Předmět: Technika prostředí

« Zpět
Název předmětu Technika prostředí
Kód předmětu USE/KX055
Organizační forma výuky Společná konzultace
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný, Povinně-volitelný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Skočilasová Blanka, Ing. Ph.D.
Obsah předmětu
Obsah předmětu: 1. Základní pojmy z oblasti pracovního (obytného) prostředí, základní hygienické požadavky a předpisy. Osvětlení - umělé, přirozené a sdružené, základní hygienické požadavky na osvětlení dle druhu činnosti. 2. Větrání a klimatizace, význam pro vytváření vhodného pracovního a obytného prostředí, základní principy větracích a klimatizačních soustav. 3. Vytápění. Sdílení tepla mezi člověkem a okolím, zjednodušená rovnice tepelné pohody, princip výpočtu tepelných ztrát druhy ztrát, základní typy otopných soustav 4. Základní pojmy v oblasti životního prostředí, definice, základní legislativa na ochranu životního prostředí, složky životního prostředí, kvalita životního prostředí 5. Složky životního prostředí - ovzduší, procesy znečišťující ovzduší, hlavní škodliviny. důsledky znečišťování, způsoby snižování emisí plynných i tuhých škodlivin 6. Složky životního prostředí - voda, znečišťováni podzemních a povrchových vod, základní principy čištění průmyslových i komunálních odpadních vod 7. Složky životního prostředí - horninové prostředí, půdy, znečišťování půd a horninového prostředí odpady, způsoby nakládání s odpady - základní principy maloodpadových a bezodpadových technologií, zneškodňování odpadů 8. Hluk a vibrace, metody stanovení hladiny hluku, metody snižování hluku a vibrací v pracovním i venkovním prostředí. Ionizující záření v životním prostředí - zdroje, vlivy 9. Řešení ekologických problémů v průmyslu, hodnocení vlivů průmyslové výroby na životní prostředí (EIA). Informační systémy v oblasti životního prostředí 10. Ekologické řízení podniku, princip ISO 14001, systém ekologického managamentu (EMS), systém ekologického managamentu a auditu (EMAS), ekologický audit. Základní principy trvale udržitelného rozvoje

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
V kurzu jsou vysvětleny základní pojmy z oblasti techniky prostředí. Posluchači se seznámí se způsoby ochrany životního a pracovního prostředí v podnicích, způsoby vytváření vhodného pracovního a obytného prostředí z hlediska vytápění, klimatizace a hluku a osvětlení. Získají přehled o vlivu základních lidských činností na životní prostředí i technických a právních aspektech ochrany životního prostředí. Cílem je seznámit posluchače se základními principy ochrany pracovního a životního prostředí a vytváření vhodných podmínek pro život člověka. Seznámí se i s problematikou řízení péče o životní a pracovní prostředí na úrovni podniku.
student se seznámí se základními pojmy s ochrany životního prostředí - student se seznámí s principy technických prostředků ochrany a tvorby životního prostředí - student se dokáže orientovat v problematice ochrany ŽP a technického řešení problémů životního prostředí - samostatně dokáže pracovat s informacemi o kvalitě ŽP a definovat problémy ŽP
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Doporučená literatura
  • Brož, K. Vytápění. 1998.
  • Herčík, Lapčík, Obroučka. Ochrana životního prostředí. 1994.
  • Skočilasová, B. Technika prostředí, UJEP Ústí n. L., 2012.
  • Smolík, J. Technika prostředí. SNTL Praha, 1985.
  • Šauer a kol. Úvod do ekonomiky životního prostředí. 1997.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta strojního inženýrství Studijní plán (Verze): Řízení výroby (11) Kategorie: Strojírenství a strojírenská výroba 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní
Fakulta: Fakulta strojního inženýrství Studijní plán (Verze): Materiály a technologie v dopravě (11) Kategorie: Strojírenství a strojírenská výroba 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní