|
Vyučující
|
-
Machová Adéla, MgA. Ph.D.
-
Loziak Aleš, MgA. Ph.D.
|
|
Obsah předmětu
|
1. Kulturní produkty a různorodé zdroje - lidské, materiální, finanční, environmentální, politické, technické, emoční aj. 2. Provozní a technické aspekty produkce - užití technologií a nových médií v procesech produkční práce i při samotné realizaci akce 3. Provozní a technické aspekty produkce - pojištění různých typů akcí, setkání s pojišťovacím agentem, příprava podkladů pro pojištění a ukázka příkladů dle typů aktivit v KKO 4. Využití AI v kulturní produkci a její užívání pro produkční práci (host) 5. Vyhledávání a rezervace vhodných prostor pro kulturní a kreativně zaměřené aktivity, kategorie míst konání a registrace akce, vč. dílčích činností - agenda ohlašování konání akce či projektu (OSA, hygiena, městská správa apod.) 6. Výzva aktuálního síťování v kulturním prostředí a networking KKO ? aktuální platformy, možnosti a zdroje 7. Hodnota a hodnoty práce v kultuře, od cenotvorby k vytváření hodnot (host) 8. Umělecký a kulturní aktivismus - vybrané příklady 9. Aktuální perspektivy produkce v KKO - otázky udržitelnosti a kontinuálního vývoje, vč. tzv. nerůstu v kultuře 10. Aktuální perspektivy produkce v KKO - etické jednání a formování rozhodnutí 11. Aktuální perspektivy produkce v KKO - cíle a přínosy v celospolečenském kontextu 12. Příklad z praxe - Evropské město kultury - přínosy a dopady na kulturu v konkrétní lokalitě (host)
|
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
|
Přednášení, Dialogická (diskuze, rozhovor, brainstorming), Pozorování
|
|
Výstupy z učení
|
Kurz je stavěn na různorodé zkušenosti studentů a rekapituluje jejich doposud nabyté znalosti z oblasti produkce pro KKO. Orientuje se na hlediska a aspekty produkce v kulturním a kreativním odvětví, které produkční práce napomáhá rozhýbat i vykonávat. Student se seznámí s nejaktuálnějšími výzvami v oblasti produkce kultury a kreativně řešených produktů jako jsou otázky zdrojů, ohledávání různých úhlů udržitelnosti, etické jednání, vytváření hodnot apod. Dílčí část tvoří provozní a technické aspekty produkce. Student bude umět identifikovat a sepsat podklady pro technické zajištění průběhu produkční činnosti a bude znát platformy pro možné zasíťování kulturní a kreativní činnosti v oblastech KKO.
Získané způsobilosti představují zvládnutí a osvojení si znalostí v daném oboru, vycházející z konkrétní anotace předmětu a směřující k naplnění profilu absolventa.
|
|
Předpoklady
|
Úspěšné absolvování předchozího studia
|
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
Ústní zkouška
|
|
Doporučená literatura
|
-
Kol. autorů (eds.). Příručka rozvoje místní kulturní politiky: kroky, nástroje, případové studie. Brno: Barrister & Principal, 2016. ISBN 978-80-7008-368-0.
-
MATARASSO, François a LANDRY, Charles. Hledání rovnováhy: 21 strategických dilemat v kulturní politice. Brno: Barrister & Principal, 2015. ISBN 978-80-7485-047-9.
-
OPLETALOVÁ, Lenka, DUDOVÁ, Zuzana, POLÁKOVÁ, Markéta, PŮTOVÁ, Barbora, SOUKUP, Václav et al. Lokální funkce kultury: analýza a evaluace kulturních služeb = Local functions of culture: analysis and evaluation of cultural services. Praha: FF Univerzita Karlova v Praze, 2015. ISBN 978-80-7308-584-1.
-
PROKŮPEK, Marek. Ekonomika a měření výkonnosti muzeí. Praha: Wolters Kluwer, 2020. ISBN 978-80-7598-686-3.
-
SVOBODY, Jiří, KOVÁŘOVÁ, Marta. Jiříkovo vidění ? Jak přimět slepici, aby začala snášet kachní vejce. Praha: Togga, 2023.
|