Předmět: Nástroje a metody řízení kvality

« Zpět
Název předmětu Nástroje a metody řízení kvality
Kód předmětu UTM/KU025
Organizační forma výuky Společná konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 5
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Dian Milan, Ing. Ph.D., MBA
Obsah předmětu
1. Vymezení základních pojmů v oblasti řízení kvality 2. Hlavní činnosti v oblasti řízení kvality ve výrobním procesu 3. Přehled nástrojů a metod řízení kvality v praxi, základní rozdělení 4. Sedm jednoduchých nástrojů managementu jakosti: tabulky a formuláře pro směr informací, histogram, vývojový diagram, bodový diagram, regulační diagram, Paretův diagram, Ishikawův diagram 5. Sedm manažerských nástrojů kvality: afinitní diagram, diagram vzájemných vztahů, systematický (stromový) diagram, maticový diagram, analýza údajů v matici, diagram PDPC, síťový graf 6. Nástroje managementu kvality - pro plánování kvality výrobků (QFD - Quality Function Deployment, Analýza rizik, FMEA) 7. DOE - (Design of Experiments) 8. Modely pro zvyšování výkonnosti organizací: Malcolma Baldrige (USA), model EFQM, BSC. 9. Metoda Six Sigma, metoda Quality Journal, G8D report. 10. Japonský přístup k řízení kvality modely Kaizen, Poka Yoke a další.

Studijní aktivity a metody výuky
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming)
  • Příprava na zápočet - 26 hodin za semestr
  • Příprava na zkoušku - 52 hodin za semestr
  • Semestrální práce - 26 hodin za semestr
Výstupy z učení
V rámci předmětu Nástroje a metody řízení kvality získají studenti znalosti o způsobech shromažďování dat, vhodných metodách jejich třídění, zpracování a analyzování. Metody se dále využívají pro plánování a zajišťování kvality výrobků ve fázi návrhu a výroby, ve výrobních podnicích pro zefektivňování výrobních činností, nákladovým úsporám, snadnější komunikaci a aktivit spojených s procesy zlepšování.
1. Student se orientuje v používaných systémech řízení kvality. 2. Student dokáže popsat a použít nástroje kvality v základních aplikačních oblastech. 3. Student chápe základní principy plánování, řízení a zlepšování kvality.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Známkou, Ústní zkouška

Konzultace jsou povinné, předpokládá se min. 75% účast. Podmínkou pro udělení zápočtu je: a) odborná aktivita na konzultacích b) úspěšné absolvování zápočtového testu Pro udělení zápočtu musí student dosáhnout 75% z maxima bodů (100) Pro úspěšné absolvování ústní zkoušky, by měl student být schopen prokázat orientaci v tematických oblastech (základní pojmy, hlavní činnosti při řízení kvality ve výrobním procesu, základní a rozšířené nástroje kvality, plánování kvality, design a analýza experimentů, pokročilé metody v kvalitě, modely pro zvyšování výkonnosti organizací, zlepšování kvality a japonské metody v řízení kvality. Z praktického hlediska by měl student prokázat porozumění principům řízení kvality, schopnost rozlišit a aplikovat jednotlivé nástroje a metody v praxi, porozumět vazbám mezi nimi a jejich vlivu na kvalitu výrobků, procesů a řízení organizace. Zkouška může zahrnovat: 2-3 hlavní tematické okruhy Doplňující otázky vyučujícího k prohloubení odpovědi Hodnocení podle: a) úplnost a přesnosti odpovědi b) schopnosti propojit teorii s praxí c) schopnost aplikace znalostí d) jasnost a srozumitelnost výkladu
Doporučená literatura
  • Dian, M. The Quality as Fundamental Pillar of Sustainable Organization Success. Riga, Scholar`s Press, 2018. ISBN 978-620-2-31857-0.
  • Evans, J. R., & Lindsay, W. M. Managing for Quality and Performace Excelence. Boston, MA, USA, 2019. ISBN 978-0-357-44203-6.
  • George, M., L. a kol. Lean Six Sigma kapesní příručka. Brno, SC&C Partner, or McGraw-Hill New York, 2010. ISBN 978-80-904099-2-7.
  • IMAI, M. Kaizen: metoda, jak zavést úspornější a flexibilnější výrobu v podniku. Vyd. 1.. Brno: ComputerPress, 2007. ISBN ISBN 978-80-251-.
  • Montgomery, D., C. Design and Analysis of Experiments. Willey, 2019. ISBN 978-1119492474.
  • Summers, D., C., S. Quality. Pearson, NY, USA, 2016. ISBN 978-0-13-441327-3.
  • TÖPFER, A. Six Sigma: koncepce a příklady pro řízení bez chyb. 1. vyd.. Brno: ComputerPress, 2008. ISBN 978-80-251-1766-8.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr