1. Základní pojmy obecné, průmyslové a environmentální toxikologie 2. Mechanismy toxického účinku kontaminantů 3. Farmakokinetika - absorpce, distribuce, metabolizace, exkrece 4. Chemické kontaminanty a jejich toxicita ? těžké kovy, anorganické kontaminanty, 5. Perzistentní organické polutanty a další nebezpečné látky pro životní prostředí (bisfenol A, monomery polymerů, ftaláty), PAH, PCB, dioxiny, pesticidy, léčiva aj. 6. Bakteriální a virové kontaminace 7. Mykotoxiny - rozdělení, producenti, toxické účinky 8. Látky ohrožující ozonovou vrstvu a další významné organické kontaminanty (nitrily, aminy, nitrosloučeniny, epoxidy) 9. Průmyslové kontaminanty a látky unikající do životního prostředí z chemických výrob, průmyslové intoxikace, expoziční aj. limity 10. Systém klasifikace látek nebezpečných pro zdraví a životní prostředí a systémy hodnocení rizika
|
-
Nařízení EU 1169/2011..
-
Shibamoto, T., Bjeldanes, L.F. Introduction to Food toxicology, second edition, Academic Press, USA. 2009..
-
Velíšek, J., Hajšlová, J. Chemie potravin. OSSIS 2009..
|