Předmět: Biologie hub

« Zpět
Název předmětu Biologie hub
Kód předmětu KBI/N400
Organizační forma výuky Přednáška + Cvičení
Úroveň předmětu Magisterský
Rok studia 2
Semestr Letní
Počet ECTS kreditů 4
Vyučovací jazyk Čeština
Statut předmětu Povinný
Způsob výuky Kontaktní
Studijní praxe Nejedná se o pracovní stáž
Doporučené volitelné součásti programu Není
Vyučující
  • Gryndler Milan, prof. doc. RNDr. CSc.
Obsah předmětu
Obsah přednášky: 1. Obecná charakteristika, klasifikace hub, houby v historii člověka 2. Morfologie, růst a rozmnožování hub 3. Jedlé houby, jejich výživová hodnota, obsahové látky 4. Pěstování jedlých hub. Pleurotus ostreatus a Agaricus bisporus 5. Význam hub v přírodě, diverzita, rozšiřování, ekologické skupiny hub 6. Význam hub pro zdraví člověka (léčivé houby, patogenní houby, houbové toxiny) 7. Anaerobní houby 8. Vláknité houby v potravinách 9. Mykorhizní symbióza 10. Celulolytické houby a jejich průmyslový význam Obsah cvičení: 1. Kultivace hub v laboratorních podmínkách, aseptická práce, příprava živných médií 2. Izolace hub z přírodního materiálu: výsev na agarové plotny, explantace 3. Izolace hub z potravin: sýry, uzeniny, asijské speciality 4. Mikroskopické pozorování hub I.: askospory, basidiospory, konidie, mycelium, sklíčkové kultury 5. Kultivace Pleurotus ostreatus 6. Submerzní kultivace hub 7. Mikroskopické pozorování hub II.: ektomykorhizy, arbuskulární mykorhizy

Studijní aktivity a metody výuky
nespecifikováno
Výstupy z učení
Cílem kursu je seznámit posluchače se základní charakteristikou hub jako biologické skupiny. Dalším cílem je představit houby jako důležitý faktor ovlivňující řadu výrobních technologií se zásadním vlivem na lidskou společnost. Stručně bude uvedena základní morfologie, biologie a ekologie hub. Demonstrován bude praktický význam hub v potravinářství, zdravotnictví, některých biotechnologiích apod.

Předpoklady
Předpokládá se znalost základních metod a postupů molekulární genetiky a znalosti odpovídající kursu "Systém a evoluce nižších rostlin" bakalářského studia.

Hodnoticí metody a kritéria
nespecifikováno
Kurs je ukončen ústní zkouškou. Podmínkou účasti na zkoušce je předchozí udělení zápočtu. Zápočet je udělen v případě nejméně 80% účasti na cvičení a je podmíněn odevzdáním protokolů, které musí být vyučujícím uznány.
Doporučená literatura
  • Antonín V. (2006). Encyklopedie hub a lišejníků. Academia, Praha. ISBN 80-200-1476-4.
  • Gryndler M. (2019). Mykologie ? podpůrný text k přednášce.
  • Kalina T. et Váňa J. (2006). Sinice, řasy, houby, mechorosty a podobné organismy v současné biologii. Karolinum Praha.. Karolinum Praha, 2006.
  • Kew Royal Botany Garden (2018). State of the world´s fungi. Sfumato Foundation, London.


Studijní plány, ve kterých se předmět nachází
Fakulta Studijní plán (Verze) Kategorie studijního oboru/specializace Doporučený ročník Doporučený semestr