Název předmětu | Štíhlá výroba |
---|---|
Kód předmětu | UTM/KU016 |
Organizační forma výuky | Společná konzultace |
Úroveň předmětu | Bakalářský |
Rok studia | 3 |
Semestr | Zimní |
Počet ECTS kreditů | 5 |
Vyučovací jazyk | Čeština |
Statut předmětu | Povinný |
Způsob výuky | nespecifikováno |
Studijní praxe | nespecifikováno |
Doporučené volitelné součásti programu | Není |
Vyučující |
---|
|
Obsah předmětu |
1. Historický vývoj průmyslové výroby. Základní pojmy, úvod do předmětu štíhlá výroba. 2. Vznik a vývoj štíhlé výroby. Plánování a organizace výrobního procesu, charakteristické znaky kusové, sériové a hromadné výroby. 3. Organizace výrobní funkce, tradiční výrobní systém a štíhlý výrobní systém. 4. Materiálový tok v řízení výroby a na pracovišti. Tradiční metody štíhlé výroby, 8 druhů plýtvání. 5. Nové metody a nástroje štíhlé výroby. 6. Totální management kvality (TQM). Perfekcionizmus dosažený jako důsledek neustálého zlepšování. 7. Kontrola kvality a statistické metody ve výrobě. 8. Informační systémy ve výrobě. Průmysl 4.0 a inteligentní chytré továrny. 9. Štíhlá výroba ve službách a administrativě.
|
Studijní aktivity a metody výuky |
nespecifikováno |
Výstupy z učení |
Cílem předmětu je rozšířit poznatky studentů o nové metody řízení výroby a tyto poznatky aplikovat v určitých úpravách na různé podniky a služby ve všech průmyslově vyspělých zemích a tím významně zvýšit jejich konkurenceschopnost. Dále také využití metod štíhlé výroby v inteligentních továrnách v souvislosti s koncepcí Průmyslu 4.0.
Student pochopí rozdíl mezi metodami řízení výroby v Japonsku a USA. Získají informace o způsobech zlepšování a zvyšování konkurenceschopnosti podniků a to nejen v oblasti výrobní ale také v oblasti poskytování služeb a administrativě. |
Předpoklady |
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria |
nespecifikováno
|
Doporučená literatura |
|
Studijní plány, ve kterých se předmět nachází |
Fakulta | Studijní plán (Verze) | Kategorie studijního oboru/specializace | Doporučený semestr |
---|