Resveratrol, polyfenolická látka, obsažená v přírodních materiálech (jedním z nejvýznamnějších zdrojů jsou hrozny révy vinné - Vitis vinifera L.) se v současné době dostává do popředí světového zájmu odborné i laické veřejnosti, a to díky zjištěným příznivým účinkům na živočišný organismus.
Do současnosti však existuje jen několik málo studií orientovaných na vliv resveratrolu na mikrobiom zažívacího traktu člověka.
Cílem práce bylo sledovat vliv této látky na složení bakteriální populace gastrointestinálního traktu. Čtyři dobrovolníci konzumovali 80 mg resveratrolu ve formě tablet (A1 Resveratrol 800 RX tbl.30) 3 x denně po dobu 10 dní a neurčené množství resveratrolu, obsaženého v červeném víně (odrůda Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x denně 2dcl po dobu 10dní. U získaných dobrovolníků byl poté sledován vliv resveratrolu na celkový bakteriální profil stolice. Z fekálních vzorků byla pomocí kitových sad izolována genomická DNA za jednotlivá experimentální období, a bakteriální profil u vzorků z kontrolního a experimentálního období byl porovnán metodou denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE). Vybrané druhy bakterií byly poté definovány na základě sekvenční analýzy 16S rDNA.
Anotace v angličtině
Resveratrol, polyphenolic substances contained in natural materials (one of the most important sources are grapes of grapevine - Vitis vinifera L.) is currently gaining prominence worldwide interest in professional and general public, thanks identified positive effects on the animal organism.
Until now, however, there are few studies focused on the effect of resveratrol on human microbiome digestive tract.
The aim of the study was to investigate the effect of this substance on the composition of the bacterial population of the gastrointestinal tract. Four volunteers consumed 80 mg of resveratrol in the form of tablets (A1 Resveratrol 800 tbl.30 RX) 3 times a day for 10 days and unspecified amount of resveratrol contained in red wine (variety Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x daily for 10days 2dcl . At volunteers obtained was then examined the effect of resveratrol on the total bacterial profile stool. From fecal samples was isolated using special sets genomic DNA for each experimental period, and bacterial profile in samples from the control and experimental periods were compared by denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Selected species of bacteria were then defined based on sequence analysis of the 16S rDNA.
resveratrol, gastrointestinal tract, molecular-genetic methods, the bacterial population, polymerase chain reaction (PCR), denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE), DNA sequencing
Rozsah průvodní práce
103
Jazyk
CZ
Anotace
Resveratrol, polyfenolická látka, obsažená v přírodních materiálech (jedním z nejvýznamnějších zdrojů jsou hrozny révy vinné - Vitis vinifera L.) se v současné době dostává do popředí světového zájmu odborné i laické veřejnosti, a to díky zjištěným příznivým účinkům na živočišný organismus.
Do současnosti však existuje jen několik málo studií orientovaných na vliv resveratrolu na mikrobiom zažívacího traktu člověka.
Cílem práce bylo sledovat vliv této látky na složení bakteriální populace gastrointestinálního traktu. Čtyři dobrovolníci konzumovali 80 mg resveratrolu ve formě tablet (A1 Resveratrol 800 RX tbl.30) 3 x denně po dobu 10 dní a neurčené množství resveratrolu, obsaženého v červeném víně (odrůda Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x denně 2dcl po dobu 10dní. U získaných dobrovolníků byl poté sledován vliv resveratrolu na celkový bakteriální profil stolice. Z fekálních vzorků byla pomocí kitových sad izolována genomická DNA za jednotlivá experimentální období, a bakteriální profil u vzorků z kontrolního a experimentálního období byl porovnán metodou denaturační gradientové gelové elektroforézy (DGGE). Vybrané druhy bakterií byly poté definovány na základě sekvenční analýzy 16S rDNA.
Anotace v angličtině
Resveratrol, polyphenolic substances contained in natural materials (one of the most important sources are grapes of grapevine - Vitis vinifera L.) is currently gaining prominence worldwide interest in professional and general public, thanks identified positive effects on the animal organism.
Until now, however, there are few studies focused on the effect of resveratrol on human microbiome digestive tract.
The aim of the study was to investigate the effect of this substance on the composition of the bacterial population of the gastrointestinal tract. Four volunteers consumed 80 mg of resveratrol in the form of tablets (A1 Resveratrol 800 tbl.30 RX) 3 times a day for 10 days and unspecified amount of resveratrol contained in red wine (variety Primitivo di Puglia IGT Piantaferro, Stelvin) 1x daily for 10days 2dcl . At volunteers obtained was then examined the effect of resveratrol on the total bacterial profile stool. From fecal samples was isolated using special sets genomic DNA for each experimental period, and bacterial profile in samples from the control and experimental periods were compared by denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE). Selected species of bacteria were then defined based on sequence analysis of the 16S rDNA.
resveratrol, gastrointestinal tract, molecular-genetic methods, the bacterial population, polymerase chain reaction (PCR), denaturing gradient gel electrophoresis (DGGE), DNA sequencing
Zásady pro vypracování
A) Teoretická část:
RESVERATROL
1) objev a historie
2) chemické vlastnosti, struktura a biosyntéza
3) Výskyt, funkce v rostlině
4) Účinky resveratrolu jako biologicky aktivní látky(antioxidační, antikarcinogenní, antimikrobiální a imunomodulační účinky)
Mikrobiální trakt člověka
Metody molekulární biologie
B) Praktická část:Stanovení bakteriálního profilu vzorků před, v průběhu a po užívání resveratrolu (přirozeně ve víně, v tabletách)
1) Sběr vzorků
2) Izolace DNA
3) Denaturační gradientová gelová elektroforéza (DGGE)
4) Charakteristika vybraných druhů bakterií na základě sekvenční analýzy 16S rDNA
Výsledky a Diskuze
Závěr
Zásady pro vypracování
A) Teoretická část:
RESVERATROL
1) objev a historie
2) chemické vlastnosti, struktura a biosyntéza
3) Výskyt, funkce v rostlině
4) Účinky resveratrolu jako biologicky aktivní látky(antioxidační, antikarcinogenní, antimikrobiální a imunomodulační účinky)
Mikrobiální trakt člověka
Metody molekulární biologie
B) Praktická část:Stanovení bakteriálního profilu vzorků před, v průběhu a po užívání resveratrolu (přirozeně ve víně, v tabletách)
1) Sběr vzorků
2) Izolace DNA
3) Denaturační gradientová gelová elektroforéza (DGGE)
4) Charakteristika vybraných druhů bakterií na základě sekvenční analýzy 16S rDNA
Výsledky a Diskuze
Závěr
Seznam doporučené literatury
- odborná literatura a články o gastrointestinálním traktu
- vybrané odborné články o resveratrolu a jeho účincích dostupné z webofscience, bioone, chemických listů atd.
- další adekvátní zdroje + uvedený knižní zdroj
MAROON, J. FAKTOR DLOUHOVĚKOSTI - Jak resveratrol a červené víno aktivují geny delšího a zdravějšího života. Noxi, 2010, 392 s. ISBN 978-80-8110-031-3
Seznam doporučené literatury
- odborná literatura a články o gastrointestinálním traktu
- vybrané odborné články o resveratrolu a jeho účincích dostupné z webofscience, bioone, chemických listů atd.
- další adekvátní zdroje + uvedený knižní zdroj
MAROON, J. FAKTOR DLOUHOVĚKOSTI - Jak resveratrol a červené víno aktivují geny delšího a zdravějšího života. Noxi, 2010, 392 s. ISBN 978-80-8110-031-3