Vyučující
|
-
Havlica Jaromír, doc. Ing. Ph.D.
|
Obsah předmětu
|
1. Základní pojmy. Bilance hmotnosti a látkového množství. 2. Bilancování energie a entalpie. 3. Bilance hybnosti. Tok tekutin. 4. Filtrace. 5. Míchaní. 6. Transport tepla konvekcí, vedením a radiací. 7. Výměníky tepla a hospodaření s energiemi v průmyslu 8. Odparky. 9. Transport hmoty. Separační procesy. 10. Kapalinová extrakce. 11. Destilace. 12. Rektifikace. 13. Sušení. 14. Chemické reaktory a bioreaktory.
|
Studijní aktivity a metody výuky
|
nespecifikováno
|
Výstupy z učení
|
Tento předmět poskytuje základní přehled v oblasti chemického inženýrství. Hlavním cílem kurzu je pochopení procesů probíhajících v chemickém a potravinářském průmyslu. To zahrnuje studium materiálových a energetických bilancí, termodynamiky, mechaniky tekutin, transportu hmoty a energie, separačních procesů, kinetiky a v neposlední řadě také chemických a biochemických reaktorů. Tento kurz je postaven na základech z oblasti přírodních věd, jako jsou chemie, fyzika a biologie.
|
Předpoklady
|
nespecifikováno
KCH/P225
|
Hodnoticí metody a kritéria
|
nespecifikováno
|
Doporučená literatura
|
-
BIRD R.B.; STEWART W. E., LIGHTFOOD E. N. Transport Phenomena, John Wiley & Sons, 2007.
-
GREEN D.; PERRY R. Perry's Chemical Engineers' Handbook, McGraw-Hill, 2007.
-
SCHREIBEROVÁ L.. Chemické inženýrství I, VŠCHT Praha, 2011.
-
WICHTERLE K., VEČEŘ M. Základy procesního inženýrství, VŠB Ostrava, 2012.
|