Předmět: PVK Pivovarnictví v českých zemích

« Zpět
Název předmětu PVK Pivovarnictví v českých zemích
Kód předmětu KHI/PV109
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní a letní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinně-volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Grisa Jan, Mgr.
Obsah předmětu
1. literatura (2x) 2. Obecné počátky pivovarnictví 3. Počátky vaření piva na našem území 4. Středověké pivovarnictví a jeho specifika (2x) 5. Pivovarnictví v novověku - spory měst a šlechty 6. Modernizace pivovarnictví - procesy chemické i národní obrody (2x) 7. Pivovarnictví a jeho ikonografie 8. Nové typy podniků v 19. století (2x) 9. Práce s prameny (2x)

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení, Monologická (výklad, přednáška, instruktáž), Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Metody práce s textem (učebnicí, knihou)
Výstupy z učení
Cílem předmětu je seznámit studenty s vývojem pivovarnictví na území zemí Koruny české. Důraz bude kladen především na jeho vývoj od 18. do 20. století. Vyzdvihnuta budou také některá specifika spojená s tímto průmyslovým odvětvím.
Studenti se orientují v historii a dobovém kontextu pivovarnictví v zemích Koruny české. Dokážou postihnout hlavní vývojové stupně v dějinách pivovarnictví. Znají základní odbornou literaturu ke sledovanému období. Prokazují schopnost kritické interpretace dobových materiálů a chápou postavení a význam tohoto řemeslného a později průmyslového odvětví. Jsou schopni získané poznatky prezentovat prostřednictvím textu a diskutují o nich.
Předpoklady
Nejsou

Hodnoticí metody a kritéria
Esej, Analýza výkonů studenta

Student musí absolvovat minimálně 70% přednášek. Dále se v ideálním případě aktivně podílet na diskuzi a své znalosti prokázat v krátké práci (3 NS) na vybrané téma.
Doporučená literatura
  • Basařová Gabriela, Hlaváček Ivo. České pivo. Praha, 1998. ISBN 80-85903-08-3.
  • Daněk Radoslav. Ostravské pivovarnictví v éře kapitalismu. Osrava, 2014. ISBN 978-80-7464-697-3.
  • Kratochvíle Antonín. Pivovarství českých zemí v proměnách 20. století. Praha, 2005. ISBN 80-86576-16-7.
  • Likovský Zbyněk. České pivovary 1869-1900. Praha, 2005. ISBN 80-86576-14-0.
  • Likovský Zbyněk. Pivovary československého území 1900-1948. Praha, 2006. ISBN 80-86576-21-3.
  • Likovský Zbyněk. Pivovary Českých zemí 1948-1989. Praha, 2008. ISBN 978-80-86576-31-2.
  • Mika Jiří. Mezi alembikem a spilkou. Svět sládka a spisovatele Otakara Zachara. Kladno, 2012. ISBN 978-80-905223-0-5.
  • Staněk Josef. Blahoslavený sládek. Praha, 1998. ISBN 80-7185-188-4.
  • Susa Zdeněk. Velká česká pivní kniha. Středokluky, 2008. ISBN 978-80-86057-43-9.
  • Zachar Otakar. Pivovarnické kapitoly a feuilletony. Kladno, 1906.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Dokumentace památek (A14) Kategorie: Obory z oblasti historie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Kulturní historie (A14) Kategorie: Obory z oblasti historie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -
Fakulta: Filozofická fakulta Studijní plán (Verze): Historie (jednooborové) (A14) Kategorie: Obory z oblasti historie - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: -