Marketing místní produkce biopotravin, Brno, vydalo Ministerstvo Zemědělství České republiky
Fuchsová S., Stein-Bachingerová K., Ochrana přírody v ekologickém zemědělství, vydal Bioinstitut v r. 2009, 1. vydání
Moudrý J., Moudrý J., David P., Možnosti přeshraniční spolupráce České republiky a Rakouska v ekologickém zemědělství, vydala Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích v r. 2012, 1. vydání, ISBN 978-80-87510-21-6
Seznam doporučené literatury
Zdroje:
Samsonová, P., Produkce osiv v ekologickém zemědělství, vydalo nakladatelství Bioinstitut v r. 2012, 1. vydání, ISBN 9788087371015
Hajšlová J., Schulzová V., Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství, vydal Ústav zemědělských a potravinářských iformací v r. 2006, 1. vydání, ISBN 80-7271-181-4
Petrová Z., Václavík T., Marketing místní produkce biopotravin, Brno, vydalo Ministerstvo Zemědělství České republiky
Fuchsová S., Stein-Bachingerová K., Ochrana přírody v ekologickém zemědělství, vydal Bioinstitut v r. 2009, 1. vydání
Moudrý J., Moudrý J., David P., Možnosti přeshraniční spolupráce České republiky a Rakouska v ekologickém zemědělství, vydala Jihočeská Univerzita v Českých Budějovicích v r. 2012, 1. vydání, ISBN 978-80-87510-21-6
Přílohy volně vložené
-
Přílohy vázané v práci
tabulky
Převzato z knihovny
Ano
Plný text práce
Přílohy
Posudek(y) oponenta
Hodnocení vedoucího
Záznam průběhu obhajoby
V rámci obhajoby bakalářské práce studentka prezentovala svou práci formou prezentace připravené v PC v programu PowerPoint. Studentka ve své prezentaci komentovala metodiku, výsledky a závěry, koncipované formou tabulek, grafů a fotodokumentace. U obhajoby byl přítomen vedoucí práce Ing. Jakub Vosátka, Ph.D. Oponent práce nebyl přítomen. Posudek oponenta přečetla předsedkyně komise doc. Blažková. Studentka zodpověděla otázky z posudku vedoucího práce. Oponetský posudek byl bez dotazů. V následující diskuzi kladli dotazy a připomínky prof. Vrábliková a doc. Blažková. Studentka zodpověděla dotazy v dostačující míře.