The course provides students with basic knowledge in microbiology, epidemiology and hygiene, the relationship between physical, chemical and biological factors of the environment and the human body - population and effects on health. Gets acquainted with the principles of disease prevention, protection and promotion of health. He applies the general principles of hygiene and epidemiology to health care facilities, requirements for their construction, operation and prevention of diseases associated with health care. Attention is also paid to food hygiene and basic issues of nutrition as tools for prevention and health promotion.
Field knowledge: The student masters basic technical terminology in the field of microbiology, immunology, epidemiology and hygiene, knows the function and components of the immune system, masters the nature and forms of immunization, is oriented in the etiology, epidemiology and prevention of nosocomial diseases, hygiene requirements for construction and operation of medical facilities to the workplace of rehabilitation, principles of disinfection and sterilization, principles of personal hygiene and hand hygiene of medical staff. He knows the basics of nutrition and food hygiene. Field skills: The student is able to read and interpret professional literature in the field of microbiology, immunology, epidemiology and hospital hygiene applied to occupational therapy and rehabilitation, acquires practical habits of nosocomial disease prevention, work procedures in providing health care in terms of prevention of nosocomial diseases, masters the principles of personal hygiene and procedures hand washing. Can prepare a seminar paper on a specific topic in the field.
|
-
Metodický návod Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči, Věst. MZ ČR, část. 9, 2005..
-
Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče..
-
Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče ve znění pozdějších předpisů..
-
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví..
-
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.
-
DRNKOVÁ, B. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena pro zdravotnické obory. Praha: Grada, 2019. ISBN-978-80-271-0693-6..
-
HAMPLOVÁ, L. a kol.. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.. ISBN 978-80-7387-934-1.
-
MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-749-2139-1..
-
MÜLLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2..
-
NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
-
PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3..
-
SCHINDLER, J. Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4771-2..
-
ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP. 2018. ISBN 978-80-7414-791-3.
-
ŠULCOVÁ, M. Veřejné zdravotnictví. Ústí nad Labem: UJEP, 2017, ISBN 978-80-7561-076-8..
-
TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2018; ISBN 978-80-246-2025-1..
-
Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
-
ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.
|