Předmět: Zdravý životní styl, výživa a dietetika

« Zpět
Název předmětu Zdravý životní styl, výživa a dietetika
Kód předmětu KO/VDV9
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata seminářů: (2 hod./týden) 1. Zdraví - definice, determinanty, zdravý životní styl. Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. Rizikové faktory výživy. Vliv výživy na vznik neinfekčních nemocí hromadného výskytu. 2. Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. 3. Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka. Vitaminy a avitaminozy. 4. Minerální látky. Pitný režim. 5. Zdraví prospěšná strava. Denní doporučené dávky živin. Výživová doporučení. Druhy doporučení. 6. Malnutrice. Malabsorpce. Hodnocení nutričního stavu, nutriční screening (MUST, MNA, NRS, SGA, PINI). 7. Výživa novorozenců, kojenců, nedonošenců. Náhražky mateřského mléka. Kojení 8. Specifika výživy dětí, výživa dítěte v jednotlivých obdobích vývoje (výživa batolat, předškoláků, školáků) Školní stravování. Zásady podávání stravy dětem v jednotlivých obdobích vývoje 9. Hygiena a bezpečnost potravin. Strategie výživy a bezpečnosti potravin 10. Výživa ženy v období těhotenství a laktace. Výživa ve stáří. Alternativní způsoby stravování 11. Celiakie. Potravinové alergie. Anorexie. Bulimie. 12. Obezita a obezita v dětském věku. Systém dietního stravování. Základy enterální výživy. Výživa nemocných. Realimentace, hydratace.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický celek. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka - výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Poukazuje na specificky zaměřenou výživu v jednotlivých obdobích života - od novorozenců až po stáří. Popsána je zásadní role výživy v primární prevenci chorob. Předmět seznamuje s rizikovými faktory výživy i s výživovými zvyklostmi populace, dále se systémem dietního stravování a výživou v nemoci. Pozornost je věnována také problematice bezpečnosti potravin.
Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

splnění zápočtového testu
Doporučená literatura
  • ESCOTT-STUMP, S. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2015, ISBN 9781451195323.
  • Gregora, M., Zákostelecká, D. Jídelníček kojenců a malých dětí. Praha: Grada, 2004. ISBN 978-80-247-4737-8..
  • GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora praktický rádce pro sestry. Praha: Grada, 2007. ISBN-978-80-247-1868-2..
  • HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi, 2012. ISBN 978-80-87250-20-4..
  • KASPER, H., BURGHARDT. W. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada, 2015, ISBN 9788024745336..
  • KASPER, H., BURGHARDT, W. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN-978-80-247-4533-6..
  • KOHOUT, P. a kol. Základy klinické výživy. Praha: Forsapi, 2009. ISNB 978-80-87250-05-1..
  • KOHOUT, P., RUŠAVÝ, Z., ŠERCLOVÁ. Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2010, ISBN 9788087250082..
  • Kudlová, E., Mydlilová, A. Výživové poradenství u dětí do dvou let. Praha: Grada, 2005. ISNB: 80-247-1039-0..
  • KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
  • MULLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISNB 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K. et al. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2004. ISBN 80-7168-942-4.
  • SHARMA, S. a kol. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. 2018. ISBN - 978-80-271-0228-0.
  • SVAČINA, Š., a kol. Klinická dietologie. Praha: Grada Publishing, 2008. 384 s. ISBN: 978-80-247-2256-6..
  • SVAČINA, Š., BRETŠNAJDROVÁ, A. Dietologický slovník. Praha: Triton, 2008..
  • SVAČINA, Š. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton, 2013. ISBN: 978-80-7387-678-4.. ISBN 978-80-7387-678-4.
  • SVAČINA, Š. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, ISBN 9788072626762.
  • ZADÁK, Z., VYROUBAL, P. Pokroky umělé výživy v intenzívní péči - orgánově specifické substráty. Anesteziologie a intenzívní medicína 2008..
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Všeobecná sestra (P19) Kategorie: Zdravotnictví 1 Doporučený ročník:1, Doporučený semestr: Zimní