Předmět: Veřejné zdravotnictví a ochrana zdraví

« Zpět
Název předmětu Veřejné zdravotnictví a ochrana zdraví
Kód předmětu KO/VZV9
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Jarabicová Oľga, PhDr. PhD.
Obsah předmětu
Témata přednášek: (2 hod./týden) 1. Zdraví, aspekty zdraví, determinanty zdraví. Ochrana a podpora zdraví, prevence nemocí. 2. Nerovnosti ve zdraví, rovnost ve zdraví, rovnost v poskytování zdravotní péče. Mezinárodní dokumenty týkající se ochrany a podpory zdraví, zdraví 21, zdraví 2020. 3. Veřejné zdravotnictví - zaměření, náplň, součásti, realizace v praxi, legislativa. 4. Výchova ke zdraví - definice a náplň oboru, cíle, metody a formy práce. Životní prostředí a zdraví a preventivní opatření na ochranu zdraví populace včetně seniorů. Epidemiologie infekčních a neinfekčních nemocí. 5. Hygiena. Hygiena práce - definice a náplň oboru, cíle, metody a formy práce, zdravotní rizika ve zdravotnictví a jejich prevence. 6. Hygiena životního prostředí. Hygiena výživy - náplň oboru, cíle, metody a formy práce. Hygiena zdravotnických zařízení. Témata seminářů: (2 hod./týden) 1. Intervenční program zaměřený na životní a pracovní podmínky a způsob života. 2. Výchova ke zdraví - práce se skupinou. Metody výchovy ke zdraví. 3. Práce sestry v oblasti protiepidemických opatření. Práce sestry v oblasti výchova ke zdraví v komunitách. 4. Hodnocení zdravotních rizik při práci ve zdravotnictví, kategorizace prací, lékařské preventivní prohlídky. 5. Protiepidemická opatření v praxi. Manipulace s prádlem a odpady ve zdravotnickém zařízení. 6. Prezentace seminárních prací.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Seznamuje studenty se zdravotní politikou SZO a její realizací na úrovni našeho státu, dále s druhy a formami zdravotních služeb a podmínkami jejich poskytování ve zdravotnických zařízeních. Součástí je mezinárodní klasifikace a zdravotnická statistika. Poskytuje stěžejní informace o hygieně a epidemiologii při ochraně a podpoře veřejného zdraví, o předcházení vzniku, šíření a omezení výskytu infekčních onemocnění, o hromadně se vyskytujících onemocnění, nemocech podmíněných prací a jiných významných poruchách zdraví. Seznamuje studenta s obecnou epidemiologií a epidemiologickými metodami práce, prevencí nozokomiálních nákaz, problematikou drogové závislosti.
Odborné znalosti: Student si osvojí znalosti o vztahu a vzájemném působení prostředí a z toho vyplývající negativní nebo pozitivní dopady na jejich zdraví a opatření k ochraně a podpoře zdraví jednotlivých věkových skupin, včetně seniorů; ovládají základy hygieny životního prostředí, hygieny výživy, prokazují znalosti o působení pracovních podmínek na zdraví pracovníků se zaměřením na zdravotnictví a preventivních opatření; mají teoretické znalosti výchovy ke zdraví, ovládají metody a formy práce s jednotlivci i komunitami, ovládají základy epidemiologie infekčních i chronických nemocí. Odborné dovednosti: Student umí vypracovat dotazník na zjištění znalostí, postojů, zdravotního stavu pacientů - klientů; umí vypracovat intervenční program zaměřený na odstranění - snížení rizikových faktorů zdraví. V rámci primární, sekundární a terciární výchovy ke zdraví (nekouření - odvykání kouření, zdravé stravování, pohybová aktivita, prevence závislostí, účast na preventivních prohlídkách, zdravé rodičovství, prevence sexuálně přenosných nemocí aj.), umí provádět výchovu ke zdraví ve skupině i v komunitách, umí spolupracovat při realizaci protiepidemických opatření.
Předpoklady


Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Povinná aktivní účast na seminářích, absolvování testu (75% úspěšnost), vypracování a prezentace seminární práce - intervenčního programu zaměřeného na ochranu a podporu zdraví vybraných skupin populace.
Doporučená literatura
  • CENTRES FOR DISEASES CONTROL AND PREVENTION, 2014. Introduction to Public Health. In: PH 101 Series..
  • časopis Central European Journal of Public Health, 2008-2019.
  • zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví v znění platných předpisů.
  • KOMÁREK, L., PROVAZNÍK, K. Ochrana a podpora zdraví. Praha: 3. LF UK, 2011, 978-80-260-1159-0.
  • MARXCY, M., J. ROSEMAN and J. LAST. Public Health and Preventive Medicine. Oxford: Oxford Publ. 2014. ISBN 978-0071441998.
  • MÜLLEROVÁ, D. et al. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum. 2014. ISBN 978-80-246-2510-2.
  • ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP. 2021. ISBN 978-80-7414-791-3.. ISBN 978-80-7561-067-6.
  • ŠULCOVÁ, M. Veřejné zdravotnictví. Ústí nad Labem: UJEP, 2018, ISBN 978-80-7561-076-8.
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: Karolinum, 2012, ISBN 978-80-246-2136-4..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Všeobecná sestra (P19) Kategorie: Zdravotnictví 2 Doporučený ročník:2, Doporučený semestr: Letní