Předmět: Hygiena

« Zpět
Název předmětu Hygiena
Kód předmětu KE/HYGE9
Organizační forma výuky Přednáška
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. Základy mikrobiologie. 2. Základy epidemiologie (infekční/neinfekční). Infekce spojené se zdravotní péčí a jejich prevence. 3. Základy hygieny. Hygienické požadavky na zdravotnická zařízení. 4. Základy imunologie. Imunizace. Desinfekce a sterilizace; desinsekce, deratizace. Hygiena rukou. 5. Základy výživy. Výživové zvyklosti populace, rizikové faktory. Malnutrice. Výživa ve stáří. Hygiena potravin. Samostudium: Faktory životního prostředí.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět poskytuje studentům základní poznatky v mikrobiologii, epidemiologii a hygieně, o vztahu fyzikálních, chemických a biologických faktorů životního prostředí a lidského organizmu - populace a účincích na zdraví. Obeznamuje s principy prevence nemocí, ochrany a podpory zdraví, s hygienou potravin. S působením výživy v oblasti primární prevence. Obecné zásady hygieny a epidemiologie aplikuje student na zdravotnická zařízení, požadavky na jejich výstavbu a provoz a prevenci nákaz spojených se zdravotní péčí.
Oborové znalosti: Student ovládá základní odbornou terminologii v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygieny, pozná funkci a součásti imunitního systému, ovládá podstatu a formy imunizace, rozumí etiologii, epidemiologii a prevenci nozokomiálních nákaz, hygienickým požadavkům na výstavbu a provoz zdravotnických zařízení se zaměřením na pracoviště rehabilitace, principům dezinfekce a sterilizace, zásadám osobní hygieny zdravotnického personálu, zásadám hygieny potravin a základům výživy člověka jako nástroji primární prevence. Oborové dovednosti: Student je schopen číst a interpretovat odbornou literaturu v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a nemocniční hygieny aplikovanou na fyzioterapii a rehabilitaci, osvojuje si praktické návyky prevence nozokomiálních nákaz, pracovních postupů při poskytování zdravotní péče z hlediska prevence nozokomiálních nákaz, ovládá zásady osobní hygieny a postupy mytí rukou. Umí vypracovat seminární práci na určené téma z daného oboru.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Písemná zkouška

seminární práce, písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Metodický návod Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči, Věst. MZ ČR, část. 9, 2005..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče ve znění pozdějších předpisů..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.
  • DRNKOVÁ, B. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena pro zdravotnické obory. Praha: Grada, 2019. ISBN-978-80-271-0693-6..
  • GÖPFERROVÁ, D. a P. PAZDIORA. 100 infekcí: epidemiologie pro praxi. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-846-7..
  • HAMPLOVÁ, L. a kol.. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-749-2139-1..
  • MÜLLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3..
  • SCHINDLER, J. Mikrobiologie: pro studenty zdravotnických oborů. 2., dopl. a přeprac. vyd. Praha: Grada, 2014. Sestra (Grada). ISBN 978-80-247-4771-2. ISBN 978-80-247-4771-2.
  • ŠRÁMOVÁ, H. et al. Nozokomiální nákazy. Praha: Maxdorf, 2013. ISBN 978-80-7345-286-5..
  • ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP. 2018. ISBN 978-80-7414-791-3.
  • ŠULCOVÁ, M. Veřejné zdravotnictví. Ústí nad Labem: UJEP, 2017, ISBN 978-80-7561-076-8..
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2012, ISBN 978-80-246-2136-4.. Praha: Karolinum, 2012. ISBN 978-80-246-2136-4.
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha: Current Media, 2019. ISNB 978-80-88129-44-8..


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ergoterapie (P19) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní