Předmět: Průmyslové procesy

« Zpět
Název předmětu Průmyslové procesy
Kód předmětu USE/PY227
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Soukup Josef, doc. Ing. CSc.
  • Skočilasová Blanka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
1. Základní rovnice mechaniky tekutin (Newtonské a nenewtonské kapaliny, rovnice kontinuity, integrální rovnice kontinuity, inženýrská Bernoulliova rovnice), druhy proudění, tlakové ztráty. Potrubí, potrubní sítě. Čerpadla, jejich rozdělení, konstrukce, výpočty, charakteristiky, použití ve výrobě 2. Čerpadla pístová, hydrodynamická a čerpadla jiných principů. Komprese plynů. Rozdělení kompresorů a dmychadel. Charakteristiky kompresorů. Konstrukce a provedení kompresorů, příklady použití. Zkapalňování plynů. Princip zkapalňování, konstrukce a provedení zkapalňovačů, příklady použití. 3. Přenosové jevy. Přenos hybnosti, tepla a hmoty v homogenních tekutinách. Navier - Stokesova rovnice. Výměníky tepla, rozdělení, výpočet, konstrukce a použití. 4. Sušárny. Základní rozdělení, konstrukce sušáren, jejich funkce a použití. Odparky. Základní typy odparek, jejich funkce a použití. Autoklávy a reaktory. Základní rozdělení, konstrukce a použití. Rektifikace. Princip rektifikace, provedení rektifikačních kolon, použití. Stripování - pricip, použití. 5. Filtrace. Princip, základní pojmy a definice, charakteristické veličiny. Průtok kapaliny vrstvou filtračního koláče. Usazování. Odpor prostředí, obtékání částic, pohyb částic v tekutině v gravitačním poli. Usazování jemných suspenzí, hrubých suspenzí, kontinuální usazování, odlučivost usazovacích zařízení. 6. Výrobní linky. Koncepce stavby výrobních linek (v chemickém, potravinářském a spotřebním průmyslu). Základní druhy výrobních linek. Konstrukce aparátů a strojního zařízení. Příklady použití. 7. Výrobní linky potravinářské. Koncepce stavby výrobních linek. Příklady výrobních linek (mlékárenské, pivovary, lihovary, výroba olejů ze semen). 8. Výrobní linky chemické. Koncepce stavby, příklady výrobních linek (výroba ERO, MEŘO - methylesteru rostlinných olejů, míchání biopaliv, výroba polyesterových pryskyřic, výroba permanganátu, apod.)

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Předmět seznamuje se základní problematikou v oboru procesních technologií. Seznamuje posluchače se základy pochodů používaných v průmyslu, se základními principy strojů a zařízení používanými v průmyslových procesech a s jejich provozem. Umožní posluchačům využít získané znalosti v závodech zabývajících se chemických, potravinářských a spotřebních.
- student se orientuje v oblasti čerpadel a kompresorů, dovede dimenzovat tato zařízení a vybrat typ z katalogu (dle tlakových ztrát) - student získá přehled o základních principech chemických a potravinářských procesů, dovede provést základní bilanční výpočty, jsou obeznámeni s principem a technologií výroby základních výrobních linek používaných v chemickém a potravinářském průmyslu - studenti se mohou uplatnit v návrhářských, konstrukčních kancelářích, v rozhodovacích a řídících kolektivech průmyslových podniků.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Dohnal, J. Výrobní linky chemické. ČVUT Praha, 1984.
  • Hoffman, P. Výrobní linky potravinářské. ČVUT Praha, 1993.
  • Novák; V., Rieger, F. Hydraulické pochody v chem. a potr. průmyslu.
  • Šesták, J.,Rieger, F. Přenos hybnosti, tepla a hmoty. ČVUT Praha, 2000.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta strojního inženýrství Studijní plán (Verze): Příprava a řízení výroby (17) Kategorie: Strojírenství a strojírenská výroba 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní