1. Produkční a ekologická funkce trvalých travních porostů. Ekologické a biologické příklady pastvinářství. 2. Ošetřování a obnova pastevních porostů. Význam a využití pastvin v ČR. 3. - 4. Chov hospodářských zvířat na půdách v marginálních oblastech. Chov skotu. Masná plemena skotu a jejich perspektivy využití. Základy pastevní techniky hospodářských zvířat. 5. - 7. Rekultivace půd po těžbě nerostných surovin. Antropogenní půdy. Řízený sukcesní proces na antropogenních půdách. 8. Mimoprodukční funkce půdy v marginálních oblastech a další nespecifické formy jejího využití. Ekologická dimenze využití marginálních oblastí. 9. Ekonomické aspekty hospodaření v horských oblastech. Rodinné farmy v ČR a v zemích EU. 10. Agroturistika a její perspektivy. 11. Problematika vzniku a následné regenerace objektů typu brownfields v marginálních oblastech. 12. - 13. Dotační management s cílem získání národních nebo evropských dotací za účelem revitalizace krajiny v marginálních oblastech Výstupy z učení: Znalosti Student: i. zná základní metody k vyhodnocování biologického stavu krajiny ve vztahu k možnostem její revitalizace, ii. zná základní pojmy v rámci agroekosystémů marginálních oblastí ve vazbě na produkční a ekologickou funkci trvalých travních porostů a chovu hospodářských zvířat na půdách v marginálních oblastech, iii. zná problematiku brownfields ve venkovském prostoru, iv. zná problematiku ekologického zemědělství, agroturistiky včetně problematiky rodinných farem. Dovednosti Student: i. umí posoudit stav rekultivace a revitalizace krajiny v marginálních oblastech, ii. umí pracovat s aplikací ČÚZK - získávání údajů z KN ČR, iii. umí analyzovat dotační management za účelem získání národních nebo evropských dotací na revitalizace krajiny (včetně problematiky brownfields, agroturistiky) v marginálních oblastech.
|
-
Úplné znění zákona o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb. a nařízení rady (EHS) č. 2092/91 o ekologickém zemědělství a k němu se vztahujícím označování zemědělských produktů a potravin - konsolidovaná verze ke dni 2.12. 2005. Praha, MZe ČR, 2006, 105 s. ISBN 80-7084-505-8..
-
Čermák, B., Šoch, M. Ekologické zásady chovu hospodářských zvířat. Praha, ÚZPI, 1997, 43 s. ISBN 80-86153-27-4..
-
Juršík, J. a kol. Chov skotu bez tržní produkce mléka v podmínkách ekologického zemědělství. Šumperk, PRO-BIO, 2001, 109 s..
-
Moldan, B. a kol. Ekonomické aspekty ochrany životního prostředí. Praha, UK, 1997, 307 s. ISBN 80-7184-434-9..
-
Mrkvička, J. a kol. Pastvinářství v ekologickém zemědělství. Příručka ekologického zemědělce. Praha, MZe ČR, 2002, 17 s. ISBN 80-7271-118-0.Pavlů, V. a kol.: Pastvinářství. Praha, Asociace soukromého zemědělství ČR, 2001, 96 s..
-
Pastorek, Z. a kol. Využití rostlinné biomasy rostlinného původu. Metodika pro zemědělskou praxi. Praha, ÚZPI, 1999, 65 s. ISBN 80-7271-055-9..
-
Šroller, J. a kol. Pěstitelské soustavy v marginálních oblastech. Praha, ÚZPI, 2001, 45 s. ISBN 7271-076-1..
-
Velich, J. Praktické lukařství. Praha, IVV Mze ČR, 1996, 58 s. ISBN 80-7105-129-2..
-
Webster, J. Welfare: životní pohoda zvířat aneb Střízlivé kázání o ráji. Praha, Nadace na ochranu zvířat, 1999, 264 s. ISBN 80-238-4086-X..
|