Předmět: Hygiena a epidemiologie ve zdravotnickém zařízení

« Zpět
Název předmětu Hygiena a epidemiologie ve zdravotnickém zařízení
Kód předmětu KSZD/HYO9
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Mičíková Lucia, PhDr. Ing.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1.Hygienické požadavky na výstavbu zdravotnických zařízení (dále ZZ) 2.Hygienické požadavky na provoz ZZ 3. Hygienické požadavky na prostředí ZZ 4.Proces šíření infekcí ve ZZ 5.Infekce spojené se zdravotní péčí a jejich prevence 6.Preventivní a represivní protiepidemická opatření ve ZZ 7.Dezinfekce a sterilizace, hygiena rukou 8. Ochrana zdraví při manipulaci s chemickými látkami v ZZ 9.Ochrana zdraví při stravování ve ZZ 10.Ochrana zdraví při manipulaci s prádlem a odpady 11.Zdraví podporující nemocnice 12.Legislativa v ochraně veřejného zdraví Témata seminářů: Vypracování dezinfekčního řádu ZZ Vypracování provozního řádu oddělení, ambulance Vypracování pravidel pro manipulaci s chem. látkami Schéma interního auditu HE na odd., ambulanci Opatření při výskytu infekčního onemocnění ve ZZ Kontrola účinnosti sterilizace

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je zaměřený na aplikaci poznatků z oborů mikrobiologie, epidemiologie a hygiena, získaných bakalářským a magisterským studiem v nelékařských oborech na podmínky ochrany a podpory zdraví ve zdravotnických zařízeních a uplatňování principů prevence při jejich řízení.
Odborné znalosti: Student umí popsat a vysvětlit principy a zásadní požadavky na výstavbu (umístění, členění, technické zajištění budov a prostorů kde se poskytuje zdravotní péče), prostředí a provoz ZZ z hlediska vytváření zdravotně nezávadného a zdraví podporujícího prostředí. Pozná podmínky přenosu původců infekcí v ZZ a příslušná preventivní opatření. Odborné dovednosti: Student umí vypracovat plány řízení kvality v ZZ z hlediska úrovně hygieny a epidemiologie, vypracovat provozní a dezinfekční řád, interní audit HE na pracovištích ZZ, program a vlastní realizaci kontroly účinnosti sterilizátorů a dezinfektorů, analýzu výskytu infekcí spojených se zdravotní péčí a preventivní opatření na jejich kontrolu
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

80% účast na přednáškách a seminářích, vypracování a prezentace seminární práce, test, ústní zkouška
Doporučená literatura
  • Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica. Praha: SZU.
  • Časopis Hygiena.
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních nemocí a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče v znění platných předpisů.
  • Vyhl. č. 92/2012 Sb. o požadavcích na minimální technické a věcné vybavení zdravotnických zařízení a kontaktních pracovišť domácí péče v znění platných předpisů.
  • Z. č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví v znění platných předpisů.
  • HAMPLOVÁ, L. a kol.. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • LOWEDAY, H., P. and al. 2014. National Evidence-Based Guidelines for Preventing Healthcare-Associated Infections in NHS Hospitals in England. J. of Hosp. Inf., vol. 86, Suppl. 1, Jan 2014, pp S1 - S70.
  • SCHINDLER, J. Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada. ISBN 978-80-247-4771-2.
  • SLÁMOVÁ, A., TUČEK, M. 2014. Hygiena a epiemiologie pro bakaláře. Praha: KU Karolinum. ISBN 978-80-2462136-4.
  • ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP, reedice2017, ISBN 978-80-7414-791-3. ISBN 978-80-7414-791-3.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr