Předmět: Výživa v pediatrii

« Zpět
Název předmětu Výživa v pediatrii
Kód předmětu KO/VPD2
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek a seminářů: (2 hod./týden) 1. Zdraví - definice, determinanty, zdravý životní styl. Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. Seminář: Rizikové faktory výživy. Vliv výživy na vznik neinfekčních nemocí hromadného výskytu. 2. Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Seminář: Bazální metabolismus. 3. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. Seminář: Vitaminy a avitaminozy. 4. Minerální látky. Seminář: Pitný režim. 5. Malnutrice. Malabsorpce. Seminář: Hodnocení nutričního stavu, nutriční screening (MUST, MNA, NRS, SGA, PINI). 6. Zdraví prospěšná strava. Seminář: Denní doporučené dávky živin. Výživová doporučení. Druhy doporučení. 7. Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců. Náhražky mateřského mléka. Seminář: Kojení 8. Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje (výživa batolat, předškoláků, školáků) Seminář: Školní stravování. Zásady podávání stravy dětem v jednotlivých obdobích vývoje 9. Hygiena a bezpečnost potravin. Seminář: Strategie výživy a bezpečnosti potravin 10. Výživa ženy v období těhotenství a laktace. Výživa ve stáří. Seminář: Alternativní způsoby stravování 11. Celiakie. Potravinové alergie. Seminář: Anorexie. Bulimie. 12. Obezita v dětském věku. Seminář: Systém dietního stravování. Základy enterální výživy. 13. Výživa nemocných. Realimentace, hydratace.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav dítěte. Popsána je zásadní role výživy v primární prevenci chorob. Předmět seznamuje s rizikovými faktory výživy i s výživovými zvyklostmi populace, se zásadami dietních opatření dle věku dítěte a vlivu malnutrice na průběh orgánových onemocnění. Upozorňuje na rizika vegetariánské nebo veganské stravy v dětském věku a vyzdvihuje kojení jako základ výživy novorozenců a kojenců. Součástí je i posuzování výživového stavu dětského pacienta a energeticko-nutriční bilance. Pozornost je věnována také problematice bezpečnosti neboli hygieny potravin.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a minerálních látek ve zdraví i nemoci a jejich vhodné potravinové zdroje. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Student je seznámen se systémem nemocničních diet a je obeznámen s problematikou potravinových alergií a dětské obezity. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Student umí stanovit výživové potřeby se zřetelem na vývojové zvláštnosti dětí. Student umí připravit a zhodnotit edukaci ženy o výživových potřebách kojence a batolete. Student zná výhody kojení pro matku i dítě.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

Povinná účast na seminářích. Splnění zápočtového testu, zkouška.
Doporučená literatura
  • Gregora, M., Zákostelecká, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-4737-8..
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2..
  • HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
  • KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
  • KOHOUT, P., a kol. Základy klinické výživy. Praha. Forsapi.2009. ISNB 978-80-87250-05-1.
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
  • MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha. 2019. ISNB 978-80-246-2510-2.
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K., KOMÁREK L. Manuál prevence v lékařské praxi. 3.LF UK, Praha 2009. 1999. ISBN 80-7071-135-3.
  • SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. 2018. ISBN - 978-80-271-0228-0.
  • SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr