Vyučující
|
-
Tichý Michal, MUDr. Ph.D., MPH
|
Obsah předmětu
|
Témata seminářů: 1. týden: Výživa a zdraví jedince 2. týden: Složení vhodné potravy a její energetická hodnota. Vitamíny, minerální látky a stopové prvky. 3. týden: Poruchy výživy, obezita, malnutrice, výživa a civilizační choroby. 4. týden: Výživa v intenzivní péči. 5. týden: Role cukrů, tuků a bílkovin. Bilance tekutin, hodnocení výživy 6. týden: Řízení energetické bilance (hlad, sytost). Tělesná aktivita a výživa. 7. týden: Výživa pacientů různých věkových kategorií
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
Přednášení
|
Výstupy z učení
|
Předmět je kocipován jako teoretický. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka a o malnutrici. Seznamuje studenty se zásadami přípravy stravy a alternatuvními způsoby podávání. Součástí je i hodnocení stavu výživy a energeticko-nutriční bilance. Předmět zahrnuje přednášky s obsahem, který je součástí teoretického základu pro všeobecné sestry.
Oborové znalosti: Student zná všechny složky výživy, umí edukovat o zdravé výživě, zná význam výživy pro celkový zdravotní stav člověka, zná patologické stavy výživy. Student zná rizika podvýživy a nadměrné výživy a s odlišnostmi podávání a přijímání potravy ve stáří. Oborové dovednosti: Student dovede zhodnotit stav výživy, umí manipulovat se stravou, edukuje pacienty o významu výživy v souvislosti s léčebným režimem, umí zhodnotit stav výživy pomocí BMI. Umí identifikovat poruchy výživy a umí použít postupy při podávání enterální i parenterální způsoby podávání výživy v zařízeních i v domácnosti.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Písemná zkouška
Základním předpokladem je splnění docházky (min. 80% účast na přímé výuce.
|
Doporučená literatura
|
-
KUNOVÁ, V. Zdravá výživa. Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3433-0.
-
SCHLETT, S. 100 potravin pro zdraví : jaké šance skrývá správná výživa se všemi cennými složkami : jak zdravou výživou předcházet chorobám, mírnit potíže a posilovat imunitu. Praha: Ikar, 2008. 248s. ISBN 978-80-249-0991-2.
-
VYTEJČKOVÁ, R. ET AL. Ošetřovatelské postupy v péči o nemocné II. Speciální část.. Praha, 2013. ISBN 978-80-247-3420-0.
|