1. Atributy živých systémů Chemické složení živých organismů, Anorganické a organické látky, Biopolymery. 2. Chemie a fyzika ? základy Fyzikální veličiny a měřicí jednotky, Základní chemické zákony, Stavba atomu, Stavba molekul, Hmotnost, množství, složení látek, Třídění látek, Složení soustavy, Roztoky, koncentrace, pH, Proč je nutné pracovat v experimentální biologii s přesně definovanými roztoky, Biologické pufry, Základní metody separace a kvantifikace biomolekul. 3. Biomolekuly Lipidy - jednoduché a složené lipidy, izoprenoidy a steroidy, biologické membrány, lipoidní micely, model a tvorba membránových struktur, transport membránami. Sacharidy - monosacharidy a jejich rozdělení, stereoizomerie, deriváty monosacharidů, alkoholy, glykosidy, estery, oligoa polysacharidy, jejich struktura a funkce. Bílkoviny, jejich struktura a funkce - aminokyseliny, stereoizomerie, kódované a nekódované aminokyseliny, aminokyseliny esenciální, peptidy, peptidická vazba, sekvence aminokyselin a jejich určení, syntéza peptidů, Fyzikální a chemické vlastnosti bílkovin, konformace a její stabilita. Nukleové kyseliny - Složení DNA a RNA, báze, nukleotidy a nukleotidy, biosyntéza a odbourávání, síly, které podmiňují molekulární struktury, typy interakcí, slabé interakce, třídění van der Walsových systémů, struktura DNA, primární a sekundární struktura, její parametrizace, nepravidelné struktury, typologie cirkulární DNA, faktory ovlivňující tvorbu a stabilitu nelokální NK: vodíkové vazby, stacking interakce, orientace vláken, chemická modifikace, vazba ligandu, chybné párování. 4. Enzymy Chemická a enzymová katalýza, koenzymy a prostetické skupiny, enzymová kinetika, regulace enzymové aktivity: allosterická, kovalentní modifikace, součinnost enzymů, praktické využití enzymů, 5. Bioenergetika Energetika enzymových reakcí, makroergické sloučeniny, respirační řetězec, oxidační fosforylace, metabolismus sacharidů, glykolýza, cyklus trikarboxylových kyselin, energetický zisk, pasteurův efekt.
|