Předmět: Výživa v pediatrii

« Zpět
Název předmětu Výživa v pediatrii
Kód předmětu KO/VPDK2
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Konzultace: "Výživové zvyklosti populace, rizikové faktory. "Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. "Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. "Specifika výživy a zásady podávání výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje. Témata seminářů: 2. Konzultace: "Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců. Složení mateřského mléka. "Výživa ženy - výživa v období těhotenství a laktace, gestační diabetes. Samostudium: Potřeba tekutin, živin a mikronutrientů. Vitamíny a hypovitaminózy. Alternativní směry ve výživě. Náhražky mateřského mléka.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o přirozené a umělé výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav dítěte. Seznamuje studenty se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Dále pak se zásadami přípravy enterální a parenterální výživy pro dítě i alternativními technikami jejího podávání. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Student umí stanovit výživové potřeby nemocných se zřetelem na vývojové zvláštnosti dětí. Student umí připravit a zhodnotit edukaci ženy o výživových potřebách kojence a batolete. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat ženě informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

Povinná účast na seminářích. Splnění zápočtového testu, zkouška
Doporučená literatura
  • KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
  • NEVORAL, J. Praktická pediatrická gastroenterologie, hepatologie a výživa. Praha: Mladá fronta, 2013. Edice postgraduální medicíny. ISBN 978-80-204-2863-9.
  • STOŽICKÝ, F., SÝKORA, J. et al. Základy dětského lékařství. Praha: Karolinum, 2015. ISBN 978-80-246-2997-1.
  • SVAČINA, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr