Vyučující
|
-
Fišer Jiří, Mgr. Ph.D.
-
Sýkorová Květuše, Mgr.
-
Kubera Petr, RNDr. Ph.D.
-
Kuba Pavel, Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní principy správy dat - systémy OLTP, OLAP 2. Architektura multidimenzionálních databází 3. Architektura datových modelů a datových skladů 4. Transformace relační databáze do multidimenzionální databáze a datového skladu 5. Etapa ETL - příprava a transformace dat, datová pumpa 6. Metody vytváření a přístupu k datovému úložišti 7. Přístupy klientských aplikací - reporty 8. Příkazy pro přístup k OLAP databázím 9. Plánování projektu tvorby datového úložiště 10. Data mining - základní statistické pojmy 11. Data mining - od konceptuálního k fyzickému modelu 12. Data mining - výběr algoritmu a modelu, vyhodnocení a ověření modelu
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Kurs je zaměřený na získání základních znalostí z oblasti multidimenzionálních databází a datových skladů, a to včetně následné analýzy a data miningu. Hlavní důraz je kladen na správný způsob návrhu modelu datového úložiště, na přípravu dat z různých zdrojů a na metody tvorby reportů. Studenti se v rámci kursu seznámí i se základními principy následné analýzy dat a data miningu.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
KI/DSY
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
zápočet: seminární práce spojená s aktivitou na seminářích zkouška: ústní
|
Doporučená literatura
|
-
Berka P. Dobývání znalostí z databází. AV ČR, 2003. ISBN 80-200-1062-9.
-
Humphries M., Hawkins M. W., Dy M. C. Data warehousing: Návrh a implementace. Computer Press, Praha, 2002. ISBN 80-7226-560-1.
-
Laberge R. Datové sklady. Agilní metody a business inteligence.. Computer Press, Brno, 2012. ISBN 978-80-251-3729-1.
-
Lacko L. Business Intelligence v SQL Serveru 2008 : reportovací, analytické a další datové služby. Computer Press, Brno, 2009. ISBN 978-80-251-2887-9.
-
Lacko L. Databáze: Datové sklady, analýza OLAP a dolování dat (s příklady v Microsoft SQL Serveru a Oracle). Computer Press, Brno, 2003. ISBN 80-7226-969-0.
|