Vyučující
|
-
Tichý Michal, MUDr. Ph.D., MPH
|
Obsah předmětu
|
Témata přednášek: 1.konzultace: Výživa a zdraví jedince. Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Obezita. Poruchy výživy, výživa a civilizační choroby. Výživa v intenzivní péči. Bilance tekutin.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět zahrnuje přednášky s obsahem, který je součástí teoretického základu pro všeobecné sestry. Seznamuje se základní potřebou člověka. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka.
Role cukrů, tuků a bílkovin. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Zápočet: Kontrolní testy.
|
Doporučená literatura
|
-
KOHOUT, P.; KOTRLÍKOVÁ, E. Základy klinické výživy. Praha: Agentura Krigl, 2005. 113s. ISBN 80-86912-08-6.
-
PENNINGTON, J. A. T. Bowes and Church´s Food Values of Portions Commonly Used. 17th ed. Philadelphia: Lippincott-Raven Publishers, 1998.. ISBN 0-397-55435-4.
-
ROGER, J. D. P. Kniha o zdravé výživě. Praha : Advent. 1995. 1995.
-
SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.
|