Předmět: Řízení jakosti

« Zpět
Název předmětu Řízení jakosti
Kód předmětu UTM/KU242
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 6
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Střihavková Elena, Ing. Ph.D.
  • Dian Milan, Ing. Ph.D., MBA
Obsah předmětu
1. Koncepce a principy managementu kvality, kvalita a její význam, historický vývoj managementu kvality, základní koncepce řízení jakosti (standardy, ISO, TQM). 2. Ekonomika jakosti, podstata a význam. 3. Kvalita v předvýrobních etapách, koncepce a návrh, marketing a plánování kvality. 4. Kvalita ve výrobě, operativní management kvality, formy a metody ověřování shody ve výrobě, řízení neshod, nápravná a preventivní opatření. 5. BPR - reengineering, podstata a význam, řízení zákazníkem, vliv technologie a metodologie reengineering, monitorování procesů, management změn a inovační management. 6. Kvalita v povýrobních etapách, uvedení do provozu, monitorování spokojenosti a loajality zákazníka, servis a odpovědnost za výrobek. 7. EMS environmentální manažerské systémy a audity, trvale udržitelný rozvoj, druhy auditů, metodologie auditu, zkušebnictví, certifikace. 8. Zlepšování kvality, podstata procesů zlepšování, ISO 9000:2000, Kaizen, Quality Journal, VW, Global 8D, metoda Six Sigma. 9. Metody a nástroje managementu kvality, SPC, QFD, FMEA, FTA, hodnocení způsobilosti procesů, analýza měření 10. Metody a nástroje managementu kvality, sedm základních a sedm nových nástrojů managementu kvality.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem předmětu Řízení jakosti je získání poznatků v oblasti moderního řízení jakosti výrobků, služeb a procesů. Základním cílem předmětu je seznámení se s moderními systémy řízení jakosti, úlohou vrcholového vedení a pracovníků v systémech managementu kvality ve všech etapách výrobního procesu a službách. Součástí předmětu je také získání základních vědomostí v metodách a nástrojích managementu kvality a zlepšování kvality.
- Student se orientuje v používaných systémech kvality. - Student dokáže popsat a použít nástroje kvality v základních aplikačních oblastech. - Student pochopí základní principy plánování, řízení a zlepšování kvality.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • JURAN, M. J., GODFREY, A. B. Juran's Quality Handbook, Fifth Edition. New York, McGraw-Hill, 1998. ISBN 0-07-034003-X.
  • NENADÁL, J. a kol. Moderní management jakosti: Principy, postupy, metody. Management Press, 2008. ISBN ISBN 978-80-7261-.
  • Plura, J. Plánování a neustálé zlepšování jakosti. 2001.
  • STŘIHAVKOVÁ, E. Řízení jakosti. Studijní opory.. FSI UJEP, 2019.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr