Předmět: Hygiena

« Zpět
Název předmětu Hygiena
Kód předmětu KE/HYEK9
Organizační forma výuky Přednáška + Seminář
Úroveň předmětu Bakalářský
Rok studia 3
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 2
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky nespecifikováno
Studijní praxe nespecifikováno
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Zemanová Miroslava, Mgr. Ph.D.
Obsah předmětu
Témata přednášek: 1. konzultace: Základy mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygieny. Základy hygieny práce, hygienické požadavky na zdravotnická zařízení a jejich provoz - pracoviště rehabilitace, infekce spojené se zdravotní péčí a jejich prevence. Témata seminářů: 1. konzultace: Osobní hygiena personálu, hygiena rukou - praktický nácvik a kontrola účinnosti. Samostudium: Studium povinné studijní literatury.

Studijní aktivity a metody výuky
Přednášení
Výstupy z učení
Předmět poskytuje studentům základní poznatky v mikrobiologii, epidemiologii a hygieně, o vztahu fyzikálních, chemických a biologických faktorů životního prostředí a lidského organizmu - populace a účincích na zdraví. Obeznamuje s principy prevence nemocí, ochrany a podpory zdraví. Obecné zásady hygieny a epidemiologie aplikuje na zdravotnická zařízení, požadavky na jejich výstavbu, provoz a prevenci nákaz spojených se zdravotní péčí. Pozornost je věnována také hygieně potravin a základní problematice výživy jako nástroje prevence a podpory zdraví.
Odborné znalosti: Student ovládá základní odbornou terminologii v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygieny, pozná funkci a součásti imunitního systému, ovládá podstatu a formy imunizace, pozná etiologii epidemiologii a prevenci infekcí spojených se zdravotní péčí, hygienické požadavky na výstavbu a provoz zdravotnických zařízeni se zaměřením na pracoviště rehabilitace, principy dezinfekce a sterilizace, zásady osobní hygieny a hygieny rukou zdravotnického personálu. Odborné dovednosti: Student je schopen číst a interpretovat odbornou literaturu v oboru mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygieny aplikovanou na rehabilitaci, osvojil si praktické návyky prevence infekcí spojených se zdravotní péčí, pracovních postupů při poskytování zdravotní péče z hlediska prevence infekci spojených se zdravotní péčí, ovládá zásady osobní hygieny a postupy mytí a dezinfekce rukou a používání rukavic. Obecné způsobilosti: Student je schopen prakticky použít teoretické znalosti a praktické dovednosti získané absolvováním předmětu při poskytování zdravotní péče zaměřené na ochranu a podporu zdraví pacientů a klientů a prevenci infekcí spojených se zdravotní péčí.
Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
Ústní zkouška

písemná seminární práce, písemná zkouška
Doporučená literatura
  • Metodický návod Hygienické zabezpečení rukou ve zdravotní péči, Věst. MZ ČR, část. 9, 2005..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče..
  • Vyhl. č. 306/2012 Sb. o podmínkách předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění a o hygienických požadavcích na provoz zdravotnických zařízení a ústavů sociální péče ve znění pozdějších předpisů..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví..
  • Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví ve znění pozdějších předpisů.
  • DRNKOVÁ, B. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie a hygiena pro zdravotnické obory. Praha: Grada, 2019. ISBN-978-80-271-0693-6..
  • HAMPLOVÁ, L. a kol.. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie. Praha: Triton, 2015. ISBN 978-80-7387-934-1.. ISBN 978-80-7387-934-1.
  • MELICHERČÍKOVÁ, V. Sterilizace a dezinfekce. Praha: Galén, 2015. ISBN 978-80-749-2139-1..
  • MÜLLEROVÁ, D. a kol. Hygiena, preventivní lékařství a veřejné zdravotnictví. Praha: Karolinum, 2014. ISBN 978-80-246-2510-2..
  • NEVORAL, J. a kol. Výživa v dětském věku. Praha: H&H, 2003. ISNB 80-86-022-93-5..
  • PROVAZNÍK, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi. Praha: UK, 2009. ISBN 80-7071-135-3..
  • SCHINDLER, J. Mikrobiologie pro studenty zdravotnických oborů. Praha: Grada, 2014. ISBN 978-80-247-4771-2..
  • ŠULCOVÁ, M. Mikrobiologie, epidemiologie, hygiena. Ústí nad Labem: UJEP. 2018. ISBN 978-80-7414-791-3.
  • ŠULCOVÁ, M. Veřejné zdravotnictví. Ústí nad Labem: UJEP, 2017, ISBN 978-80-7561-076-8..
  • TUČEK, M. a kol. Hygiena a epidemiologie pro bakaláře. Praha: UK, Karolinum, 2018; ISBN 978-80-246-2025-1..
  • Zbořil, V. a kol. Mikroflóra trávicího traktu. Klinické souvislosti. Praha: Grada, 2005. ISNB 80-247-0584-2..
  • ZLATOHLÁVEK, L., a kol. Klinická dietologie a výživa. Praha. 2019. ISNB 978-80-88129-44-8. ISBN 978-80-88129-03-5.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr
Fakulta: Fakulta zdravotnických studií Studijní plán (Verze): Ergoterapie (K19) Kategorie: Zdravotnictví 3 Doporučený ročník:3, Doporučený semestr: Letní