Vyučující
|
|
Obsah předmětu
|
Obsahem předmět navazuje na předmět KPR/6012 Didaktika pěstitelských a technických prací I KS a v souladu s RVP ZV pro 1. st. ZŠ se věnuje především oborům Pěstitelské práce a Příprava pokrmů vzdělávací oblasti Člověk a svět práce. Úvod předmětu je zaměřen na psychomotorické učení a jeho základní charakteristiky. Dále je předmět věnován základním pedagogickým kategoriím s důrazem na jejich využití v oblasti praktických činností. Stěžejní jsou semináře věnující se pěstitelským pracím a přípravě pokrmů, kdy je dán důraz nejenom na teoretické zvládnutí učiva ale i na jeho praktickou aplikaci. 1. Psychomotorické učení. Základní charakteristiky psychomotorických dovedností. Pedagogické vedení žáka při učení psychomotorickým dovednostem. Problematika nácviku nových činností. 2. Cíle, metody, formy a zásady pracovního vyučování. Projektové vyučování v praktických činnostech. 3. Zásady společenského chování. Zásady správného stolování. 4. Příprava pokrmů. Zásady racionálního stravování. Gastronomická pravidla. Výživové hodnoty potravin. Vybavení a technika v kuchyni, hygiena a bezpečnost práce v domácnosti. 5. Potraviny v domácnosti. Příprava pokrmů a tabule pro stolování. 6. Pěstitelské práce. Zařazení pěstitelských prací v rámci RVP ZV. Bezpečnost a hygiena práce. 7. Půda. Vlastnosti půdy. Zpracování půdy. Vhodnost půdy pro pěstování rostlin. Orientační stanovení půdního druhu. 8. Vnější faktory růstu. Agrotechnické údaje. Škodliví činitelé rostlin a ochrana proti nim. Základní vybavení pro pěstování rostlin. 9. Hnojiva organická a anorganická. Kompost. Zelené hnojení. Zásady při používání hnojiv. 10. Osivo a sadba. Osivo kulturních rostlin. Předpěstování sadby. Výsadba předpěstovaných sazenic. 11. Okrasné rostliny. Rozdělení okrasných rostlin. Okrasné dřeviny. 12. Okrasné byliny. Dělení okrasných bylin. Pěstování léčivých rostlin a koření. Jedovaté a alergie způsobující rostliny. 13. Pěstování zeleniny. Rozdělení zeleniny. Způsoby pěstování zeleniny. Sklizeň, zpracování a uskladnění zeleniny. 14. Pěstování pokojových rostlin. Ošetřování pokojových rostlin. Množení rostlin. Hydroponické pěstování rostlin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pracovní činnosti (dílny)
|
Výstupy z učení
|
Předmět je klíčovým pro vzdělání budoucích učitelů ve vzdělávací oblasti Člověk a svět práce RVP ZV pro 1. st. ZŠ. Navazuje na předmět Didaktika pěstitelských a technických prací I prezenčního studia a je zakončen zápočtem a zkouškou společnou pro výuku předmětů v zimním a letním semestru. Předmět naplňuje úlohu vzdělávání budoucích učitelů 1. st. ZŠ v psychomotorické oblasti týkající se praktického vzdělávání, přičemž je koncipován tak, aby složka znalostní, praktická a tvořivá byly vyváženy.
Student je po úspěšném absolvování předmětu schopen projektovat, vést a hodnotit výuku ve vzdělávacích oborech Pěstitelské práce a Příprava pokrmů vzdělávací oblasti Člověk a svět práce RVP ZV pro 1. st. ZŠ. Student zná principy učení psychomotorickým dovednostem, je schopen stanovovat vzdělávací cíle a využívat adekvátní vzdělávací metody, formy, zásady a prostředky. Student je schopen při vlastní praktické činnosti aplikovat získané znalosti z oborů pěstitelství a příprava pokrmů. Zná pravidla správného stolování a společenského chování.
|
Předpoklady
|
Předmět navazuje na předmět KPR/4729 Didaktika pěstitelských a technických prací I.
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška, Písemná zkouška, Rozbor produktů pracovní činnosti studenta (technické práce), Didaktický test
Požadavky k zápočtu: - úspěšné absolvování zápočtového testu; - odevzdání praktických seminárních prací; - osobní přítomnost při zápisu kontroly studia. Požadavky ke zkoušce: - úspěšné absolvování zkouškového testu a ústního zkoušení; - osobní přítomnost při zápisu kontroly studia.
|
Doporučená literatura
|
-
Rámcový vzdělávací program základního vzdělávání..
-
OPOČENSKÝ, K. Volnočasové pěstitelské a chovatelské činnosti pro znevýhodněné osoby. Ústí nad Labem: UJEP PF, 2003. ISBN 80-7044-537-8.
-
RUFERTOVÁ, H. Pěstitelství slovem a obrazem. Ústí nad Labem, 1997. ISBN 80-7044-163-1.
-
SEDLÁČKOVÁ, H. a kol. Technologie přípravy pokrmů 5. Praha, 2008. ISBN 978-80-7373-026-0.
-
ŠPAČEK, L. Nová velká kniha etikety. Praha, 2008. ISBN 978-80-204-1954-5.
-
VODÁKOVÁ, J. a kol. Pěstitelské práce pro studující speciální pedagogiky. Praha: SPN, 1987.
|