Předmět: Řízení lidských zdrojů

« Zpět
Název předmětu Řízení lidských zdrojů
Kód předmětu UTM/KU049
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Svobodová Jaroslava, doc. Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Řízení lidských zdrojů a jeho úloha v podniku. 2. Personální plánování, analýza pracovních míst. 3. Získávání, nábor pracovníků, výběr pracovníků. 4. Přijímání a orientace pracovníků, hodnocení pracovníků. 5. Rozmisťování, propouštění a penzionování pracovníků. 6. Celoživotní vzdělávání pracovníků, zvyšování kvalifikace. 7. Odměňování pracovníků, mzdová politika, motivace. 8. Pracovní vztahy. 9. Péče o pracovníky. 10. Personální informační systém.

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Ve většině průmyslově vyspělých zemích je personální oblast považována za klíčový faktor, který z velké části ovlivňuje úspěšnost podniků. Rozhodnutí, týkající se náboru, výběru zaměstnání, odměňování a školení personálu se odráží nejen na okamžitém výkonu firmy, ale také na její budoucnosti. Cílem předmětu je pochopení přístupů a znalost metod potřebných pro práci s lidmi a rozvoj lidského potenciálu ve výrobních organizacích.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Kahle, B., Stýblo, J. Praktická personalistika.. 1996.
  • Koubek, J. Řízení lidských zdrojů. 4. vydání. Praha: Management Press, 2012. ISBN 978-80-7261-168-3..
  • Livian, Y. F., Pražská, L. Řízení lidských zdrojů v Evropě.. 1997.
  • Stýblo, J. Personální management. Grada, Praha. 1993.
  • SVOBODOVÁ, J. Řízení lidských zdrojů. Studijní opory. FSI UJEP, 2019.
  • Švigová, M. Personální management. Základy podnikové personalistiky. Díl I.-III.,. 1996.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr