Předmět: Odběr, příprava a analýza vzorků

« Zpět
Název předmětu Odběr, příprava a analýza vzorků
Kód předmětu KCH/N112
Organizační forma výuky Exkurze
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 1
Semestr Zimní
Počet ECTS kreditů 3
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Kříženecká Sylvie, Ing. Ph.D.
  • Burdová Hana, Ing.
Obsah předmětu
1. Seznámení se s nástroji na odběr vzorků 2. Odběr reálných vzorků půdy a vody 3. Příprava vzorků pro měření vybraných analytů (kovy, organické látky) 4. Vlastní stanovení - spektrální metody, chromatografické metody

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Kurz je organizován jako týdenní blok. v němž účastníci nejprve seznámí s jednotlivými odběrovými zařízeními a příslušnou dokumentací potřebnou k odběru vzorku (plán vzorkování, protokol o odběru). Poté budou odebrány vzorky půdy pomocí Edelmanova vrtáku, dále žlábkovým jednodílným vrtákem a sondovací tyčí s nášlapným stupněm. Vzorky vody budou odebírány jak povrchové tak z různých hloubek. (proplachované vzorkovače - Friedingerův, van Dornův). Dále bude odebírán vzorek dnového sedimentu pomocí nůžkového čelisťového drapáku. Odebrané vzorky budou následně upravovány pro měření vybraných analytů.

Předpoklady
nespecifikováno

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Laboratorní protokol + protokol o odběru vzorku
Doporučená literatura
  • Anorganická analýza v životním prostředí. Sborník přednášek. Komorní Lhotka 1997. 2 THETA, Česká Těšín 1998..
  • Odběry vzorků v terénu. Sborník přednášek. 2 THETA, Český Těšín 1999..
  • HORÁLEK, V. a kol. Vzorkování I. Český Těšín: 2THETA, 2010.
  • KOTLÍK, B. a kol. Vzorkování II. Český Těšín: 2THETA 2016. 2THETA, 2016.
  • KŘÍŽENECKÁ, S., SYNEK, V. Základy analytické chemie. Ústí nad Labem: FŽP UJEP 2014. Ústí nad Labem: FŽP UJEP, 2014.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr