Předmět: Základy výživy

« Zpět
Název předmětu Základy výživy
Kód předmětu KF/ZVF9
Organizační forma výuky Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia nespecifikován
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 1
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Volitelný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata seminářů (1 hod./týden): 1. týden: Historický vývoj stravování. Výživové zvyklosti populace. 2. týden: Fyziologie výživy. Energetická a biologická hodnota stravy. Bazální metabolismus. 3. týden: Složení stravy a význam jednotlivých složek ve výživě člověka výživy. 4. týden: Výživová doporučení. Zdraví prospěšná strava. 5. týden: Rizikové faktory výživy. 6. týden: Vitaminy a avitaminozy. Minerální látky. 7. týden: Pitný režim. 8 týden: Výživa při sportu. 9. týden: Výživa a pohybový aparát.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět je koncipován jako teoretický celek. Je úvodem do péče o základní potřebu člověka - výživu. Poskytuje ucelené informace o výživě a jejím významu pro celkový zdravotní stav člověka. Poukazuje na specificky zaměřenou výživu v jednotlivých obdobích života - od novorozenců až po stáří. Popsána je zásadní role výživy v primární prevenci chorob. Předmět seznamuje s rizikovými faktory výživy i s výživovými zvyklostmi populace a výživou v nemoci. Pozornost je věnována problematice výživy při sportu a vztahu výživy a pohybového aparátu.
Získané způsobilosti Odborné znalosti: Student prokazuje široké znalosti v oblasti výživy, zná základní potřebu denních dávek živin, vitamínů a nerostných látek ve zdraví i nemoci. Student prokazuje široké znalosti v oblasti energetické potřeby organizmu, výživových nároků jedince s ohledem na věk, pohlaví a zdravotní stav. Student zná a propaguje kojení jako nejvhodnější výživu novorozence. Odborné dovednosti: Student umí objektivně zhodnotit alternativní způsoby výživy z hlediska výživových potřeb. Obecné způsobilosti: Student je schopen srozumitelně a přesvědčivě sdělovat informace o povaze odborných problémů a navrhnout jejich řešení. Vyučovací metody " Přednášení
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

splnění zápočtového testu
Doporučená literatura
  • Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum. ISNB 978-80-246-2510-2..
  • ESCOTT-STUMP, S. 2015. Nutrition and diagnosis-related care. Eighth edition. Philadelphia: Wolters Kluwer. ISBN 9781451195323..
  • HRONEK, M., BAREŠOVÁ, H. 2012. Strava těhotných a kojících. Praha: Forsapi. ISBN 978-80-87250-20-4..
  • KASPER, H., BURGHARDT. W. 2015. Výživa v medicíně a dietetika. Edited by Walter Burghardt, Translated by Karel Procházka. 1. české vydání. Praha: Grada. ISBN 9788024745336..
  • KUNOVÁ, V. 2011. Zdravá výživa. Praha. ISBN 978-80-247-3433-0..
  • MULLEROVÁ, D. a kol. 2014. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum. ISNB 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. 2009. Výživa v dětském věku. Praha: H&H. ISNB 978-80-86022-93-2..
  • PROVAZNÍK, K. et al. 2004. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK. ISBN 80-7168-942-4..
  • SHARMA, S. a kol. 2018. Klinická výživa a dietologie v kostce. Praha. Grada. ISBN - 978-80-271-0228-0..
  • SVAČINA, Š. 2013. Obezitologie a teorie metabolického syndromu. Praha. Triton. ISBN: 978-80-7387-678-4. ISBN 978-80-7387-678-4..
  • Zbořil, V. a kol. 2005. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. 2019. Klinická dietologie a výživa. Praha. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Fyzioterapie (P19) Kategorie: Zdravotnictví - Doporučený ročník:-, Doporučený semestr: Zimní